22 právd za 22 rokov

Pred pár dňami som oslávila svoje 22. narodeniny a každý rok sa dostanem k úvahe o tom, ako som sa za posledných 365 dní posunula. Resp., čo som sa naučila, v čom som sa utvrdila a ako vlastne samu seba vnímam. Pri každých ďalších narodeninách sa na uplynulý rok dívam s údivom. Zdá sa mi, že neustále rastiem a dospievam, ale v samej podstate si pripadám zaseknutá vo veku 13 rokov. Neviem, či je to smiešne alebo nie, že v mnohých situáciách dokonca reagujem ako 13-ročná. Ale nepochybne si to často užívam a úprimne sa vôbec nehanbím za to, že aj dnes som schopná naladiť si 6-hodinový maratón High School Musical a odušu spievať každú jednu pesničku. :) Okrem tejto stránky mojej duše sa však vo mne skrýva aj dôchodcovská časť, ktorá rada lúšti krížovky, o 11 v noci padá únavou a s obľubou nevychádza z domu. :D No povedzte, je takáto rozpoltenosť v poriadku? Každopádne si to ale užívam, vyhovuje mi to a myslím, že nič na svete to už vo mne nedokáže zmeniť. Preto sa tohto mindsetu držím ako kliešť a podľa svojich 22 právd, ktoré som si počas 22 rokov života osvojila, budem žiť aj naďalej. :)

  1. Mama má vždy pravdu. No dobre, určite nie každá mama a určite nie vždy, ale poviem vám - moja mama áno. :D Či už išlo o banality alebo skutočne vážne veci, zakaždým sa jej slová nakoniec potvrdili. V jej prípade to možno súvisí so silnou intuíciou (alebo snáď tretím okom?), neviem, ale na jej schopnosti jasnovidca sa môžem spoľahnúť. A bola som fakt hlúpa, ak som ju (najmä počas tínedžerských liet) nepočúvla a myslela si, že pravdu mám ja. Nemala som. Nikdy.

  2. Mama sa to vždy dozvie. V druhom bode len krátko nadviažem na prvý - moja mama má vždy o všetkom taký prehľad, že sa pred ňou nedá nič utajiť. Ja už som sa v tejto veci poučila, no napríklad môj brat ešte nie a zrovna nedávno som sa smiala na tom, že hoci si myslí, že jeho tajomstvo je dobre ukryté, ono je schopné preletieť aj pol sveta a nakoniec ho mamina aj tak odhalí. :D V mojom živote nie je nič istejšie ako táto pravda. 

  3. Vždy choď na wecko, keď máš príležitosť. Toto je, podľa môjho skromného úsudku, pretty self-explanatory. Proste vždy radšej choď, aj keď to nie je také akútne, lebo možno sa dostaneš do situácie, keď už to akútne bude, ale ty nebudeš mať kde. #truestory

  4. Radšej mať, ako nemať. Toto môje životné motto aplikujem takmer na každú situáciu. Radšej mať rezervné vreckovky či leukoplasty, ako nemať. Radšej mať v zálohe druhú tému bakalárskej práce, ako nemať. Radšej mať doma zásobu liekov a zázvorových čajov, ako nemať. Veď viete. Nikdy neviete. 

  5. Vždy je to ťažšie pre toho, kto zostáva. Presne toto veľmi často riešime s priateľom, keď jeden z nás odíde na víkend na Slovensko. Ten, ktorý je preč, je s rodinou, kamošmi, no ten, čo zostal, je doma a cíti neprítomnosť toho druhého. Rovnaké to bolo napríklad aj pre mňa, keď som strážila dom a moja rodina bola na dovolenke v Turecku. Každý deň som sa bála, či sa im niečo nestane, zatiaľ čo oni si len užívali a neriešili. :D 

  6. Nerieš, čo sa ťa netýka. Kráko a prosto, nikto nemá právo na to, aby sa druhým miešal do života. Rob si svoje, ži si ako chceš, ale staraj sa o seba. 

  7. Peniaze treba niekedy aj míňať, nielen šetriť. Ocino mi celý život vštepoval, že peniaze treba šetriť, lebo človek nikdy nevie, kedy sa mu zídu. A ja s tým maximálne súhlasím, lebo som už veľa ráz bola svedkom momentov, kedy sa to potvrdilo. No čím som staršia, tým lepšie vidím aj to, že tie peniaze niekedy treba aj minúť, nielen si z nich robiť v trezore kôpky. S týmto stále bojujem, ale napokon to vždy zhodnotím tak, že oveľa šťastnejšia budem, keď prežijem krásnu dovolenku, nie, keď budem mať v banke o 200€ viac. 

  8. Nič netreba siliť, všetko bude, keď to bude. Rokmi overený fakt - počkajte si, všetko bude. Je to možno klišé, ale ten správny čas raz naozaj príde a vy budete vďační, že ste sa zbytočne neunáhlili. 

  9. Dušou som dôchodkyňa. Ako som už načrtla v úvode, som možno netypická 22-ročná slečna. Nechodím na diskotéky, dokonca ani na pivo či víno do baru. Nemám to rada a priznávam, že sa v noci vonku aj trochu bojím. Navyše, akonáhle idem spať po polnoci, som na druhý deň ako chodiaca mŕtvola. Oveľa radšej som v pohodlí a bezpečí domova a čítam si. Často sa teším aj na obyčajný nákup potravín a rada sledujem, čo majú kde v akcii. :D Milujem ticho a pokoj a s kľudným svedomím priznávam, že ma baví upratovať. 

  10. Neber si toho viac, ako dokážeš uniesť. Pred rokom som mala fakt náročný semester, kedy som mala brutálne napráskaný rozvrh, málo som spala, nevedela, čo skôr a bola v kolotoči konštantného stresu. Často som plakala, lebo keď sa školské povinnosti, práca a osobné problémy skĺbili, mala som toho na pleciach hrozne veľa. Pripadala som si rovnako ako Hermiona vo Väzňovi z Azkabanu, kedy jej zo všetkých povinností začínalo hrabať a tiež bola hrozne emotional. Naučte sa racionálne zhodnotiť svoje možnosti a hlavne dopriať si čas pre seba. 

  11. Niekedy treba ohnúť chrbát a požiadať o pomoc, keď na to sama nestačím. V našej rodine sme všetci strašne moc hrdí na to, aby sme niekoho poprosili o pomoc. Vždy chceme všetko spraviť a zvládnuť sami, no niekedy to naozaj nejde a práve tomuto sa stále učím. Vypnúť v sebe tlačítko hrdosti a uznať, že na všetko sama nestačím. 

  12. Nikdy sa mi nepodarilo a ani nepodarí vajce natvrdo za 10 minút. Seriózne. Neviem, ako to ostatní robia. 

 13. Do všetkého musí človek dorásť. Veď ani umývanie zubov dvakrát za deň v 10 rokoch nedávalo veľký zmysel. 

  14. Najúbohejší spôsob, ako niekoho ponížiť, je urážať jeho výzor. Nie, že by som obhajovala iné typy ponižovania, ale toto mi príde ako to najspodnejšie zo spodných. Ale napríklad slovné spojenie mentálny atlét mi príde perfektné. :D

  15. Intuícia je moja najlepšia kamoška. Už x-krát sa mi stalo, že som mala z niečoho fakt blbý pocit, aj tak som to spravila a ten pocit bol ešte blbší. Často mi hlások v hlave navrával, že nechoď tam, nehovor to, nerob to, ja som ho nepočúvla a katastrofa bola na svete. Preto sa posledné roky snažím pevne riadiť intuíciou, lebo tá je u mňa mimoriadne silná a spočítala by som na prstoch jednej ruky, v koľkých prípadoch (=málo) sa mýlila. 

  16. Dobre si rozmysli svoju reakciu. Každý z nás sa už určite ocitol v situácii, kedy reagoval neprimerane alebo by s odstupom času reagoval inak. Ja ako introvert a človek trpiaci sociálnou úzkosťou toto riešim neustále. A potom o päť rokov na to v posteli premýšľam, čo som mohla povedať ináč. 

  17. To, že veci ignoruješ, neznamená, že neexistujú. Toto tu by som asi mala mať rovno vytetované na čele, lebo v tejto oblasti chybujem neustále. Najčastejšie sú to veci, ktorých sa obávam a ktorých výsledok je neistý, resp. viem, že cesta k nemu bude veľmi tŕnistá. Vtedy mám tendenciu problém zamknúť do šuflíčka a tváriť sa, že nejestvuje. Aspoň na chvíľku, kým nájdem odhodlanie šuflíček otvoriť. Ale tento prístup je fakt veľmi, veľmi škodlivý. 

  18. Treba odhaliť skutočnú hodnotu peňazí. Kým mi peniaze dávali rodičia a starí rodičia na narodeniny, míňali sa fakt jednoducho, lebo ku mne aj jednoducho prišli. Lenže keď som začala brigádovať, rýchlo som si uvedomila, ako dlho musím makať, kým si zarobím na nové tričko alebo agávový sirup z Billy. Keď človek pracuje vlastnými rukami, zrazu je všetko iné a vidí, že nič k nemu nepríde len tak. 

  19. Ak niečo robia všetci, nemusím sa do stáda oviec pridať aj ja. Presne podľa tejto mantry som začala počúvať Edov album Divide až potom, ako okolo neho opadlo všeobecné haló. Alebo také Game of Thrones - nikdy som to nevidela práve preto, že to pozerali všetci. Keď už nebude nikto, vtedy začnem ja. 

  20. Či chcete, či nie, rastlinná strava v tele navodí skutočne príjemný pocit. Budete sa cítiť ľahkí a plní energie. Čo je pocit, aký som pri konzumácii mäsa nikdy nezažila. 

  21. Nemajte zbytočné očakávania. Pocit sklamania je potom veľmi nepríjemný. 

  22. Čas nehorázne letí. Keby mal deň aspoň 48 hodín, bola by táto cesta schodnejšia, ale, bohužiaľ, takto to nefunguje. Preto treba jednoznačne zamakať na time managemente a užívaní si najmä tých pekných chvíľ v živote.

S.

Komentáre

  1. Moc pěkné body a poznatky. Jinak krásnou kytičku jsi dostala, opožděně přeji vše nejlepší! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásne napísané, úplne s tebou vo všetkom súhlasím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádherný článok; a hlavne prajem (oneskorene) všetko najlepšie! S každým bodom súhlasím a mnohé akoby som aj ja písala (ehm, prvý a druhý :D). Ja sa tiež veľmi neradím k ľuďom, ktorí sú každý piatok vonku na párty; nikdy som taká nebola a ani mi to nechýba — radšej si voľný večer užijem s teplým čajom a pri dobrom filme alebo knihe ❤
    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "LIVING WITH SOCIAL ANXIETY"

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi pekný článok vo veľa veciach som sa aj nasla

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Heh, já mám taky tendence pořád šetřit a pak si ty peníze ani neužiju.. respektive je rozházím za blbůstky, co jsou levné místo toho, abych si koupila něco dražšího ale lepšího :D

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásne napísané 😇 takmer vo všetkom súhlasím,hlavne s tým že napr keď všetci niečo pozerajú,ja si to pozriem až o pár mesiacov neskôr 😂

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Maraton HSM je úplně normální, miluju to! Hlavně Zaca Efrona :D Haha. a nejvíc mě pobavila ta 3. s tím WC, to je totiž taková pravda, až mě to fakt upřímně rozesmálo :D.

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem ti Sabi za komentáre ku článkom na blogu :) A dodatočne ti prajem všetko len to naj k 22! :) Ten rok bol u mňa prelomový tak dúfam, že ti tie 2ky prinesú šťastie :) A máš pravdu..mama má vždy pravdu, haha a s tou intuíciou to mám podobne ako ty aj ja sa ňou riadim a funguje to.

    Accessories for beauty

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky