Vianočné knižné prírastky

Neviem, ako vy, ale ja stále najviac zo všetkého milujem čítať články o knihách. :) Vždy som nachádzala bezodnú studnicu inšpirácie v tom, čo si kúpili alebo dostali druhí ľudia. Ako sa im tá či oná kniha páčila, ktorú odporúčajú a ktorú vonkoncom nie. A veľmi často som sa podľa toho aj riadila, lebo či chcem, či nie, som strašný knihomoľ a zároveň aj (v tomto smere) mierny šopaholik, hoci sa s tým od minulého roka snažím bojovať. Pevne verím, že sa medzi vami, čitateľmi, tiež nájdu jedinci podobní mne samotnej, ktorých bezhranične vzrušuje literatúra, ktorú ešte v knihovničke nemajú. Z tohto dôvodu dnes opäť prichádzam s článkom o knižných novinkách, ktoré sa u mňa objavili po minuloročných Vianociach. :)

knihy sklenena izba a moj pribeh
Simon Mawer - Sklenená izba
Túto knižku som na svoj wishlist pridala po tom, ako sme s milým minulé leto zašli do kina na filmovú verziu príbehu odohrávajúceho sa nám doslova pod nosom - v brnenskej vile Tugendhat. Príbeh nás zatiahne do obdobia pred druhou svetovou vojnou, kedy si bohatá česká rodina židovského pôvodu nechá navrhnúť jedinečný dom, ktorý neskôr vstúpi do histórie ako neprehliadnuteľná modernistická stavba. Jej dominantou je vzdušnosť, minimalizmus a funkcionalizmus, ktorý si obyvatelia užívajú dovtedy, kým nie sú nútení utiecť pred rozmáhajúcim sa nacizmom. Podľa všetkého by mala byť kniha lepšia ako film, takže sa veľmi teším. :)

Michelle Obamová - Môj príbeh
Michelle Obamová je pre mňa jednou z najvýraznejších amerických osobností. Pôsobí ako pravá dáma a zároveň silná nezávislá žena, ktorá sa nebojí nechať svoj hlas znieť. V knihe sledujeme jej detstvo, dospievanie, začiatky vzťahu s Barackom a všetko, čo jej priniesol status prvej dámy USA. Autobiografia je zároveň doplnená o osobné fotografie, čo, priznám sa, v takýchto dielach milujem. :D Mám malú obavu, kedy sa k čítaniu tejto knihy napokon dostanem, ale niečo mi hovorí, že nechať si ju na leto po štátniciach bude ten najlepší nápad. 

knihy sarkany философский камень nie si ako iné matky
Romain Gary - Šarkany
Knižku Šarkany som dostala v rámci spolupráce s novým vydavateľstvom Monicqa Publishing a už som ju aj stihla prečítať (ak ma sledujete na Goodreads alebo na Instagrame, mohli ste vidieť, že to bola moja prvá prečítaná kniha v roku 2020). Opäť je to príbeh odohrávajúci sa v rokoch pred, počas a po druhej svetovej vojne. Hlavný hrdina Ludo sa ako malý chlapec zamiluje do Poľky Lily. V priebehu rokov sledujeme jeho krehkú lásku a zrazu bezhraničný strach, keď sa Lily po začiatku vojny stratí a Ludo vie, že jej hrozí strašné nebezpečenstvo. Román nie je len tuctový ľúbostný príbeh, je to dielo o sile viery aj o štipke bláznovstva, ktoré by si každý z nás mal uchovať. 

Дж. К. Ролинг - Гарри Поттер и философский камень
Ak ste sa v živote ešte nestretli s azbukou, takto krásne sa píše meno J.K.Rowling a názov prvej potterovky v ruštine. :D Túto knihu som si želala na Vianoce z toho dôvodu, lebo nám o ruskom preklade neustále hovorila jedna lektorka a mne sa to tak usadilo v hlave, že som dostala strašnú chuť prečítať si to aj v inom jazyku, než v slovenčine (raz si tiež plánujem kúpiť celú sériu po anglicky). Myslím, že tu nie je čo viac rozpitvávať, nakoľko je tento príbeh už notoricky známy, len vám poviem, že už teraz mi je z niekoľkých prekladov smiešne - napríklad Polovičného princa Rusi preložili ako Princ-Polukrovka. :)

Angelika Schrobsdorff - Nie si ako iné matky
Vydavateľstvo INAQUE neustále prichádza so zaujímavými románmi a tento raz som si vybrala príbeh, ktorý rozpráva samotná autorka o svojej matke. Elsa bola židovka, ktorá sa však vymykala židovským stereotypom a túžila po úplne inom živote. S nástupom nacistického režimu  je nútená utiecť aj so svojimi deťmi preč. Knižka zároveň citlivo opisuje spoločnosť 20. storočia. 

Aké knižky ste dostali na Vianoce vy?

S.

Komentáre

  1. Znám jen skleněný pokoj ale ten jsem nečetla. Krásné knihy jsi dostala :)

    All about Candys life

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Musím si už konečne prečítať knihu od Michelle Obama! No podľa popisu ma veľmi zaujala aj Sklenená izba, takže sa určite poobzerám aj po tejto ❤

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD "HOW TO STAY ORGANIZED"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej autobiografia má byť veru dosť dobrá, tak si myslím, že by sa ti páčila. :)

      Odstrániť
  3. Já jsem dostala Pekárnu v Brooklynu a Cukrárnu v Paříži od Julie Caplinové a Skleněný pokoj, Pražské jaro a Mendelův trpaslík od Simona Mawera :)

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ú, Pražské jaro by som si tiež chcela prečítať. :)

      Odstrániť
  4. Za četbu Harryho v cizím jazyce tě obdivuji, je skvělé se takto zdokonalovat! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zaujímavé knihy a pestrý výber :) budú aj recenzie? Mňa osobne zaujala Sklenená izba. A čo sa týka mňa, dostala som tri knihy od Jane Austenovej, na ktoré sa už teším a plus 1984 od Orwella :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Recenzie, ako aj minulý rok, zahrniem do priebežných reading challenge článkov, avšak zatiaľ ešte netuším, v akom poradí budem čítať. :)

      Odstrániť
  6. Na tento článok som sa taaaak tešila! :D A fotky sú takisto úplne super! Zaujala ma Sklenená izba, ja som ani film ešte nevidela. Obamovú sme kúpili minulý rok babine, takže určite si ju raz prečítam aj ja. A oceňujem veľmi aj Harryho - ja som pred pár dňami dočítala prvý diel v nemčine a som si istá, že to bude aj jedna z prvých kníh, na ktoré sa odhodlám vo francúzštine.
    Inak takisto som dostala dosť kníh na Vianoce, ale len jedna z nich je beletria. Už mám po skúškach konečne, tak sa teším, kedy sa na ne vrhnem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že potom budú aj náležité články! :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky