Mesačne #4

Dnešný článok bude opäť venovaný aktuálnym témam z domova aj zo sveta, ktoré ma veľmi zaujali v uplynulých týždňoch. Normálne mám až pocit, že sa s nimi roztrhlo vrece (nebudem klamať, najmä s tými negatívnymi :D), preto spomeniem len tie, ktoré vo mne zarezonovali najviac. Okrem toho nie veľmi príjemného sa však vyjadrím aj k milým udalostiam či udalostiam odvážneho charakteru, o ktorých ste možno už pred časom počuli, no možno nie. Z tohto dôvodu si myslím, že ak sa čo i len jeden z vás dozvie niečo nové, tento článok svoj účel splnil. Určite mi dajte vedieť dolu v komentároch, či sú vám mnou spomenuté udalosti známe, čo si o nich myslíte a po prípade pokojne pripojte aj nejaké, o ktorých zase viete vy a z mojej strany neodzneli. ;)

Zdroj
1. Vo svete sa veru deje všeličo, ale asi najviac ma zasiahol moment, keď 17-ročná ruská študentka Oľga Misikova sedela uprostred ulice a pred ťažkoodencami čítala ruskú ústavu. Reagovala tak na politickú situáciu v Ruskej federácii, kde prebiehajú početné demonštrácie vyvolané rozhodnutím, že nezávislí kandidáti aj napriek splneným podmienkam nemôžu byť volení. Je notoricky známe, že Rusko je Putin a len veľmi ťažko sa toto vedenie na východe zmení, nakoľko sú prenasledovaní obyčajní ľudia aj za mierumilovné a pokojné vystúpenia. Neplnoletá Oľga Misikova skončila vo väzbe. 

2. Sociálnu sieť Facebook osobne nemám práve v láske, ale musím uznať, že som vďaka nej prišla k zaujímavým správam, ľuďom a projektom. Nedávno ma zaujalo napríklad to, že (údajne) dvaja profesori umiestnili na hranicu USA s Mexikom 3 ružové hojdačky, pričom každý koniec leží v inom štáte. Hojdačky sa tešia obľube ako malých detí, tak aj dospelých. Toto gesto poukazuje na to, že hoci oranžoví tupovládcovia majú snahu svet rozdeľovať, obyčajní ľudia si k sebe predsa len nájdu cestu v najčistejšej srdečnosti.

3. Za veľmi svetlý moment tiež považujem video Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej, v ktorom robila rozhovor so Zuzanou Kovačič Hanzelovou na tému Mýty o médiách. Myslím, že v dnešnej dobe alternatívnych (polo)právd a dezinformačnej vojny je toto skvelý nápad na video. Cením si to o to viac, že sa do problematiky pustili také výrazné ženské osobnosti súčasného Slovenska. Obe ich totiž považujem za nesmierne inteligentné ženy, ktoré vedia, o čom hovoria. Ja im to proste žeriem.

4. Tento bod venujem kauze, ktorá preletela Slovenskom po tom, ako sa na košickom pochode za práva homosexuálov Pride objavila Lívia, známa z Youtube kanálu Kulturblog. Jej cieľom bolo diskutovať so zúčastnenými na tému, koľko pohlaví existuje, nakoľko (podľa jej slov) sa na tomto podujatí objavili ľudia, ktorí sú presvedčení o tom, že ich je viac ako dve. Z môjho pohľadu na diskutovaní nie je nič zlé, ale spomínaná reportáž mala od konštruktívnej debaty na míle ďaleko. Osobne som ju pokladala za účelovo zostrihanú tak, aby sa divákovi javilo, že sa na Pride zišli pomätení feťáci, ktorí sa nevedia poriadne vyjadrovať, ktorí sú v podstate iba bezduchými exhibicionistami a ktorí vlastne ani nevedia, čo tam prišli podporiť. Líviin moderátorský štýl bol navyše veľmi nepríjemný, respondentom skákala do reči, snažila sa ich zahnať do kúta, aby napokon povedali to, čo im sama vsugeruje a v neposlednom rade ich zosmiešňujúcim spôsobom zaradila aj do finálneho videa napriek tomu, že si výslovne želali, aby ich nenatáčala (GDPR???). Z jednej strany má táto osoba môj obdiv, lebo má nesmiernu guráž a veľké ústa na to, aby behala po uliciach a naťahovala sa s ľuďmi, ale zo strany druhej to považujem za neslušné, netolerantné, neasertívne a ľudovo povedané - všivavé. Áno, priznávam, Lívia stelesňuje všetky vlastnosti, ktoré v ľuďoch neznášam a zastávam úplne opačné postoje, ako ona, preto vám sem ani nehodím link na jej video (načo ju podporovať?). Kuknite sa radšej k Dušanovi - ten natočil reakčné video (veľmi múdre, z môjho pohľadu) a ukazuje tam aj kúsky pôvodného videa Kulturblogu. Lebo verte, že originál by ste nezvládli dopozerať.
BTW: Ona sa vážne vybrala ešte aj na demonštráciu za reprodukčné práva žien?! No je ona normálna?!

5. Od tejto hrôzy však prejdime k našej nádhernej kultivovanej pani prezidentke. Zuzana Čaputová opäť raz očarila svojimi príspevkami k výročiu začiatku platnosti Židovského kódexu na Facebooku aj Instagrame. Veľmi sofistikovane pripomenula, koľko nepekného je v našej národnej minulosti a aký veľký pozor musíme dávať na to, aby sa čosi podobné nikdy nezopakovalo. A ešte omnoho viac, veď prečítajte si. ;)

Čo v poslednej dobe zaujalo vás?


S.

Komentáre

  1. Ja takéto veci veľmi neriešim, nepotrebujem sarozčuľovať nad vecami ktoré nezmením.. akurát musím povedať že Lívia ma nenormálne vytočila, a to som na pride ani nebola prítomná.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No presne, ona je podľa mňa od prirodzenia taký na*ierací typ. :D

      Odstrániť
  2. Myslím, že tento článek svůj smysl má, protože jsem neslyšela o žádné události, kterou jsi napsala.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sa skutočne teším, že to nepíšem zbytočne, ale to niekomu niečo dá. :)

      Odstrániť
  3. Facebook poslední dobou také nemusím, přijde mi, že jeho časy jsou pryč a teď vede Instagram :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 100%-ne súhlasím, Instagram má teraz veľmi silné postavenie.

      Odstrániť
  4. Tri roky na žurnalistike ma nútili, aby som pozorne každý deň sledovala, čo sa deje vo svete; ale teraz od toho všetkého potrebujem nejakú pauzu, takže médiá už vôbec nesledujem :D Takže ďakujem za článok, aspoň ma priviedol do obrazu! Nápad s hojdačkami je nádherný; ale k Lívii sa radšej nevyjadrujem, lebo sa snažím rešpektovať to, že každý má právo na vlastný názor. Ale zachádza až príliš ďaleko.
    Super článok! ❤
    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "PLANNING IN GOOGLE CALENDAR"

    OdpovedaťOdstrániť
  5. O houpačkách jsem také četla a tak nějak mě to zahřálo u srdíčka :) Zbytek byl pro mě novinkou. Závidím vám vaši prezidentku! Už jsem viděla pár příspěvků od ní a je mi moc sympatická.

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky