Ja a HAK

V dnešnom článku sa spoločne pozrieme na tému, ktorá je podľa mňa v spoločnosti trochu tabu - hormonálna antikoncepcia. Zdá sa mi, že aj v 21. storočí sa o týchto veciach nehovorí v takom objeme, ako by sa možno malo. Situáciu vo veľkom ,,zachraňujú" rôzne blogy alebo napríklad šírenie osvety na Instagrame či iných sociálnych sieťach, no myslím, že médiá, školy a v mnohých prípadoch aj rodiny často mlčia. Buď to, alebo vám poskytnú minimum informácií, akoby sa o tom báli hovoriť, akoby im to bolo nepríjemné a chceli to mať čo najskôr ,,z krku". Aspoň ja si nespomínam na to, že by mi učitelia v škole podrobne vysvetlili, čo to tá antikoncepcia vlastne je, ako to funguje, aký to má dopad na organizmus a pod. Maximálne to spomenuli pri výklade učiva o reprodukčnej sústave človeka, ale skutočne si myslím, že to nestačí. Určite nehovorím len za seba, keď poviem, že najviac som sa o tejto téme naučila sama - buď zháňaním informácií z vlastnej iniciatívy, alebo proste na vlastnej koži v praxi. Nehovorím, že to je zlé, ale možno by som ocenila, keby mi v tomto smere nejaká druhá strana podala pomocnú ruku. Pevne verím, že sa toto v budúcnosti zmení a ďalšie generácie sa k užitočným faktom dostanú ľahšie, ako tá moja či predošlé. 

  Momentálne užívam HAK Belara. Nejaký čas predtým som mala skúsenosti aj s inou značkou, myslím, že sa volala Belinda (alebo nejako podobne). Účinky (pozitívne aj negatívne) majú obe naozaj porovnateľné, akurát si spomínam, že Belinda bola lacnejšia (asi o 2€ za blister). Svoju primárnu úlohu obidve spĺňali tak, ako mali. Belindu som brala vždy ráno, dokonca som niekedy mala nastavený aj budík a z tohto dôvodu si myslím, že som ju brala viac načas. Čo sa týka Belary, tú beriem večer, pretože sa to odporúča. Niekedy ma to ale štve alebo mierne obmedzuje, lebo si musím tabletky so sebou brať napríklad von, na cesty, do práce či do kina. V týchto prípadoch sa mi už aj veru stalo, že som si nevzala tabletku presne vtedy, kedy som mala. Najdlhší prešľap, čo som zaznamenala, boli asi 3 hodiny. Ale, našťastie, žiadna katastrofa sa nekonala. :D Čo sa týka najväčšieho plusu, z môjho pohľadu je to pekná pleť. S HAK sa mi vyčistilo moje škaredé akné, ktoré som celú pubertu neznášala a zostali mi po ňom na pleti jazvy. Za ďalšiu výhodu, ktorú pripisujem tabletkám, považujem to, že sa mi natiahla doba mastenia vlasov z každých dvoch dní na každé tri dni. Najprv som to vnímala ako koniec puberty, ale skôr za to môžu hormóny a je možné, že po prípadnom vysadení sa to vráti do starých koľají. 

  V tejto sekcii by som vám chcela povedať niečo o mínusoch, ktoré som osobne pri užívaní HAK zaregistrovala. Pri Belinde ich veľa nebolo, resp. si už s odstupom času poriadne nespomínam. Belara mi spočiatku veľmi zvláštne ovplyvňovala rast vlasov. Teda nie ich rast, ale skôr kvalitu. Vlasy sa mi na končekoch zvláštne krútili, priam kučeraveli. Trvalo to nejaké štyri mesiace, potom to ustalo. Na dotyk ostali vlasy rovnaké, ako pred užívaním HAK, ale vizuálne som zaregistrovala, že  účes nemá tak pekný tvar, možno to nejako súviselo s objemom vlasov. Aspoň ja to tak vidím, niekoľko druhých ľudí mi práve vlasy chválilo, tak neviem, kde je pravda. :D

  Po ďalšie, jedenkrát sa mi stala aj taká vec, že neprišlo každomesačné krvácanie z týždňového vysadenia tabletiek. Najprv som bola vyplašená, ale zistila som, že sa jedná o pomerne bežný jav, nakoľko pri užívaní HAK žena stráca ovulačný cyklus, tým pádom krvácanie ani nemusí nastať. Na každého ale hormóny môžu vplývať inak, takže ak sa vám toto nikdy v živote nestalo, určite nemusíte byť znepokojení, že naopak krvácate.

  Vyššie spomenuté účinky HAK sú v podstate banalitkou, ktorá je len takým mojím pozorovaním, zaujímavosťou. Čo však pokladám za najhoršie je, že sa tabletky pohrávajú s psychikou ženy. Je síce pravda, že som mala začiatkom roka veľmi zlé, smutné a depresívne obdobie, ale som si istá, že HAK to ešte zhoršovala. Často ma prepadal aj úplne iracionálny smútok a beznádej, ktorá nemala žiadne opodstatnenie. Všimla som si aj to, že hormóny v tabletkách vplývajú na zmenu nálad či umocňujú stres a nervozitu. Je to naozaj úzko prepojené, pretože počas leta (keď som bola totálne stres-free, nemala som žiadne mega dôležité povinnosti a pod.) som bola skutočne šťastná, ľahká mysľou, ale akonáhle sa priblížil začiatok školy a myšlienky spojené s bakalárskou prácou, opäť mnou začal lomcovať silný nepokoj. Práve toto je hlavný dôvod, prečo by som skutočne uvažovala o zmene typu ochrany.

  V neposlednom rade, ako som už písala vyššie, nevýhodou HAK je cena. Belinda ma na 3 mesiace vyšla na 24€, Belara teraz stojí kolísavo okolo 32€. Čo je naozaj hrozne veľa peňazí. Jasné, viete si to rozdeliť na kúpu blistríka na jeden mesiac, ale principiálne... je to dosť.

Aké skúsenosti s HAK máte vy? Vyhovuje, nevyhovuje? Akú značku používate? Viete mi poradiť nejaký iný alternatívny typ ochrany, ktorý sa vám osvedčil? Užívate tiež nejaké tabletky alebo ste razantne proti akejkoľvek chémii?

S.

Komentáre

  1. Já antikoncepci užívám už cca 7 let a děsím se dne, kdy ji vysadím. Zatím jsem od holek slyšela samé negativní zkušenosti a i když jsem přesvědčená, že je to svinstvo, pořád je to pro mě nejpohodlnější metoda..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já jsem antikoncepci vysazovala někdy před dvěma rokama.. Prostě mi přišlo, že to není úplně OK. No, co ti budu povídat. Tělo celé rozházené, menstruace si chodila jak chtěla, pleť horší.. Ale s váhou mi to naštěstí nijak nehrálo a jsem ráda, že jsem se toho zbavila..

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  3. úžívam presne tu čo ty, ja zatim, klop klop, nemám žiadne vedľajšie účinky, ale akosi niesom spokojná s užívaním HAK, ja mávam obdobia rok beriem potom dva nie potom ma to zase chytí potom zase vysadím, ani toto nieje najlepšie ja viem :D popravde tiež sa desím čo sa stane s mojou pleťou keď vysadím, lebo už som tym raz prešla a viem že to bol des.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já mám s HA převážně špatný zkušenosti, vysadila jsem ji před 7 měsíci a jsem za to ráda. Hodně mi rozházela psychiku.. Po vysazení se mi extrémně zhoršila pleť asi na dva měsíce (předtím jsem měla pleť úplně čistou), měla jsem obrovský boláky po celejch tvářích a čele.. Musela jsem s tím na dermatologii, kde mi daly antibiotika a říkali že se to časem srovná. No naštěstí fakt jo. Teď mám sem tam nějakej pupínek, ale je to mnohem lepší. Taky na tohle téma chystám článek, protože mě mrzí že o tom skoro nikdo nemluví a kdybych věděla co s tělem HA dělá, tak bych si hodně rozmyslela jestli ji vůbec začnu brát.. :/


    GrünHauz
    Š.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som brala HAK 5 rokov, vyskúšala som 2 značky pričom druhá mi absolútne nesadla, menštruáciu som mala asi každý druhý mesiac.. Momentálne som už HAK pred mesiacom vysadila tak som zvedavá čo príde (: zatiaľ mám o pár vyrážok na pleti viac ale inak som určite spokojnejšia než predtým, najmä cítim menej výkyvov nálad :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj, beriem Belaru 2 mesiace. No pleť sa mi zhoršila :( Kedy ti zabrala konkrétne na akné? Ďakujem, super blog!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky