Do Amsterdamu za kultúrou

Naša dovolenka v Amsterdame by sa dala charakterizovať ako poriadna mestská turistika, lebo sme toho nachodili skutočne dosť. Ako som už písala v prvom článku o Amsterdame, dosť veľa peňazí sme prejazdili vo vlakoch, takže sme sa po centre presúvali výlučne pešo. Náš program sa vo veľkom riadil počasím, resp. počasie riadilo náš program. :D Väčšinu dní nám pršalo a prechádzky pozdĺž kanálov sú predsa len krajšie, keď je slnečno. Preto sme riešili otázku, kde budeme tráviť náš holandský čas, keď vonku leje. Jasnou odpoveďou na túto otázku boli galérie. V Amsterdame je ich neúrekom, plus môžeme pridať rôzne zamerané múzeá - nájdete tam Madame Tussauds (ktorá však vraj nie je tak dobrá, ako napríklad v Londýne), múzeum optických ilúzií a rekordov Ripley's Believe it or not, Sex Museum, rôzne galérie moderného umenia a pod. Najväčším múzeom v hlavnom meste Holandska je Rijksmuseum, kam sme mali naplánované ísť, no na poslednú chvíľu sme trochu zmenili plány. A práve o nich vám čosi poviem v pokračovaní článku. ;)

van gogh museum amsterdam
  Ešte pred uvažovaním o Rijksmuseum sme uvažovali o Van Gogh Museum, ibaže sa doň kupovali lístky niekoľko dní vopred a internetmi kolovali chýry, že už mesiac dopredu je vypredané. Nevešali sme hlavy, nakoľko aj Rijksmuseum je považované za výborné (plus lístky viete kúpiť kedykoľvek), navyše leží len niekoľko metrov od van Gogha, tak nám to ako laickým nadšencom obrazov bolo v podstate jedno. Jeden večer sme si však len tak zo srandy klikli na lístky do Van Gogh Museum a čuduj sa svete, na ďalší deň ešte bolo voľno. Tak sme to proste kúpili a šli tam. :) Kombinovať sme to už nechceli, pretože amsterdamské lístky do múzeí vychádzajú na hlavu okolo 20€, čo je, uznajte, dosť. 

  Van Goghovo múzeum bolo naozaj obrovské. Okrem jeho vlastných diel a korešpondencie s rodinou a priateľmi tam nájdete aj diela iných autorov, ktorí tvorili v tom istom období alebo van Gogha nejako ovplyvnili. Osobne sa mi veľmi páčilo, ako esteticky je múzeum zariadené (obzvlášť smaragdová farba stien, oproti ktorej obrazy krásne kontrastovali). Čo sa týka samotných malieb van Gogha, najviac sa mi zapáčil jeho autoportrét z úvodnej fotky tohto článku. No napríklad také bájne Slnečnice mi až tak v mysli nerezonovali. Úprimne ani neviem, prečo je okolo toho obrazu také haló. :D Ale jasné, každému sa páči niečo iné. Ja som teda skôr na moderné umenie. No teším sa, že som mala možnosť vidieť tieto diela naživo (vždy mám v sebe iracionálnu fóbiu, že k týmto slávnym dielam raz niekto príde a zničí ich :D). V múzeu sa inak nesmelo fotiť, takže mám len dve fotky. Na tejto druhej môžete vidieť, koľko ľudí sa premávalo po múzeu o 20:00 vo všedný deň. Takže ak nemáte radi davy v galériách, možno sa tomuto miestu vyhnite. :/ Víkendy sú vraj ešte rušnejšie.

  V múzeu sú inak super veľké vecká, o ktoré sa tam dobre starali, čo je podľa mňa vždy plus a dobrý ukazovateľ kvality služieb. V hlavnej hale sa po vstupe do budovy nachádza aj obchodík s rôznymi darčekovými predmetmi s motívmi slávnych diel, ktoré nájdete v múzeu. A. si tam kúpil tričko, niekoľko magnetiek a ja som darom dostala handričku na okuliare s autoportrétom z úvodnej fotky. :) Inak is it just me alebo aj vy milujete suveníry, ktoré sú praktické? :D Lebo handrička na okuliare je pre slepúcha ako ja úplne perfektný darček. :D

  Z amsterdamských galérií vo mne väčší dojem zanechalo Moco Museum. V ňom bola najväčším aktuálnym trhákom výstava diel moderného pouličného umelca opradeného tisíckami tajomstiev - Banksyho. Ak ste o ňom doposiaľ nepočuli, takmer všetky jeho diela môžeme charakterizovať ako všeobecne jednoduché s nenápadnou kompozíciou, no často veľmi dynamické a vždy s hlbokým politickým či sociálnym kontextom.

  Mnoho jeho diel má antikapitalistické pozadie. Maľbami vyjadruje svoje znechutenie zo sveta, kde peniaze ovládajú nás a nie my peniaze. Ľudí často obviňuje z toho, sú otrokmi nákupných centier a zľavové sezóny prevládajú nad racionálnym zmýšľaním. Podobné idey v duchu Vianoc znázornil vo svojej maľbe Ježiša na kríži, ktorému z oboch rúk visia nákupné tašky.

  Musím inak povedať, že ma skutočne prekvapilo, koľko ľudí cestuje do Amsterdamu práve kvôli kultúre. Aj do Moco Museum sme sa vybrali až k večeru okolo šiestej (malý tip: vtedy máte zľavnené vstupné ;)), no bola tam riadna plnka. Najmä vzhľadom k tomu, že Moco leží v o poznanie menšej budove, ako ostatné galérie. Osobne nemám veľmi rada výstavné siene, kde ma ruší veľké množstvo ľudí a kazia mi tak zážitok a pôžitok z umenia. Tu ste totiž museli počkať, kým sa desať ľudí najprv pred vami pohne, až potom ste si mohli prečítať o obraze a preštudovať jeho kompozíciu.  Nebolo to však zrovna príjemné, keď ste stáli v miestnosti 3x3 metre. Je ale pravda, že takto to asi vo veľkých mestách skrátka chodí. Inak, tip č.2: kúpte si lístky online a dostanete sa dnu rýchlejším radom, inak vás zabrzdí pomalý rad pri pokladni.

  Rovnako aj v tejto galérii bol pripojený obchodík s rôznymi umeleckými publikáciami, časopismi, taktiež aj oblečením s motívmi Banksyho diel a v neposlednom rade aj plagáty na zavesenie. Vecká boli aj tu, ale moja rada znie, že radšej vydržte a zbehnite na záchod do nejakého Mekáča. :D Niežeby boli zlé (nešla som), ale prišli mi malé na to množstvo ľudí, čo sa tam mlelo.


  V Moco múzeu ma veľmi prekvapila výstava objektov umelca Daniela Arshama. Bolo ich tak skutočne veľa, no najviac som sa zamilovala do odliatku bombery s nápisom Miami Heat, z ktorej na náhodných miestach vytŕčajú kalcitové kryštály. Na rovnakom základe boli skonštruované napríklad aj basketbalové lopty, napodobeniny prvých notebookov na svete či Disney postavičky.


  Ak patríte k milovníkom umenia, či už toho najklasickejšieho alebo práve toho nového, Amsterdam je rozhodne ideálne miesto pre vás. Na svoje si tam príde úplne každý a budete odtiaľ odchádzať duchovne naplnení. Jedinú nevýhodu vidím v cenách za vstupenky, pretože tie sa môžu vyšplhať dosť vysoko, ak máte v pláne vidieť toho čo najviac. Jedna vec je ale istá - do čoho iného sa už len oplatí v dnešnej dobe investovať, ak nie do umenia a kultúry? ;)

S.

Komentáre

  1. Vypadá to hodně zajímavě. Já už ale v muzeu nebyla ani nepamatuju a docela mě to mrzí...ráda se přiučím něco takovou pohodovu cestou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba si vybrať také, čo ťa zaujme, a bude to super. :)

      Odstrániť
  2. Tam to vypadá vážně krásně, musel to být zážitek! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To musel být super zážitek, podobná muzea mám ráda :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To muselo být supr, taky bych se tam někdy chtěla podívat :)
    Sarushef blog

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mně by ani tak muzeum už nelákalo, spíš Amsterdam sám o sobě jo. :)

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky