#CandyGrantChallenge: 20/30

V tomto článku vám opäť prinášam malú knižnú inšpiráciu, nakoľko som sa vo svojej #ReadingChallenge dostala na koniec druhej tretiny a rada by som vám niektoré tituly odporúčala ďalej. Ak ste to nezachytili, tak v tomto článku som vám písala o tom, ako som sa zapojila do výzvy Candy Grant, aby sme všetci tento rok viac čítali. Ja som si za cieľ dala najprv 24 kníh, no potom som číslo zdvihla na 30. A zatiaľ to vyzerá veľmi sľubne, tak snáď ma vstup do tretieho ročníka na výške v čítaní nezastaví. :D Netreba však predbiehať, radšej sa poďme pozrieť na desiatku kníh uprostred môjho rebríčka. Nájdete tu naozaj pestrú zmesku knižných titulov a úprimne ani neviem, podľa čoho som si dané diela vyberala. Asi len podľa nálady a dostupnosti, nakoľko sa tu objavia aj knihy z univerzitnej knižnice. Bez zbytočných rečí ale poďme na to. :)

elena ferrante dni opustenia
1. Elena Ferrante - Dni opustenia
  Elena Ferrante tu bola opäť raz výborná. Dni opustenia boli príbehom ženy, ktorú opustil manžel a následne ona opustila samu seba. Sledujeme trápenie, spytovanie svedomia, bolesť, roztržitosť hraničiacu so šialenstvom. A cestu za oslobodením sa od pazúrov minulosti. Chvíľami veľmi temné, tak temné, až máte chuť knihu odložiť. Minimálne teda hlavnou hrdinkou zatriasť alebo ju prefackať. Približne uprostred som s knihou sama trochu bojovala, ale som rada, že som to s ňou nevzdala. Koniec je trochu klišé. Také to, že všetko sa na dobré obráti. Overall však veľmi pútavé čítanie, zobrazuje to, čo sa skutočne deje okolo nás. Knihu zhltnete za pár hodín, prinajväčšom za pár dní. 
  Moje hodnotenie: 5*/5*

2. Oscar Wilde - Lady Fuckingham
  Na Goodreads má Lady Fuckingham v priemere okolo 3 hviezdičiek. Asi to svojím spôsobom chápem, pretože je to knižka bez hlbšej myšlienky. Hrubo povedané - porno na papieri. No mne sa páčila. Nie, nie som žiadny péčko-nadšenec, ale bavilo ma, aký absurdný je ten ,,príbeh". Zdalo sa mi smiešne, ako sa každý rozhovor zvrtol k posteľným hrátkam a hlavne to, ako sa puritánska anglická spoločnosť chovala za zavretými dverami, pretože to určite nebude iba živá fantázia autora, všakže. ;) 
  Moje hodnotenie: 4*/5*

charlotte bronte jana eyrova
3. Charlotte Brontë - Jana Eyrová
  Príbeh chudobnej siroty Jany Eyrovej je už kultovka, o ktorej snáď každý aspoň raz počul. U mňa je to totálna srdcovka a čítala som ju už aspoň päťkrát. Raz v júni som si z dlhej chvíle pustila film z roku 2011 a nabudilo ma to prečítať si znova aj knihu. Miestami na 19. storočie dosť sladké, ale stále na úrovni. Pri každom čítaní sa najviac teším na pasáže rozhovorov Jany a pána Rochestera, no v prvom rade na to, že si pripomínam, akú nádhernú a zároveň ničivú moc má taký nežný cit, ako láska. 
  Moje hodnotenie: 5*/5*

4. Ian McEwan - Atonement
  Kniha Pokánie sa na Slovensku prakticky nedá zohnať. Vo vydavateľstve sa dotlač nechystá a tých pár šťastlivcov, čo vlastní nejaký výtlačok, ho z rúk nepustí. Ja som ju chcela roky. Neúspešne. Až som na ňu náhodou narazila v našej fakultnej knižnici. Prezradím vám, že určite zafungoval zákon príťažlivosti, pretože som celé tie roky myslela na to, ako si raz knihu určite prečítam. Nevedela som ako, ale verila som tomu. A hľa. Zrazu mi len tak brnkla do nosa. :) Kniha je jedna z najlepších, aké som kedy čítala. Je verná filmu (ktorý roky milujem), ale v niektorých pasážach ešte surovejšia. No majstrovsky napísaná. Sledujeme dvoch mladých ľudí, ktorí horia láskou - tá im však nie je dopriata a lžou malého dievčaťa sú rozdelení. Najprv mrežou, neskôr stovkami kilometrov a svetovou vojnou. Totálne zimomriavkové čítanie. Ak knihu niekde uvidíte, berte!
  Moje hodnotenie: 5*/5*


svetlana alexijevic cernobylska modlitba
5. Svetlana Alexijevič - Černobyľská modlitba
  Černobyľskú modlitbu som čítala bezprostredne po zhliadnutí seriálu Černobyľ aj napríek tomu, že som mala výtlačok doma už rok dozadu. Chcela som získať čo najviac dodatočných informácií a to sa aj stalo. Kniha je koncipovaná ako zbierka svedectiev najrôznejších ľudí - od roľníkov cez likvidátorov až po politikov - ktorých sa havária v jadrovej elektrárni nejakým spôsobom dotkla. Každý monológ bol skutočne mrazivý, ale zároveň zvláštne fascinujúci. Vďaka téme a reálnym zážitkom spovedaných ľudí sa kniha číta rýchlo, je nesmierne pútavá, hoci niektoré pasáže sú veľmi ťažké. Za mňa je to jedna z tých kníh, ktoré by mali byť zaradené do povinného čítania. 
  Moje hodnotenie: 5*/5*

6. Sue Monk-Kidd - Secret Life of Bees
  Tajný život včiel som čítala už minimálne desaťkrát. Na blogu som o tejto knihe už určite neraz písala, no nedá mi to nespomenúť ju znovu. Vždy v nej totiž nájdem niečo nové. Zavedie vás na americký vidiek v 60. rokoch, kam Lily Owensová utečie od svojho despotického otca so svojou černošskou opatrovateľkou. Rasová nevraživosť v USA vrcholí a mladé dievča na ňu hľadí očami meniacimi sa z detských na dospelé. Určite by som vám tento titul odporučila ako letné čítanie, pretože dej napreduje rýchlo a výborne sa doň viete zavŕtať. A už teraz viem, že túto moju srdcovku budem čítať ešte aspoň ďalších desať ráz. ;)
  Moje hodnotenie: 5*/5*

elena ferrante zranujuca laska
7. Elena Ferrante - Zraňujúca láska
  Prvá kniha Eleny Ferrante bola paradoxne poslednou, akú som od tejto spisovateľky čítala. A, bohužiaľ, aj najmenej pútavou. Sledujeme osud ženy, ktorej zomrie matka. Hrdinka si dáva dokopy skladačku, čo k tejto udalosti viedlo. Potýka sa s dávnou minulosťou aj pokrivenou súčasnosťou. Čitateľa vpúšťa do tak intímnych sfér, akoby nevedela, že tu nejaký čitateľ vôbec je, čo môže niekomu prísť príliš surové. To mne až tak nevadilo. Vadilo mi však, že som sa často strácala v deji a necítila som také to typické vzrušenie z čítania kníh Ferrante. To, čo vás úplne priklincuje ku knihe. Skôr som cítila úľavu, keď som ju dokončila. Čiastočne je však vina na mojej strane, pretože miestami sa autorka tak zavŕtala do hlbokých zákutí psychiky, že som s ňou proste nestíhala. 
  Moje hodnotenie: 4*/5*

8. Martina Solčanská - Očistec bláznov
  Očistec je tiež jednou z kníh, ktoré som mala v ruke už xkrát. Možno, keby sa mi kniha dostala na poličku ako aktuálna novinka, nebola by som z nej tak nadšená, ako pred rokmi, keď sa mi viazala k určitému (milovanému) životnému obdobiu. Je to voľnejšie pokračovanie románu Aprílové dievča, kde sa po rokoch stretávame s hrdinami prvotiny. Knižka zachytáva krutú slovenskú realitu - nezamestnanosť, rozvody, ale aj komplikovanosť vzťahov a ľudí samotných. Zlupla som ju za pár dní, lebo je veľmi čítavá. Osobne sa mi páči aj to, že v podstate sa dá čítať aj samostatne bez čítania prvého dielu. 
  Moje hodnotenie: 5*/5*


milan kundera the unbearable lightness of being
9. Milan Kundera - The Unbearable Lightness of Being
  Tento titul bol prvým, ktorý som od Milana Kunderu čítala. Veľmi rýchlo som zistila, že je to jedna z tých kníh, ktoré skrátka nedokážem čítať v preplnenej a hlučnej MHD. Potrebovala som na ňu ticho a kľud, aby som sa mohla nad ňou zamýšľať. Kniha má filozofický charakter, pričom je popretkávaná čriepkami o komunistickom režime v Česko-Slovensku. Zároveň sledujeme prelínajúce sa vzťahy niekoľkých ľudí a jedného psa v priebehu rokov. Ak hľadáte trochu hlbšie čítanie, Kunderu rozhodne odporúčam. 
  Moje hodnotenie: 5*/5*

10. Monika Wurm - Hviezda nad arabským peklom
  O tomto diele som vám tu snáď už tiež niekedy vravela, ale zahŕňam ju aj do tohto článku, pretože som po nej pred dvomi týždňami opäť siahla. Téma je síce naozaj ťažká a smutná, ale samotný dej má rýchly spád a stránky obraciate ako diví. Sledujeme tu osud Afgánky, ktorá chce žiť život modernej ženy bez akýchkoľvek fanaticko-náboženských pravidiel. Nešťastnou náhodou ju ale uväznia v Saudskej Arábii a ona sa zúfalo pokúša dostať späť domov. Dozvedáme sa však, že za svoju slobodu musí zaplatiť tak veľkú cenu, akú si mnohí z nás ani len nedokážu predstaviť. 
  Moje hodnotenie: 5*/5*


Koľko kníh ste zatiaľ prečítali tento rok?

S.

Komentáre

  1. asi nič pre takých začiatočníkov v čítaní ako som ja :P ale super tipy

    WHEN PIGS FLY

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já mám pocit, že tento rok moc nečtu, ale když nad tím tak přemýšlím, tak jsem možná ke 20 knížkám taky už přečetla :) Když si pročítám knížky, co si přečetla ty, tak si ani nedokážu vybrat, jakou bych si přečetla nejradši - všechny znějí zajímavě :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Stihla jsi toho přečíst opravdu hodně, to já mám proti tobě hodně velký skluz :D Mám několik knížek v seznamu, které bych si chtěla přečíst, tak snad se mi to také podaří v nejbližší době :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mala by som sa už konečne niekedy vrhnúť na tú Ferrante! Ale mám pocit, že ak ma nezastaví škola, jeseň bude na to vhodným obdobím. Začnem asi Neapolskou ságou. Inak absyntovky som čítala zatiaľ len dve, ale už mám dve ďalšie doma (najnovšie Urob si raj) a neviem koľko ďalších vyhliadnutých. Černobyľ čítať nechcem, stačilo mi vidieť seriál. Veľmi ma to "bavilo" a zaujímalo, ale ťažko sa mi na to pozeralo. Zatiaľ sa mi podarilo tento rok prečítať 20 kníh (moja challenge bola len 15ks, lebo minulý rok to bolo veľmi biedne), nedávala som si radšej vysoké méty. A teraz mám zasa 4 knihy rozčítané, snáď ešte čo-to stihnem do konca prázdnin prečítať.

    Inak čo sa týka nemeckého Pottera - niektoré preložené názvy mi trvá dlhšie, kým pochopím o čo ide. Napríklad nástupište 9 a 3/4, škriatkovia, Šikmá ulička, ... ale veľmi ma potešilo, že Hogwarts nepreložili (pozdravujem Rokfort a Bradavice, hah).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ferrante určite skús! Ja som tiež čítala Neapolskú ságu ako prvú, avšak potom som mala pocit, že jej ostatné romány neboli až tak chytľavé. Čo sa týka absyntoviek, máš nejaké obľúbené? Presne na Urob si raj som dnes narazila a uvažujem, že si ju kúpim. Ale brala by som aj iné tipy, samozrejme. :) Veru, tebe to s knižkami tento rok naozaj ide!

      Odstrániť
    2. Čítala som len Oči zasypané pieskom (o konflikte medzi Izraelom a Palestínou) a potom Jeden z nás : príbeh o Nórsku. Odporúčam obidve, aj keď tá prvá bola miestami trocha zaujatá. No tá kniha o Breivikovi je výborná, aj keď občas silná káva.

      Odstrániť
    3. Paráda, ďakujem! Jedného z nás si ukladám do zoznamu to-read. ;)

      Odstrániť
  5. Já jsem potřebovala knižní detox :D takže nic moc, ale po maturitě, kdy jsem během půl roku přečetla dvacet knížek jsem na ně už neměla náladu :D

    Belle âme

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Wow! Jsi skvělá, že toho tolik přečteš a líbí se mi tvůj vkus na knihy. :)
    Já mám v plánu "Nesnesitelnou lehkost bytí" od Kundery taky, ale vždycky když jsem si jí šla koupit tak byla vyprodaná.. Stejně tak se chystám na Janu Eyrovou. O těch ostatních (kromě Lady Fuckingham) jsem neslyšela, ale zaujala mě Černobylská modlitba a Pokání. Tahle výzva je skvělá a asi se jí taky zúčastnim, protože strašně ráda čtu. <3


    GrünHauz
    Š.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zajímavé tipy! Ráda bych si přečetla tu Černobylskou motlitbu a už léta se odhodlávám přečíst Kunderu :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky