5 tipov na pútavé seriály #4

Seriálové tipy máte u mňa na blogu naozaj veľmi radi, takže dnes prichádzam s novým zoznamom, ktorý by vás mohol zaujať. Trochu sa na seba hnevám, že vám ho sem hádžem až na konci prázdnin, kedy už väčšina z nás bude musieť myslieť na iné veci ako čumákovanie do počítača, ale verím, že sa to bude dať nejako skĺbiť. :) Ja si napríklad rada pozriem seriál pri obede či večeri, čo považujem za nutný me-time aj napriek tomu, že po zvyšok dňa musím pracovať na úlohách do školy či robiť niečo iné. Nedávno som sa inak rozhorčovala nad tým, že teraz sa situácia dostala do momentu, kedy jedna seriálová epizóda trvá okolo hodiny, čo mi príde dosť veľa. Jasné, keď máte čas, všetko v pohode, ale ak sa celkom ponáhľate za ďalšími povinnosťami - nič moc. V takých prípadoch si často zapnem len video na Youtube, pretože viac nestíham. Aká je podľa vás ideálna dĺžka epizódy? Za mňa cca 20 - 30 - 40 minút. :)

Zdroj obrázka
Patrick Melrose
  Okej, aby sme ale netlachali o hlúpostiach, rada by som vám predstavila prvý seriál, respektíve minisériu s názvom Patrick Melrose. V prvej epizóde zisťujeme, že Patrickovi (ktorého hrá Benedict Cumberbatch) umrel otec a on sa z toho prekvapivo veľmi teší. Spomínam si, že som bola fakt zarazená a už som hlavnú postavu videla buď ako poriadneho darebáka, alebo psychicky chorého. Ukázalo sa, že druhá možnosť je správna. Patrick naozaj duševne trpí a my sa postupne dozvedáme, aké životné traumy ho doviedli až do štádia závislosti na heroíne. V samej podstate dej nie je veľmi dynamický, dôležitejšie je totiž vykreslenie psychiky postáv, pričom každá jedna je nesmierne výrazná, hoci sa to na prvý pohľad nemusí tak zdať (napríklad čo sa týka Patrickovej matky). Vyzdvihla by som aj perfektný scenár a skvelé herecké výkony. A prezradím vám, že pár epizód sa odohráva v nádhernej provensálskej usadlosti na samotke a pri záberoch z toho fascinujúceho miesta mi takmer ušla aj slinka. ;) 

Zdroj obrázka
The Act
  K tomuto americkému seriálu som sa dostala čírou náhodou, keď som sa svojich sledovateľov na Instagrame pýtala, či nemajú nejaké dobré tipy. Hneď, ako som ho začala pozerať, som potiahla celú sériu. :D Je skutočne prudko návykový a neopísateľne pútavý, takže pozor na to - určite ho nezačnite sledovať, ak sa na vás valí obdobie plné povinností. :D Je natočený podľa skutočných udalostí (čo osobne považujem na celom seriáli za najviac creepy) a uvádza nás do rodiny Dee Dee Blanchard. Tá žije v dome spolu s dcérou, ktorá má podľa matky snáď všetky diagnózy sveta - rakovinu, epilepsiu, svalovú dystrofiu a pod. Samotné dieťa aj susedia sú o tom presvedčení. Teda až do momentu, kedy Gypsy Rose zistí, že jej matka klamala o veku (presvedčila ju, že má okolo 12 rokov, pričom bola Gypsy už dávno dospelá). Začína si všímať, že keď potajomky vysadí lieky, vôbec jej to neubližuje, a že katéter má v bruchu zavedený zbytočne, pretože bez problémov môže konzumovať aj pevnú stravu. Rozohrá sa naozaj psycho hra o tom, ako zatúži Gypsy po normálnom živote, v ktorom z nej matka nerobí obeť charitatívnych akcií či zdroj vlastných príjmov. A rovnako, ako sa to v roku 2015 skutočne stalo, končí sa to Dee Deenou vraždou. 

Zdroj obrázka
Černobyľ
  Seriál Černobyľ zastrešila britská stanica BBC a mnohí tvrdia, že už to samo o sebe je záruka kvality. Nemôžem sa hádať, lebo seriál podľa mňa právom získal titul najlepšieho všetkých čias. Zachytáva priebeh najhoršej a najničivejšej jadrovej katastrofy v histórii, pričom nevynecháva ani surové detaily. Práve naopak, divák sa dozvedá o celej problematike naozaj veľa. Tvorcovia veľmi dobre spracovali časovú následnosť jednotlivých krokov podniknutých pri evakuácii a odstraňovaní následkov nehody v elektrárni. Zároveň sa mi veľmi páčilo, že to nie je len fikcia inšpirovaná skutočnou udalosťou, ale v seriáli nájdeme aj množstvo presných informácií a osudov ľudí - zavše spomeniem napríklad mladú rodinu Ignatenko, o ktorej píše reportáž aj Svetlana Alexijevič v Černobyľskej modlitbe hneď na prvých stránkach. Taktiež skvelé herecké výkony, scenár, réžia a efekty. 

Zdroj obrázka
Smallville

  Ak vyslovene neletíte na 00s cringy seriáloch, tento bod kľudne preskočte. :D Ak ste však ako ja a presne táto éra znamená pre vás celý svet, ostaňte a čítajte. Smallville je pre mňa nedeľa doobeda s pustenou Markízou ešte predtým, ako si budem musieť ísť písať domáce úlohy na ďalší týždeň. Čo bolo literally strašne super obdobie, také to moje echt mládí. Nedávno som sa rozhodla všetky tieto pocity privolať späť tým, že začnem pozerať Smallville od začiatku, lebo som to nikdy nevidela súvisle. Hlavnou postavou je notoricky známy Superman Clark Kent zachraňujúci svet a sledujeme jeho život od čias strednej školy s pár retrospektívnymi časťami. Mnohé epizódy sú plné smiešnych počítačových efektov, ale tak na tú dobu bomba. :D V prvých sériách je aj scenár trochu moc, ale presne takéto veci sa pred skoro 20 rokmi točili (že skoro 20... cítite sa aj vy tak starí?!). Dajte mi vedieť v komentároch, čo si myslíte o sledovaní týchto skvostov v roku 2019. :D


Zdroj obrázka
Euphoria
  Euphoria je súčasný americký seriál, ktorý vás zavedie do prostredia tínedžerov roku 2019. Najprv som sa toho bála, že to bude nejaká klišé preplácanosť, ale zostala som veľmi prekvapená. V seriáli sa rôzne prepletajú cesty niekoľkých stredoškolákov, ktorí sa oddávajú sexuálnym hrátkam, drogám, riešia svoju sexualitu, problémy v rodine aj medzi sebou. Miestami síce dosť surové, ale maximálne skutočné, pretože áno, dejú sa aj také veci. Dej je veľmi pútavo prepracovaný a aj tu budete mať chuť zhliadnuť všetky epizódy za sebou. Hlavnú úlohu hrá Zendaya, ktorú nemám až tak rada a spočiatku som dokonca uvažovala, že seriál kvôli nej nebudem pozerať. Ale príjemne ma tam prekvapila - hrá tam kočku závislú od drog a je fakt dobrá, uveriteľná. Čo je na tomto seriáli podľa mňa najväčšia pecka, je soundtrack. Každá jedna pieseň sa do danej scény perfektne hodila a umocnila atmosféru záberu.

Poznáte tieto seriály? Na čom teraz letíte vy?

S.

Komentáre

  1. Videla som len Černobyľ, ale spomeň meno Cumberbatch a ja si seriál píšem na zoznam♥ Aj keď Patricka si chcem najprv prečítať. Smallville som nikdy nepozerala, vždy som fičala na Kroku za krokom, Alfovi, Show Billa Cosbyho a Medicopter117 :D :D Dokonca som nikdy nevidela ani 90210, ale občas mám také chúťky. :D

    S tou dĺžkou seriálov súhlasím, pre mňa je ideálnych tak 30, max 40 minút. Na tie hodinové nemám toľko času.

    Ja som nedávno dopozerala dycky Most! a určite to nie je seriál pre každého, ale kto má rád také trocha absurdné, ale reálne české seriály, podľa mňa nebude ľutovať. Inak mám rozpozeraných Medicis a už sa teším na The Crown!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, áno, tie 00s seriály, to je také detstvo! :D Patricka si určite prečítaj a potom kukni (opäť mi nedá nespomenúť tú provensálsku vilu :D). Na The Crown sa teším tiež!

      Odstrániť
  2. Docela jsem se bála otevřít tento článek. Naštěstí Černobyl jsem už viděla (a byl dokonalý!) a Euphorii a The Act mám na seznamu. O Smalville stále uvažuju. Ale o tom prvním jsem neslyšela :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečo si sa bála? Seriály určite kukni, aj Patricka. ;)

      Odstrániť
  3. The act si chci pustit. Případ Dee Dee Blanchard je naprosto neskutečný!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Černobyl je opravdu jeden z nejlepších seriálů, jaký jsem kdy viděla! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Smallwill jsem sledovala jako mladší, hrozně moc se mi to líbilo a i ten hlavní herec, nyní by mě asi tak moc ten seriál nelákal. Jinak co se mi hodně líbilo byl Černobil.

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na Černobyl se chystám už od jara a pořád jsem se k tomu nedostala. Každopádně mě nejvíc zaujala Euphoria z tvého výběru! :)
    Já teď sleduju seriál Rapl, je to české a v hlavní roli je Čermák, já to úplně miluju! :D

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Černobyľ je hneď na prvých priečkach v zozname seriálov, ktoré si chcem pozrieť, ale akosi som sa opäť pustila do pozerania Friends a neviem len tak prestať, pokiaľ celý seriál nedokončím :D
    SIMPLY BERENICA | Facebook Page | READ ABOUT "DOCUMENTARIES TO WATCH"

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Viděla jsem Černobyl a The Act a super! :) Teď koukám na Stranger Things a na Dark, oba jsou skvělý. Na Euphorii jsem hrozně zvědavá a dneska si jí pustim. :)


    GrünHauz
    Š.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Černobyl a The Act jsou vážně výborně natočené seriály, které nejsou ani tak dlouhé, takže si myslím, že by se na ně měl podívat snad každý už kvůli jejich tématice :) díky za tip, hlavně poslední mě velmi zaujal! :) Možná by tě tím pádem mohlo bavit Sex education. Je to s podobnou tématikou, ale trochu víc naivní :D

    https://taukecana.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Já jsem zrovna dneska dokoukala 3. sérii 13 Reasons Why a chtěla jsem si dát od teen prostředí chvilku oddych, ale myslím, že mi to moc dlouho nevydrží, protože Euphorii musím určitě vidět :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Na Euphorii se už nějakou dobu chystám, ale ještě k tomu nebyl prostor. Ale určitě se na to chci podívat :)

    Belle âme

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Černobyl jsem viděla a byla to pecka :) na The Act jsem viděla reklamu, ale pořád jsem nevěděla, jak se jmenuje, tak konečně se na to můžu mrknout, zní to bezvadně :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky