Knižný haul #6

Normálne neverím, že práve píšem tento článok. Počas tohto roka som si totiž už x-krát povedala, že si nekúpim žiadne nové knižky, kým neprečítam každú z mojej poličky, no... Som skutočne knižný šopaholik. :D Navyše som na kanále Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej začala sledovať jej knižnú revue, ktorá ma sčasti ovplyvnila v tom zmysle, že som porušila svoje predsavzatie o nekupovaní kníh. Jedná sa však len o jeden výtlačok - ostatné asi pripíšem na zoznam pre Ježiška. :D Veľkým lákadlom je pre mňa aj obchod Levné knihy (okolo ktorého stále chodím po ceste do práce), kde často nachádzam skutočné poklady za pár kaček. Mám ich odtiaľ už niekoľko a porazene priznávam, že zrovna v sobotu som si kúpila ďalší. :D Okrem toho mám však pocit, že sa tento rok držím na uzde viac než zvyčajne. Možno je to spôsobené tým, že nad každým nákupom vždy dvakrát premýšľam, možno tým, že aj v našej fakultnej knižnici som už ponachádzala skvelé knihy. Dúfam, že mi táto tendencia vydrží, ale predsa len vám dnes s radosťou predstavím niekoľko noviniek v mojej knihovničke. :)

  Knihu When breath becomes air som zaregistrovala práve v spomínanej knižnej revue na kanále Very Veri. Na stránkach diela sa ukrýva skutočný príbeh sľubného neurochirurga, ktorému diagnostikujú rakovinu pľúc. Paul Kalanithi sa rozhodol celý svoj boj so zákernou chorobou zmapovať až do úplného konca, pričom mu pomáhala aj jeho manželka. Na tento titul sa nesmierne teším, hoci už teraz viem, že to nebude ľahké čítanie. Milujem však skutočné príbehy, ktoré hýbu ľudským vnímaním, preto túto kúpu považujem za dobrý krok. Treba si to hlavne vedieť odôvodniť, že jo... :)

  Sophiinu voľbu som si chcela prečítať roky, snáď odkedy sme sa o nej prvý raz bavili na hodine literatúry. Ide o spoveď ženy, ktorá svojím rozhodnutím poslala na smrť v koncentračnom tábore svoju dcéru po tom, ako si mala vybrať medzi ňou a vlastným synom. Zároveň tiež sledujeme jej život roky po totalite v Európe a vzťahy, v ktorých sa potom ocitla. Opäť raz to zrejme bude veľké sústo, ale nakoľko mám veľmi rada klasiku 20. storočia, myslím, že nebudem vôbec sklamaná.

  V druhej polovici článku sa preklápame ku knihám, ktoré doma pribudli ako novinky, ale nekupovala som ich sama. Knižku Vzdelaná a rovnako aj nasledujúcu objednala mamina z Martinusu. Úprimne povedané, Vzdelanú by som si pravdepodobne bola kúpila aj ja sama, lebo ma nesmierne zaujala, najmä po mnohých nadšených recenziách na Instagrame. Zachytáva skutočný príbeh autorky Tary, ktorá žila až do 17 rokov izolovaná od civilizovaného sveta. Jej rodina jej zabaňovala v prístupe k vzdelaniu či napríklad aj zdravotnej starostlivosti, preto bol pre ňu obrovský šok, keď sa konečne dostala z osídel tohto života. Knižka je krásnou pripomienkou toho, aké dôležité je vzdelanie a aké široké obzory nám otvára, preto ho neradno podceňovať - obzvlášť v dnešných politicky pohnutých časoch.

  V poslednej dobe akoby sa vrece roztrhlo s knihami s tematikou koncentračných táborov, nezdá sa vám? Aj napriek tomu, že mi tento ,,trend" trošku smrdí, nepochybne je zaujímavý a lákavý pre široké spektrum čitateľov. Bol som číslo 30529 je ďalší zo série skutočných príbehov - spomienky preživších z obdobia holokaustu. Knižka je skutočne útla, takže verím, že ju prečítam aj za deň, keď si k nej poriadne sadnem. Máte inak tip na iné diela s touto tematikou, ktoré považujete za skutočné vynikajúce? Zbieram tipy na vianočný wishlist, viete. :D

  Ako posledné tu mám viac-menej staronové knižky. Ulovila som ich v starkinej zbierke, ktorá je skutočne široká a určite sa tam skrýva ešte viac pokladov. Tento raz som si vzala Balady Janka Kráľa, Zbohom zbraniam od Hemingwaya, Živý bič od Mila Urbana a na fotku sa nevošli ďalšie tituly, ako Básne Laca Novomeského či Lesk a bieda kurtizán od Honoré de Balzaca, ktoré som mala v čase fotenia v Brne. Aj napriek tomu, že preferujem nové vydania kníh, starkina knihovnička je skrátka čarovné miesto, kde by som si vedela listovať hodiny a hodiny. Máte aj vy staré knižky od starých rodičov?

Čo najnovšie čítate vy? Máte nejaký tip na dobrú absyntovku alebo knihu z vydavateľstva Inaque?

S.

Komentáre

  1. Sophiina volba je opravdu skvělá knížka, jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sophiinu volbu jsem si chtěla vždycky přečíst, nikdy jsem ale na ni nenašla odvahu, jelikož je to docela dlouhé. A bojím se, že pro mě i dost náročné, normálně knížky s historickými tématy nemám moc ráda.

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ten shopoholicky pocit poznam velmi dobre :D.
    Knihomol som od malicka a nic ma nedokaze potesit tak ako napratana kniznica.
    Uz niekolko rokov zijem v Anglicku a moje najoblubenejsie su charity shopy kde sa daju kupit knihy za par drobnych.
    Teoria : nekupim si nic kym neprecitam co mam doma. Prax: ale tychto 5 dalsich knih nutne musim mat, bol by hriech nekupit :)
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hoci autobiografie vôbec nečítam, prvá kniha je na pomerne vysokých priečkach v mojom zozname, lebo jej myšlienka vyzerá veľmi zaujímavo a originálne a zatiaľ som sa ešte s ničím takým nestretla :D
    Pár rokov dozadu išli všetky moje peniaze na nákup nových kníh; ale dnes už knihy vôbec nekupujem, lebo to pre mňa nemá veľmi zmysel — zistila som, že pre mňa je najpraktickejšie čítať diela v elektronickej podobe, lebo tak nemusím veľkú knihu vláčiť kade-tade, čítať môžem úplne kdekoľvek a kedykoľvek a na policiach sa mi nekopia knihy, ktoré som prečítala iba raz :D
    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "MY FAVOURITE DAIRY SUBSTITUTES"

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvelý výber, hneď prvá kniha ma veľmi zaujala, ešte som o nej nepočula :) Ja mám práve rozčítaný Sklenený zvon a na Vianoce plánujem popýtať si Lolitu :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Sophiinu Volbu si taky musím koupit! Krásné knihy sis pořídila :)

    All about Candys life

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já poslední dobou čtu takové vzdělávací knížky o online marketingu, podnikání apod. Každopádně mám jinak ráda knihy z italského prostředí. Momentálně si i brousím knížku o hygge :) :D.

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja som si tento rok kúpila len 5 kníh a momentálne je popri škole moje čítacie tempo mizerné. :D Ale takisto nemôžem veľmi premýšľať o knihách, lebo mám potom neskutočnú chuť si ich kúpiť hneď niekoľko.
    Inak prvú knihu by som asi čítať nezvládla. A asi ani Sophiinu voľbu. Ale Vzdelanú by som si rada prečítala, v poslednom čase (rozumej posledné roky) radšej čítam non-fiction. Zaujímalo by ma, aký je ten Balzac, lebo od neho som nečítala ešte nič.

    A naposledy som si kúpila z absyntu Urob si raj a chystám sa ju najbližšie začať čítať. Tak som zvedavá, aká bude, lebo tá téma je taká nezvyčajná:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ooo děkuju za tipy! Hned si některé knížky zapisuju do mého seznamu, co bych si chtěla přečíst:))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky