Mesačne #3

Dnes sa vám opäť prihováram s pomerne mladučkým formátom článkov mesačne, ktorý vás, zdá sa, celkom baví a ja nemôžem byť šťastnejšia. Zvyčajne sa mi od vás dostane spätná väzba takmer ku každému bodu v týchto článkoch, z čoho usudzujem, že vás ich skutočne baví čítať. Jednoznačne je to pre mňa zelená, že mám aj naďalej pokračovať v ich tvorbe. Keď som vydala prvý príspevok z tejto série, bol to celkom risk a nevedela som, čo čakať, ale niekedy tie kroky do neznáma prinesú veľkú spokojnosť. ;) Dnes tu teda máme tretie pokračovanie a zase raz v ňom nájdete jedinečnú zmes všetkého, čo ma v posledných týždňoch upútalo. Aj troška politiky, aj troška umenia a, samozrejme, aj zábavy. Budem rada, keď mi potom v komentároch napíšete, čo najnovšie pritiahlo vašu pozornosť a môžeme sa tak inšpirovať navzájom. :)

Ann Demeulemeester, FW 2014
Zdroj
1. Prisahám, že prezentácia mojich obľúbených návrhárov sa teraz nestane dominantou týchto príspevkov, ale skutočne mi to nedalo. V predošlom článku tejto série som vám spomínala Rei Kawakubo, ktorá je moja topka a o ktorej som sa dozvedela na prednáškach o móde v 20. storočí. V rámci tohto predmetu som sa dopočula o ďalšej zaujímavej návrhárke - Ann Demeulemeester. Táto dizajnérka sa preslávila pôsobením v antverpskej šestke, čo bola skupina belgických módnych návrhárov, ktorá odmietala trblietavú diskomódu 80. rokov a vyzdvihovala temné farby, jednoduchosť a hĺbku. Ann je zároveň priekopníčkou androgýnnej módy (viď foto), čo ma na nej osobne fascinuje najviac. 

2. Možno ste to zachytili, možno nie, no Masarykova univerzita tento rok oslávila 100. výročie fungovania. Pri tejto príležitosti som natrafila na veľmi príjemný článok, v ktorom je zhrnutá história tejto jedinečnej inštitúcie. Niektoré informácie sú skutočne fascinujúce, tak ak vás bavia československé dejiny, toto príjemné párminútové čítanie je niečo pre vás. 

3. V sobotu 15. júna 2019 sa konala slávnostná inaugurácia prezidentky Čaputovej. Priznám sa, že som ju nesledovala live, ale až po niekoľkých dňoch zo záznamu. Vynímajúc prejav kapitána Danka to bola nádherná emotívna ceremónia, pri ktorej som mala zimomriavky, ale čo je podstatnejšie, dohnala ma k slzám. Radosti, samozrejme. Najmä prejav pani Čaputovej. :)

4. Nedávno jedna moja známa na Facebooku zdieľala tento dokument nakrúcaný v centrále denníka SME. Zo zvedavosti som si klikla a ostala ho pozerať až do konca. Denník si k sebe pozval niekoľkých obyčajných ľudí, ktorí im vyslovili takú či onakú nedôveru. Niektorí spochybňovali jeho hodnovernosť, iní zas témy článkov a ďalší prišli s dychberúcimi konšpiráciami. Zo skupiny potom vybrali štyroch ľudí, ktorým pridelili konkrétnych novinárov a spolu diskutovali o slovenskej žurnalistike. Nie som nijaký skalný fanúšik SMEčka, ale musím uznať, že majú v redakcii nesmierne inteligentných ľudí, pri ktorých bola radosť sledovať ich argumentačné schopnosti. Len tak ďalej. 

5. Pri sledovaní seriálu Pose som natrafila na fakt, že známa pieseň Ain't Nobody, ktorú väčšina súčasníkov pozná ako tanečný chill-housový hit Jasmine Thompson z roku 2013, je vlastne cover verzia. Pôvodne ju naspievala fenomenálna Chaka Khan a v mojich očiach je originál skrátka najlepší. Nie je tam natrepaná žiadna umelá počítačová hudba a zároveň mal song grády už pred 37 rokmi. A stále má! To ma primälo popremýšľať nad tým, aká je škoda, že sa skvelé hity úplne zhovadzujú tým, že sa niekto rozhodne spraviť z toho tanečnú rádiovku, alebo ako to ja volám - záchodovku. -_- Poznáte nejaké podobné prípady cover verzií, ktoré úplne pokazili pesničku?

6. Určite sa viacerí zhodneme na tom, že Youtube už nie je to, čo býval. Hlavne ten obsah, čo momentálne tvoria Jútuberi, čo si za pomerne krátky čas prišli k veľkým peniazom. Ja už z nich dokopy nesledujem nikoho (sem-tam si z tých oldschoolových pustím Zoellu, ale v poslednom čase cítim, že je zaseknutá na jednom mieste a za x rokov na Youtube sa nikam veľmi neposunula - čo ma hnevá, veď gurl, haló). Jediní, kto ma stále baví a hlavne mi prídu najviac real, je Shane Dawson, Morgan Adams a Jeffree. Nie o nich som však chcela. Natrafila som totiž na úplne úžasný kanál - Sarah Therese. Je to manželka, matka troch detí, úplne obyčajná žena, ktorá je však neuveriteľne múdra, citlivá a otvorená, plus je neskutočne nádherná. Úprimne rozpráva o úskaliach a radostiach manželstva, body positivity, o tom, aké ťažké je byť mamou, že má strie, že občas zlyhá, aké má beauty tipy a prečo si oholila hlavu. :) Veľmi ľudské, estetické a také normálne. Ak máte chuť na nejaký príjemný Youtube content, klikajte. ;)

7. Pri Youtube ešte zostaňme. Nedávno som tam našla kanál so samými zaujímavými videami - Dejepis inak. Zaujalo ma konkrétne video o tom, ako sa 27-ročná baba zaregistrovala na Pokeci ako 13-ročná a sledovala, čo jej budú ľudia písať. Výsledok bol alarmujúci, pretože narazila na neskutočné množstvo pedofilov a rôznych iných úchylákov, ktorí jej ponúkali peniaze za sex a vyzvedali sa rôzne intímne veci. Neberme toto ako vec, ktorá sa nás netýka. Mne takéto podivné správy a dokonca aj fotografický materiál prišiel aj do správy na Instagrame. Snáď všetkým ľuďom v mojom okolí tiež. A netýka sa to iba dievčat. Dokonca také niečo prišlo aj môjmu mladšiemu bratovi. Mal vtedy len 11 rokov. Prosím, nezatvárajme si pred tým oči a hovorme o tom. Ak niekto takto obťažuje vás či niekoho, koho poznáte, povedzte to dospelému. Takéto veci treba riešiť.

S.

Komentáre

  1. Já vlastně nesleduju asi žádné youtubery, jestli dva nebo tři, tak je to hodně, a ještě na jejich videa kouknu jedou měsíčně, když se fakt nudím.. Celá youtube scéna (hlavně teda česká) mě minula. Co se písní týče, tak tohle nesnáším - někdo složí a nazpívá píseň a o pár desítek let později ji někdo přezpívá a všichni se můžou zbláznit. Namátkově mě napadá třeba Feeling good od Niny Simone. Mám takových písní víc, ale teď si nevzpomenu..
    Fajn článek!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Plno videí i to tebou zmiňované jsem od Dějepis inak také viděla a slečna mě moc baví, každopádně to video bylo samo o sobě šílené..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tu slečnu z YT znám, je fakt taková jemná a moc milá. Ale pravidelně ji nesleduju. A to video, jak se holka (nemůžu najít její jméno :D) zaregistrovala jsem taky viděla. Je to odporný. Na chlapy mám docela dobrej názor, ale tahle videa otřásají mým přesvědčením😕.

    Verča ze Ztracena v Praze I KNIŽNÍ SÉRIE NEŽ JSEM TĚ POZNALA I RECENZE

    OdpovedaťOdstrániť
  4. K poslednímu bodu - něco takového jsem viděla i jako reportáž v televizi. Je to strašné, co se na tom internetu děje. I mě přijde YT jiné. V každém videu jenom samé produkty, spolupráce, propagace... A to mě nebaví. Já jsem teď začala číst knížky a pokud jsou zfilmované, tak si je hned po puštění pustím a zatím jsem byla vždy z filmu sklamaná.

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne by inak tie spolupráce ani tak veľmi nevadili, ale príde mi, že tí tvorcovia už nemajú také dobré nápady ako predtým. Samé kraviny typu ,,človek predo mnou vyberie, čo budem jesť" alebo ,,Insta followers mi riadia deň". A toto točia húfne. Takéto video divákovi nič nedá, iba ak zabíja mozgové bunky... -_-

      Odstrániť
  5. Skvelý formát článkov, na ten SME dokument som zvedavá, ako študentku masmédií ma takéto veci veľmi zaujímajú :) A ten posledný bod - hrôza. Internet vie byť ozaj nebezpečné miesto a na to sa občas dosť zabúda...
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, tak to som rada, že som ti poskytla tip na dokument. Kukni si, som zvedavá, či ťa osloví. ;)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky