Októbrový food diary

Už nejaký čas sme tu nemali článok o jedle, tak som sa rozhodla situáciu napraviť. :D Október bol totiž pre mňa mesiacom, kedy som ochutnala úžasné jedlá a sladkosti. V minulých článkoch už som spomínala, že v tomto mesiaci máme v rodine viacerí sviatky, čo sa rovná oslavy, čo sa rovná výborné občerstvenie. No nebude to len o tom - chcela by som vám totiž predstaviť aj pár vychytávok, ktoré používam, resp. rýchlych jedál. ktoré si v poslednom čase doma kuchtím. Je síce pravda, že väčšina z nich v sebe zahŕňa skôr letné ingrediencie zo záhradky, lebo v októbri sme postupne domíňali, čo sme si dopestovali, ale som si istá, že jeden nákup v supermarkete to aj tak hravo zvládne. Takže ak hľadáte rýchlu a jednoduchú inšpiráciu na chutné raňajky, obed či večeru, neváhajte a pokračujte v čítaní. :)

  Aby som úplne nepreháňala, toto jedlo som si obľúbila už v lete a varila ho najčastejšie z domácich surovín. Ide v podstate o grilovaný hermelín (postačí ho však opiecť iba na panvici a pridať brusnicovú omáčku) so zeleninovou prílohou. Na panvici som podusila cukinu, paradajky, kukuricu, cibuľku a šampiňóny a navrch som nakrájala klíčky mungo. Extra ľahké, extra rýchle a veľmi svieže jedlo, ktoré zasýti, ale zároveň nemáte pocit ťažkého žalúdka. Za mňa bolo fakt ideálne do horúceho letného dňa, ale ani teraz by som ním nepohrdla. I keď je škoda, že na zimu z obchodov miznú hermelíny na gril (alebo ich majú, len som ich prehliadla? Dajte vedieť v komentároch!). 

  Ovsenú kašu s ovocím a chia semienkami som vám už na blogu ukazovala xkrát, takže to veľmi rozpisovať nejdem. Každopádne však musím povedať, že milujem, keď mám v kaši bohatú zmes ovocia, čo bol rozhodne tento prípad. Čučoriedky, domáce hrozno z vinice a rovnako aj broskyne - to bola moja obľúbená kombinácia skorej jesene. 

  Môj milý, skalný fanúšik donáškovej služby Dáme jídlo, chcel nedávno vyskúšať poké bowl, tak nám objednal na večeru. Ja som čosi takéto predtým nikdy nejedla, ale fakt sa mi to zapáčilo. Ľahká ryža, kuracie mäsko a pestrý výber zeleniny - to je pre mňa značka ideál. Určite sa v budúcnosti nebudem brániť vyskúšať aj iný typ poké misky, lebo koncept, chuť aj prevedenie (vo vizuálnom zmysle) sa mi veľmi páči!

  Toto tu je záber z ocinovej oslavy narodenín, kedy mamina u nás v LV objavila novú cukráreň (My Little Bakery na Jilemnického 7, keby to niekoho zaujalo ;)) a objednala z nej niekoľko zákuskov. S tunajšími cukrárňami nemáme zrovna najlepšie skúsenosti, lebo väčšina z nich robí ešte také tie socialistické dobošky a krémeše, čo je fajn, ale nie zrovna niečo, čo by nás vzrušovalo. Milujeme moderné zákusky, ktoré sú krásne na pohľad a zároveň aj výborne chutia. V tomto prípade sa nádherne prepojili obe podmienky, pretože košíčky, cheesecaky aj pavlovka boli vynikajúce. Potešilo nás, že sa konečne aj naše mesto trochu prebralo zo socialistického sna a niekam sa v tejto sfére posunulo. ;)

  Toto tu je malý tip, ak chcete aj z toho najobyčajnejšieho jedla spraviť čosi fancy. S mungo klíčkami som sa zoznámila iba toto leto. Najprv som ich ochutnala vo vietnamskom pho, neskôr som sa odhodlala kúpiť si jedno balenie domov. Už podľa úvodnej fotky tohto článku si dokážete predstaviť, že som ich začala sypať na všetko. :D A áno, medzi iným aj na obyčajnú bagetku s vajíčkom - ale vidíte, ako pekne to vďaka klíčkom vyzerá? Svieža chuť je potom už len plus. :) Máte radi klíčky?

  Nevarím a nepečiem, ale keď už, tak využívam recepty pre mimoňov. :D Toto tu je výborný zapekaný karfiol, ktorý mal byť pôvodne brokolicou, ale zrovna tá bola vypredaná, tak aj menej fancy varianta postačí. Potrebujete iba karfiol, 400 ml mlieka, 3-4 vajíčka, aspoň 200 g syra, vegetu. Karfiol povaríme a v zapekacej mise potom posypeme nastrúhaným syrom, následne zalejeme zmesou z mlieka, rozšľahaných vajec a vegety. Dáme piecť na cca 200°C, kým sa vajíčko nezapečie a syr sa nezmení dozlatova. A je hotovo. 

  Úplne najradšej v poslednom čase snackujem ovocie. Cez leto to bolo, samozrejme, lepšie, lebo ovocko bolo čerstvé, zrelé a výber pestrý, ale aj teraz si niečo nájdem, poväčšine jablká. Rada ich potom kombinujem s orechovým maslom či mandľovo-kokosovou nátierkou. 

  Opäť ďalší tip na produkt - v Tescu som asi pred mesiacom náhodou narazila na závin s plnkou z lesných plodov a mrveničkou, ktorý ma zaujal už na pohľad a musela som ho skúsiť. Výsledok? Je vynikajúci! Kyselkavá chuť bobúľ sa krásne prepája s cestom a sladkou mrveničkou navrchu koláča. Za mňa úžasná pochúťka, ktorú si kupujem stále dookola, keď sa náhodou ocitnem niekde poblíž Tesca. 

  Gaštanové rezy sú koláč, ktorý si už tradične vždy vypýtam na svoje narodeniny. Ide o kakaové cesto, plnku z gaštanového pyré a poslednú vrstvu tvorí karamelová šľahačka s čokoládovými strúhaničkami. Je to jeden z mojich najobľúbenejších zákuskov ever. 

  Nakoniec som sa rozhodla ukázať vám fotku kurcej tikka masaly, ktorú sme si s milým kúpili ešte počas nášho výletu v Amsterdame v miestnom vychýrenom Food Hallene. Indická kuchyňa sa mi v poslednom čase začína páčiť a zrovna toto jedlo v Amstri sa radí k najlepším, aké som kedy jedla! 

Čo dobrého ste naposledy jedli vy?

S.

Komentáre

  1. Nejvíc mě zaujal ten kaštanový zákusek :D Kaštany miluju, takže tohle budu muset asi někdy zkusit. Já si každoročně na narozky objednávám Krtkův dort :D. Jo a ty mungo klíčky jsou fajn, ale chutnají mi spíš, když ještě nejsou tolik naklíčené :D.

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Trošku som pri prehliadaní tohto článku vyhladla :D Všetko vyzerá veľmi chutne, najviac sa mi zapáčila tá kaša s ovocím :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Samé mňamky<3 ako som zbadala tú poslednú fotku hneď som si musela ísť dať niečo k jedlu :D

    <a href="https://orlling.blogspot.sk/">ORLLING</a>

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Samé mňamky<3 ako som zbadala tú poslednú fotku hneď som si musela ísť dať niečo k jedlu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Díky za tip na cukrárnu. Teď před Vánoci se to bude hodit. Taky mám raději ty "modernější" dobroty.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A sakra, ty dortíky vypadají báječně - hned bych si jeden dala k té kávě co momentálně piju :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky