Mesačne #5

Som skutočne rada, že môj nápad s článkami tohto formátu sa vám zapáčil a fakt sa teším z každého jedného komentára k témam, ktoré tu rozoberám. Často mi píšete, že ste o niektorých kauzách či kuriozitách, o ktorých zvyknem písať, predtým nepočuli, a som rada, že vám aspoň takto stručne môžem sprostredkovať to, čo ma v nedávnych dňoch zaujalo. Mám taký pocit, že v poslednom monthly článku som sa vyjadrovala k pár veľmi kontroverzným a nie dvakrát príjemným momentom roku 2019, preto by som v dnešnom článku chcela trošku zvoľniť a ponúknuť vám aj príjemnú inšpiráciu na čítanie/ sledovanie. Tak poďme na to. ;)

Zdroj obrázka
1. Na úvod by som chcela spomenúť osobnosť, ktorá u mňa v poslednej dobe stúpla a považujem ju za veľmi vplyvnú a rozhľadenú. Zuzana Kovačič Hanzelová je redaktorkou denníka SME a môžete ju poznať napríklad vďaka jej videorozhovorom so zaujímavými ľuďmi. Nedávno som ju začala sledovať na Instagrame, kam takmer každý deň pridáva Top 3 správy dňa. Považujem to za nesmierne užitočné, pretože takto majú aj ľudia nedisponujúci časom na čítanie siahodlhých správ prehľad, čo sa deje na domácej scéne i vo svete. 

2. Pri Zuzane ešte ostaneme. Zo spomínaných videorozhovorov by som vám rada predstavila jeden konkrétny. Iste si spomínate na to, ako Aliancia za rodinu vystúpila (dokonca spustila petíciu) za odvolanie popredného gynekologického odborníka Jozefa Záhumenského. Stalo sa tak preto, že otvorene hovoril o rizikách počúvania tlkotu srdca plodu, čo sa snažila presadiť SNS v rámci legislatívy obmedzujúcej interupcie. O nebezpečenstve týchto zákonov, rizikách poškodenia plodu aj pokusoch o odvolanie z funkcie sa môžete dozvedieť viac práve v spomínanom videu. Za mňa to bol veľmi prínosný rozhovor, v ktorom pán Záhumenský hovoril k veci a veľmi múdro. 

3. Asi pred mesiacom mi Youtube náhodne vypľul cestovateľský vlog mladého austrálskeho páru z kanálu Fly the Nest, ktorí pricestovali na Slovensko a zostali tu niekoľko dní. Sprvu som sa celkom obávala, o čom dané video a jeho pokračovania budú, resp. ako turisti reagovali na náš cestovný ruch, lebo všetci dobre vieme, že slovenské služby nie sú zrovna na ideálnej úrovni, ale zostala som milo prekvapená. Vo videu (moje obľúbené, kde cestovali do Bojníc, ale určite si kuknite aj to z Tatier) Austrálčania pôsobili skutočne očarení a na všetko sa dívali naozaj optimisticky, čo sa mi na nich nesmierne zapáčilo. Zároveň mi prišlo divné pozerať cestovateľský vlog z prostredia, ktoré veľmi dobre poznám, očami cestovateľov, ktorí destináciu ako Slovensko pokladajú za pomerne exotickú. :) Ale bola to veľmi milá skúsenosť. 

4. Rovnako, ako v prípade vyššie, aj pri Karoline Zebrowskej som sa k jej tvorbe dostala prostredníctvom Youtube recommendations. Ako prvé som od nej videla video Ako sa dámy v 18. storočí vysporiadavali s horúčavami a čakala som, že uvidím iba pekné kostýmy a vypočujem si historické pikošky, lenže to som ešte nevedela, aká vtipná duša Karolina je. Presvedčte sa napríklad tu (aj keď chápem, že tento humor nemusí sedieť každému :D). A aby ste mali nejakú backstory k tomu, že skutočne vyzerá, akoby práve pricestovala z dôb dávno minulých, vyštudovala módu v Británii a v súčasnosti dokonca o histórii odievania vydala knihu. ;) 

5. V Nízkych Tatrách sa plánuje výstavba letnej lyžiarskej haly, ktorá prudko zasiahne do vzhľadu krajiny a nenávratne ju poznačí. Aby sa zabránilo ničeniu národného prírodného bohatstva, môžete sa svojím podpisom petície pridať k všetkým, ktorým v tejto krajine ešte zostal zdravý rozum. Klikajte sem

6. Youtube kanál CUT možno poznáte prostredníctvom facebookových videí, ktoré sa často na tejto sociálnej sieti zdieľajú. Produkujú zaujímavé koncepty, ako napríklad, že 100 ľuďom položia osobnú otázku (aká je výška vašich dlhov, či ste už niekedy v živote podvádzali a aké drogy ste brali...), alebo zavolajú človeka, ktorý má uhádnuť niečo intímne o iných ľuďoch (akej sú orientácie, ..., dokonca som videla časť, kde mali priraďovať psy k ich majiteľom :D) či truth or drink challenge. Veľmi ma na týchto videách baví, aké sú real, no zároveň osobné. A to, že za pomerne krátku dobu sa zoznámite s veľmi pestrou škálou ľudí, pretože v ich videách sa objavujú osoby každej rasy, vierovyznania, veku či orientácie. Skrátka nerobia rozdiely, a to je super. :) 

7. V nedeľu ubehlo 30 rokov od Nežnej revolúcie. Zhodou okolností som práve túto udalosť spomínala v bakalárskej práci, ktorú som v nedeľu začala písať, tak som zostala mierne dojatá tým, aké krásne je mať slobodu, možnosti a príležitosti. Na to, prosím, nikdy nezabúdajme, a myslime na to najmä pri februárových parlamentných voľbách. 

S.

Komentáre

  1. Skvělé tipy, určitě na některé z nich mrknu! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tohle jsou super tipy, mám takové články ráda a těší mě, že jsi zmínila poslední bod :).

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  3. So nice post. I like it... kisses

    Follow for follow? <3

    https://iamioannes.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc se mi takový typ článků líbí, je to zajímavé a člověk se toho docela dost dozví :)
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvělé tipy, určitě se na všechno podívám, protože o všem, co zmiňuješ v tomto článku, slyším poprvé. Tedy až na tu sametovou revoluci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kanál CUT miluju! Koukám na ně už hrozně moc dlouho a pouštím si hrozně moc videí. Fakt mě ten jejich koncept baví :).

    Verča ze Ztracena v Praze | 5 ANIMOVANÝCH SERIÁLŮ, CO MĚ BA | NETFLIX

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky