Mesačne č. 2

Tento mesiac je to s článkami bieda, priznávam. Mám už totiž za sebou nejaké skúšky a zápočty a všetko to šlo na úkor blogu. Avšak je to o prioritách a tie moje sú momentálne pokúsiť sa robiť všetky skúšky na prvý raz, aby som si nekazila začiatok prázdnin. :D Zatiaľ sa mi to aj darí, len nech to ostane na tej istej vlne (klop, klop). Chcela by som vás však poprosiť o malú trpezlivosť, lebo tento krízový režim tu ešte chvíľu potrvá, no v júni budem rozhodne späť s pravidelným prispievaním. ;) Čo sa týka dnešného článku, prinášam vám druhé pokračovanie novej série Mesačne, kde som si opäť pospisovala spoločensky a osobne najvýznamnejšie okamihy posledných týždňov. Enjoy. :)

Rei Kawakubo, Comme Des Garçons, 1981
Zdroj
1. Tento semester som si v snahe navýšiť kreditovú bilanciu a zároveň sa dozvedieť niečo skutočne zaujímavé zapísala predmet Móda 20. století. Čo bolo jedno z najlepších rozhodnutí poslednej doby. Medzi inými návrhármi, ktorých vám predstavím inokedy, som si nesmierne obľúbila Japonku Rei Kawakubo, ktorej modely a pozadie ich vzniku ma zasiahlo. Od roku 1973 tvorí pod vlastnou značkou Comme Des Garçons a reagovala tak na západnú spoločnosť, ktorá sa po prudérnych 50. rokoch snažila ženy a mužov odhaľovať. Sexualizácia spoločnosti viedla Rei k tomu, aby navrhla kolekcie naddimenzovaných šiat, potrhaných objemných svetrov a dôraz kládla na vrstvenie. Ľudovo povedané, zahaľovala. Týmto protestovala proti obrazu toho, že ľudia sú príťažliví vtedy, keď sú sporo odetí. Kawakubo dodnes vyzdvihuje prirodzenú, možno dokonca trochu absurdnú krásu a ja to milujem. :)

2. Viem, že s touto správou prichádzam dlho po hodine dvanástej, ale aj napriek tomu mi nedá nevyjadriť sa k našej novej pani prezidentke. :) Výsledky prezidentských volieb ma skutočne potešili a asi ešte máme nádej, keď pani Čaputovú volilo cez milión ľudí. Dokonca sa už stihla stať Európskou osobnosťou roka a svet ju miluje ešte pred nástupom do funkcie. Gratulka!

3.  Možno ste zachytili, že ministerka kultúry Laššáková nedávno stopla dotácie projektom, za ktorými stojí LGBTQ menšina. Je tiež zodpovedná za nejasnú budúcnosť bratislavskej SNG či Kunsthalle a keď sa na dvere týchto inštitúcií zavesí zámok, viete, komu môžete ísť klopať na dvere. Na základe týchto jej neprofesionálnych krokov a skostnatelého prístupu k umeniu a kultúre vznikla petícia na odvolanie ministerky Laššákovej, ktorú môžete podpísať aj vy, ak vám nie je ľahostajné obmedzovanie umelcov v 21. storočí.

4. Myslím, že ste s veľkou pravdepodobnosťou zachytili kauzu zneužívania maloletých v detských táboroch. Na vec bolo poriadne posvietené po tom, ako Katarína Danová publikovala úprimnú a bolestivú esej o tom, ako sa pred rokmi stala obeťou takýchto činov v detskom tábore Chachaland. Je to smutné, koľko ďalších obetí po jej verejnom vystúpení našlo svoj hlas a pripojilo sa k nej svojimi zážitkami. Ak sa vám alebo vášmu známemu stalo niečo podobné, neduste to v sebe a porozprávajte sa s niekým. Pretože to nie je v poriadku.

5. Obrovským sklamaním pre mňa bola správa, že fašistickú politickú stranu ĽSNS Najvyšší súd nerozpustil. Je pravdou, že takto, cheme-nechceme, vyzerá demokracia, nakoľko kotlebovci zastupujú záujmy obrovskej časti slovenského obyvateľstva, ale poviem vám, desí ma to. Poslanci tejto strany veľmi zjavne vykazujú známky extrémizmu, radikalizácie spoločnosti, rasizmu, homofóbie a pod., čo však naše skorumpované súdy stále dokážu vyhodnotiť ako neškodné. Úprimne by som nebola prekvapená, keby pred rozhodnutím súdu niekto dostal na účet pekný balíček. Lebo takto to tu u nás chodí.

6. Pri kotlebách ešte ostaneme (nakoľko je to téma, ktorá je pre mňa ešte nepochopiteľnejšia ako informačné technológie :D). Jedni z najväčších (ak nie najväčší) odporcovia Európskej únie, strana ĽSNS (najmä pán Kotleba, ktorý pred prezidentskými voľbami dokonca vyhlásil, že ako prvé by po nástupe do funkcie orodoval za vystúpenie z EÚ), zrazu kandidujú do Europarlamentu. Dáva vám to zmysel? Mne tiež nie. Vlastne, jeden by som tam videla. 6500€ mesačne totiž podľa môjho skromného názoru presvedčí aj najväčšieho národniara.

7. Konečne však k tým príjemnejším veciam - u nás v LV bol nedávno otvorený bezobalový obchodík s názvom Pytlík. Predávajú tam rôzne strukoviny, oleje, korenie, múky, cestoviny, sušienky, dokonca aj prírodné mydlá, kovové slamky, bavlnené prateľné odličovacie tampóniky a mnoho iného s prívlaskom eko. A hlavne bez obalu, čo je podľa mňa skvelý krok a rozhodne som to v našom mini zapadákove nečakala. :D Len nech sa im darí.

8. Posledným bodom dnešného článku je veľký krok pre mňa, ale asi malý pre ľudstvo. :D Založila som si totiž nový Instagram. :) Z akého dôvodu? Skrátka som dospela do štádia, kedy ma môj starý profil nejako omrzel a nevedela som, ako s ním pokračovať, lebo som ho už veľmi necítila. Taktiež som sa tam dostala k hranici 1000 príspevkov, v dôsledku čoho na mňa padla ťažoba a túžba po sviežom štarte. Ak by vás táto téma zaujímala bližšie, hlavne to, čo mi toto rozhodnutie prinieslo, dajte vedieť v komentároch a do budúcna môžem spísať nejaký článok. Inak ak by ste ma chceli akoukoľvek formou podporiť, budem veľmi rada a nesmierne vďačná, ďakujem. :)

S.

Komentáre

  1. Skvelý príspevok :) kiež by aj u nas spravili bezobalový obchodík :)
    leekralovaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno je to len otázka času. Ja som si tiež nemyslela, že ho v Leviciach otvoria. :D

      Odstrániť
  2. Parádny článok – veľmi zaujímavá "zmes" všetkého od Eurovolieb (s tvojim názorom sa maximálne stotožňujem) až po bezobalový obchodík; je super, že je niečo také už aj v Leviciach! A držím palce pri skúškach ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "HOW TO SUPPORT SLOW FASHION"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, veľmi si to vážim. :) A veru, pomaly bude niečo také v každom meste. :)

      Odstrániť
  3. S tím novým Instagramem ti naprosto rozumím. Sama jsem to tak udělala a musím říct, že bez ohledu na dosah a engagement (který je mimochodem větší u mého nového profilu - LOL), se na tom účtě prostě cítím lépe. Hodně štěstí a snad ti to bude vyhovovat víc :)

    Veru z CZECHHONEY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jooo, to som registrovala, že si sa do toho pustila a musím povedať, že som ti od prvého príspevku mega držala palce. ;) Treba vždy dať na inštinkt, mne tiež tento nový účet robí omnoho väčšiu radosť, ako starý.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky