#CandyGrantChallenge: 33/30

Priznám sa, že na tento článok som sa tešila celý rok. Bez srandy! Odkedy Candy začiatkom januára vyhlásila #CandyGrantChallenge, v ktorej šlo o zostavenie čitateľského cieľa na rok 2019, som bola hrozne zvedavá, ako v tejto výzve obstojím. Najprv som si za cieľ dala prečítať 24 kníh, no potom som to prehodnotila a zvýšila číslo na 30. Čítam veľmi rada, no niekedy skrátka uprednostním seriál, lebo sledovať obrazovku si predsa len vyžaduje menej námahy (určite mi rozumiete :D). Z tohto dôvodu sa cieľ ustálil na troch desiatkach kníh, no mojím celoživotným snom je presiahnuť za rok päťdesiatku a niekedy snáď aj sedemdesiatku. Ale verím tomu, že keď dokončím bakalára a budem mať trochu viac voľného času, budem schopná sa v rebríčku trošku posunúť. O tom však niekedy inokedy, dnes sa poďme pozrieť na to, koľko kníh sa mi nakoniec podarilo prečítať. Ako už napovedá názov tohto postu, výzvu sa mi podarilo splniť s extra prídavkami. ;) 

1. - 7. J.K. Rowling - Harry Potter 
  Hneď na úvod vám musím povedať, že som sa túto jeseň po asi 2 či 3 rokoch opätovne pustila do čítania mojej najobľúbenejšej knižnej série na svete, série o Harrym Potterovi. Určite vám tento čarodejnícky svet nemusím predstavovať a opisovať jeho dej. Preto iba poviem, že mi tieto knihy zase raz pohladili dušu a rozcítili srdce. Len čo som dočítala Dary smrti, mala som sto chutí začať  zase čítať Kameň mudrcov. :D To viete, hrdý potterhead here! 
  Moje hodnotenie: 10* /5* 

8. František Švantner - Nevesta hôľ a iné prózy
  Túto knižku som dostala ešte na základnej škole ako výhru v nejakej súťaži a isto iste tvrdím, že sama od seba by som si ju nikdy nekúpila. Obdobie konca 19. storočia až polovica 20. v slovenskej literatúre (od realizmu po naturizmus) nie je moje obľúbené a pri Neveste hôľ som si to len potvrdila. V poviedkach síce bolo mnoho pekných myšlienok a boli písané zaujímavým jazykom, avšak do ich čítania som sa musela veľmi nútiť, a tak by to pri knihách skrátka nemalo byť. Som presvedčená, že niekomu sa takáto literatúra určite páči a príde mu fascinujúca, ale veru nie mne. 
  Moje hodnotenie: 3* /5*


9. Honoré de Balzac - Lesk a bieda kurtizán
  Táto knižka je poslednou, ktorú som začala čítať tento rok. Ešte mi pár stránok ostáva, no verím, že ju stihnem stiahnuť do Silvestra. Lesk a bieda kurtizán nás zavedie do prostredia Paríža 19. storočia, kde sa stretávame so spoločenskými zvyklosťami ako vydržiavanie si prešibaných kurtizán, ktoré  na príkaz ešte prešibanejších starcov ťahajú peniaze zo svojich pánov a predávajú ich svojim milencom. Okolo týchto postáv stoja mnohé ďalšie, ktoré starostlivo sledujú, ako by mohli z danej situácie pre seba vyťažiť čo najviac, nakoľko je v hre veľké bohatstvo. Sú však aj takí, ktorí sa snažia odhaliť pravdu a dosiahnuť spravodlivosť. Pre čitateľa to znamená nesmierne prepletené osudy a frašku, v ktorej napokon drží palce tým, ktorí kráčajú proti zákonu. V knihe sa nachádzajú aj rozsiahle opisy prostredia či postáv, ktoré bývajú neraz nudné, ale aj napriek tomu hodnotím tento román na výbornú. :) Ak vás láka klasika, určite skúste túto. 
  Moje hodnotenie: 5* /5*

10. P.O. Hviezdoslav - Hájnikova žena 
  Netajím sa tým, že neopísateľne rada čítam klasiku. Dosť si tykám s tou svetovou, ale rada by som prenikla aj k našej národnej. Výber kedysi v septembri padol na Hájnikovu ženu, ktorá je jednou z najkrajších slovenských lyricko-epických skladieb. Aj v tejto knižke nájdeme siahodlhé opisy prostredia, ktoré, priznám sa, pôsobili často zbytočne, na druhej strane je nutné podotknúť, že pred takmer 200 rokmi bolo toto pre literatúru charakteristické, niet sa teda čo čudovať. V takomto žánri to však bolo pátosnejšie ako v obyčajnom románe, preto mi to až tak nevadilo. Hájnikova žena sa čítala ľahko, rýchlo a celý čas som rozmýšľala nad tým, aký bol Hviezdoslav génius, lebo takéto dielo nenapíše len tak hockto. Ak vyslovene nestojíte proti epike v takejto forme, prečítajte si. ;)
  Moje hodnotenie: 5* /5*


11. Miroslav Válek - Dotyky-Príťažlivosť-Nepokoj
  Od starkých som si kedysi koncom leta vzala zbierku básní môjho obľúbeného slovenského poéta Miroslava Válka. Síce som už túto jeho tvorbu čítala, nedalo mi to a ponorila som sa do nej opäť. Len málokto dokáže tak krásne ohýbať slová ako on a ja som sa znovu zaľúbila. Válek píše veľmi často ľúbostnú lyriku, ale aj reflexívnu a práve tieto dva druhy ma bavia najviac. Ak máte chuť na melancholické rozjímanie, túto útlu knižočku veľmi odporúčam. :) 
  Moje hodnotenie: 5* /5*


12. Tom Hanks - O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch
  Na zbierku poviedok Toma Hanksa som bola fakt zvedavá a vôbec som netušila, čo mám očakávať. Knižka má priemerné hodnotenia, ale mne sa napokon skutočne páčila. Nájdete v nej krátke epizódky zo životov všedných ľudí, ktorí sa trápia, smejú, robia (také či onaké) rozhodnutia a prežívajú presne to, čo aj vy alebo ja. Niekde je ústrednou témou nevera, inde život slobodnej matky. Dej nie je zrovna dynamický, zato je popretkávaný špecifickým humorom Toma Hanksa. Uznávam, že niekoho môže nudiť, ale za mňa veľmi príjemné čítanie, najmä počas leta. Ou, inak, postavy prichádzajú v knihe do styku s humorným počtom písacích strojov. :D
  Moje hodnotenie: 4,5* /5*


13. Alexandr Solženicyn - Jeden deň Ivana Denisoviča
  Aj v tomto prípade ide o svetovú klasiku, konkrétne teda od ruského autora. Jeden deň je skutočne to, čo sľubuje samotný názov - uvedie nás do prostredia pracovného tábora na Sibíri, kde Ivan Denisovič prežije ďalší z radu rovnakých dní, počas ktorých si odpykáva svoj trest. Život v tábore je ťažký a zdanlivo až nad ľudské sily, ale Ivan sa nesťažuje. Kráča, lebo kráčať má, pracuje, lebo pracovať má, a keď dostane extra prídel tvrdého chleba, prežíva jeden z najšťastnejších okamihov svojho života. Aj napriek desivému miestu, kde sa ocitol, nachádza v tom všetkom svetlé stránky a pokoj. Aj pri tomto diele treba povedať, že niekto ho môže vnímať ako nudné a vôbec nie prínosné. Ja ho ale hodnotím vysoko a jednoznačne odporúčam. :)
  Moje hodnotenie: 5* /5*

Aká bola vaša top kniha prečítaná v roku 2019? Koľko sa ich podarilo prečítať vám?

S.

Komentáre

  1. Keď som si približne pred rokom spisovala moje ciele na rok 2019, bola som až príliš optimistická, pretože som si povedala, že prečítam štyridsať kníh. Zdalo sa to ako splniteľné číslo :D Ale akosi som nevzala do úvahy to, že ma čaká písanie bakalárky a dve skúškové obdobia, kedy akékoľvek voľnočasové aktivity išli bokom a ja som mohla byť rada, keď som stíhala všetky svoje bežné povinnosti :D A tak som skončila na čísle pätnásť, ktoré ani náhodou nie je blízko k môjmu cieľu, ale som rada, že som to po prvej polovici roka, kedy som na čítanie skutočne nemala čas, nejako nezabalila a nevykašľala sa na to. A moja obľúbená bola jednoznačne Sapiens, ktorú som síce čítala asi tri týždne, lebo popri práci mi to nešlo nejako rýchlo, ale o to viac som si ju vychutnala a mala čas sa zamyslieť nad jej obsahom a myšlienkou ❤

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD "WHY YOU SHOULD PRACTICE GRATITUDE"

    OdpovedaťOdstrániť
  2. uff čitanie teraz dosť zanedbávam, no ozačala som čítať Vincenta Van Gogha čo je fakt dosť hrubá kniha a ešte k tomu po anglicky, s tvojich som prečítala len Hájnikovu ženu, keďže sme to mali v škole ako povinnú :)
    leekralovaa

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky