Ako tráviť čas osamote

Nedávno sa ma kolegyňa pýtala na moje introvertstvo. Bolo pre ňu veľmi ťažké vcítiť sa do mojej kože, nakoľko je sama extrovertka. Vysvetlila som jej to asi tak, že rovnako, ako ju prítomnosť ľudí napĺňa energiou, tak mňa o ňu oberá. Nerobia mi dobre veľké masy, pretože všetky ich energie vysávajú tú moju a necítim sa medzi nimi veľmi komfortne. Z toho dôvodu čas najradšej trávim sama so sebou, nanajvýš s priateľom, rodinou a pár priateľmi. No to nebýva tak často. Väčšinu času mi spoločnosť robí iba moje druhé ja. :D Úprimne si však myslím, že tráviť čas osamote má benefičné účinky pre každého bez ohľadu na to, či absenciu ďalších osôb vnímate ako požehnanie alebo prekliatie. V dnešnom článku by som sa chcela zamerať práve na ten fakt, že samota je úžasná, ak viete, ako s ňou naložiť. A hlavne, že je to čosi diametrálne odlišné osamelosti. Práve k tomu vám poviem čosi o mojich osvedčených tipoch. ;)

brnenska priehrada les

CHOĎTE NA PRECHÁDZKU
  Toto je niečo, čo som, priznám sa, nikdy nerobila, kým som sa nepresťahovala do Brna. Asi za to môže fakt, že doma v Leviciach som neustále chodila pešo - polhodina ráno do školy, polhodina späť, pešo do obchodu, pešo k doktorke, pešo do kaviarne. V Brne, kde sa všade vozím MHD, mi prechádzky začali chýbať. Preto keď mám čas a chuť, vyberiem sa s foťákom medzi obľúbené staré uličky, do botanickej alebo k priehrade. Sama. Priatelia totiž najradšej skončia v kaviarni, no ja to až tak často nevyhľadávam. Skôr si rada pochodím, pofotím, nadýcham sa čerstvého vzduchu, popremýšľam nad tým, čo ma ťaží, vyčistím hlavu a idem späť. Skvelá psychohygiena. :)

ZAPLŇTE SI DIÁR
  ...alebo aj akýkoľvek zápisník, denník, vision board, scrapbook a pod., kde si vyznačíte nielen dôležité dátumy, stretnutia, lekárske prehliadky, ale aj svoje ciele, inšpiráciu a motiváciu. Je to váš súkromný čas, ktorý investujete do budúcnosti, aby všetko prebehlo tak, ako chcete. Zároveň si urobíte vo veciach poriadok a medzi iným môžete naplánovať aj nejaké radôstky, nielen nudné povinnosti. Hoci z času na čas je potreba sadnúť si aj nad ne a vybaviť všetko, čo vybaviť treba.

ZOBERTE SA NA RANDE
  Toto je niečo, na čo viem, že nemá veľa ľudí odvahu. Ísť sám so sebou niekam von - na kávu, do kina, do divadla. Všeobecne totiž vládne predsudok, že na akciu treba ísť s niekým. To však vôbec nie je pravda. Ak práve nikoho nemôžete zohnať, ale veľmi niekam chcete ísť, tak choďte. Modelová situácia: chcete ísť na koncert obľúbeného interpreta, ale jedna kamoška vtedy pracuje, druhá nemá komu dať strážiť bábo a frajer je chorý. No vy viete, že máte voľno, navyše je to jedinečná príležitosť. Tak prečo by ste sa podriadili im v tom, že by ste nikam nešli, alebo by ste im sťažili situáciu, lebo by ste na nich veľmi naliehali? Proste vyrazte v single balení, veď ostatným ľuďom na koncerte môže byť ukradnuté, či ste tam jeden alebo v spoločnosti dvadsiatich ľudí. Toto platí aj o ostatných kultúrnych akciách. Alebo aj o obyčajnej káve v meste. Mne toto osmelenie sa tiež dosť dlho trvalo a stále na tom pracujem, ale už sa až tak nehanbím objednať si ten koláč k stolu, kde sedím iba ja.

UPRATUJTE
  Kopec ľudí upratovanie neznáša a ja veľmi dobre dokážem pochopiť prečo. :D Ale osobne v tejto činnosti vidím niečo nesmierne uvoľňujúce. V čistom domove sa určite každý cíti o niečo príjemnejšie, navyše je to opäť raz aktivita, pri ktorej dokážete z hlavy vytesniť všetko, čo vás ťaží, a sústredíte sa napríklad iba na systematické umývanie umývadla.

BEAUTY CHVÍĽKA
  Tento bod je niečo pre extrovertov, ktorí si so samotou až tak netykajú. Nemusíte sa odizolovať na celý týždeň - stačí, ak si v spoločnosti nejakého dobrého filmu alebo hudby nalakujete nechty, dáte na tvár masku, dáte si kúpeľ alebo zbehnete ku kaderníčke. Podľa mňa dosť príjemný me-time a zároveň si aj doprajete trochu starostlivosti.

UVARTE SI NIEČO
  Milióny ľudí milujú varenie a ten pocit, že vám niečo lahodné vzniká pod rukami. Tento pocit ja síce nepoznám :D, ale verím, že pre niekoho je práve toto terapeutická činnosť. Môj priateľ je napríklad jedným z tých, čo sú v kuchyni radi, pokým im do varenia nikto nekecá a majú svoj priestor. Pekne v kľude si porobia, čo potrebujú, a nakoniec z toho aj vzíde nejaké to ovocie. Navyše priznajme si, v kuchyni plnej ľudí sa varí a pečie dosť obtiažne, no nie?

ČÍTAJTE
  Ako by vôbec mohol vzniknúť takýto článok a nespomenulo by sa v ňom čítanie? Je to úplne fundamentálna aktivita pre samotárov alebo ľudí, čo ju potrebujú aspoň na 15 minút. Ste v tom sami. Sami nasávate informácie, sami používate fantáziu, samým sa vám čosi rodí v hlave. Čítanie nahlas/ audioknihy podľa mňa nemajú také čaro, ako držať v packe klasickú knižku. Toto je niečo, čo na 100% nikdy nevyjde z módy.

CHOĎTE NA MASÁŽ
  Zase raz čosi, na čo by som sa sama nenechala nahovoriť, lebo ma striasa pri predstave, že by mi niekto mädlil chrbát či inú časť tela, ale... :D Keď pri tom niekto dokáže relaxovať, prečo nie? Určite to človeku môže byť iba prínosom. Ak ináč nemáte na maséra čas, peniaze atď., zoberte si obyčajnú tenisovú loptičku, umiestnite ju medzi stenu a svoj chrbát a postupne ju presúvajte hore-dole.

MEDITUJTE
  Pod týmto pojmom si hromada ľudí predstaví jogínov v Tibete, ako sedia s prekríženými nohami, na kolenách majú položené ruky, kde sa im dotýkajú palce a ukazováky a vydávajú hlboké ommmmmmmm. Lenže meditácia nemusí byť zákonite iba toto. Proste sa na chvíľu pohodlne usaďte a dýchajte. Často zabúdame, aké je hlboké dýchanie dôležité. Snažte sa na nič nemyslieť, vyčistiť si myseľ a na pár chvíľ tak zotrvajte. Alebo naopak, na niečo úpenlivo myslite, vzývajte vesmír a uvedomte si dôležitosť zákona príťažlivosti. O ňom inak v blízkej budúcnosti plánujem napísať článok s mojimi vlastnými situáciami, kde sa mi jeho existencia skutočne potvrdila, tak mi v komentároch keď tak dajte vedieť, čo by vás ohľadom toho zaujímalo a či vôbec je táto téma podľa vás fajn. ;)

Ako trávite alone time vy? Rozlišujete pojmy samota a osamelosť? Ste radi sami alebo potrebujete okolo seba spoločnosť?

S.

Komentáre

  1. Ja síce nie som introvert, veľmi rada si užívam spoločnosť iných ľudí, ale všetkého s mierou - veľké parties tiež nie sú to moje. Ale často potrebujem tráviť čas aj len sama so sebou. Naučila som sa to asi tak pred dvoma rokmi. Odvtedy nemám problém prechádzať sa po meste, ísť na zmrzlinu, sadnúť si v kaviarni a len tak si čítať pri káve alebo koláči. Napríklad v kine som ešte nikdy sama nebola, ale asi by som s tým tiež nemala vôbec problém :D Aj keď niekedy by mi to ani na um nezišlo a hanbila by som sa ísť sama do kina :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je práve to, že ľudia sa často hanbia niečo také podniknúť, ale ono vlastne vôbec nie je prečo. :)

      Odstrániť
  2. Taky jsem celkem introvert a velké množství lidí mi hodně vadí .. čas o samotě trávím moc ráda, koukám na seriály kreslím si, jdu ven se psem, čtu si :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Procházky miluju, hlavně ty v lese! Člověk úplně vypne a pro mě to je nejlepší relax :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jsem taky introvert, takže ti naprosto rozumím. Samota a osamocení rozhodně není to samé :)
    Procházky mám taky nejradši - včera jsem nachodila 11 kilometrů. Pak taky miluju běh a i na to rande jsem schopná vzít sama sebe!

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fajn článek:) Já nejčastěji trávím čas sama tak, že se zašiju někde s knížkou a nebo, jak jsi zmínila, si kreslím do diáře - mám Doller a moc mě baví si do něj čmárat atd, takže to mě vždy zabaví na dlouho:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. skvelý článok♥ masáž a meditáciu sa už snažím praktizovať oveľa častejšie! :)

    ORLLING

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ja som veľmi rada sama, často si užívam práve rána o samote, s kaššou, kávičkou a knížkou :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky