10 filmov, ktoré ma vždy rozplačú #6

V poslednom čase som mala fakt veľké šťastie na dobré filmy. Mám na mysli dobré filmy z pohľadu širokého spektra ľudí, nielen z pohľadu môjho (takže nebojte sa, dnešný článok nebude o Twilighte a HSM, ktoré ja stále považujem na vrchol kinematografie :D). Možno medzi nimi nájdete inšpiráciu, no musím vás varovať - opäť raz ide o snímky, pri ktorých žiadne citlivé oko nezostane suché. V predchádzajúcich článkoch z tejto série sa nachádzalo veľa filmov, ktorých ústredným motívom bola choroba či smrť hlavného hrdinu, a práve to bolo epicentrom búrlivých emócií diváka. V tomto prípade sa však pobavíme hlavne o hlbokých a dobre premyslených scenároch, ktoré mi zakaždým vženú slzy do očí. Tak ak máte radi silné príbehy a filmové postavy, čítajte ďalej a možno narazíte na nejaký trhák, s ktorým ešte nie ste úplne zoznámení. ;)

Zdroj

Marriage Story
Začneme najnovším filmom z celého dnešného zoznamu - ide o Netflix original movie Marriage Story. Zoznamujeme sa s mladým párom, ktorý sa dostal v živote do štádia, z ktorého jestvuje iba jediná cesta von - rozvod. Sledujeme, ako sa k problému stavia jedna strana, ako ju rieši druhá, ako sa zapletú do právneho aspektu celej záležitosti a v jej priebehu si uvedomujú, že vlastne nikdy nechceli, aby sa ich manželstvo dostalo do tohto stavu. Celá situácia oboch nesmierne vyčerpáva a zúfalstvo sa stupňuje. Aj napriek tomu, že sa stále majú radi, vedia, jediná cesta, ako znovu nájsť šťastie, je vykročiť rozdielnymi smermi. Adam Driver a Scarlett Johansson teda nie sú moji obľúbení herci, ale ich výkony boli v tomto filme perfektné a 100%-ne uveriteľné. Najviac však oceňujem scenár, pretože vizuály či hudba boli v danej snímke vedľajšie.
Obľúbený citát: ,,...and I'll never stop loving him, even though it doesn't make sense anymore."

Zdroj
Beautiful Boy
Tak nejako som spadla do bludného kruhu, že akonáhle hrá vo filme Timothee Chalamet, som absolútne presvedčená, že to bude bomba, a ono to aj bomba potom fakt je. :D Hrozne veľmi sa mi páčil vo filme Beautiful Boy, kde stvárnil postavu tínedžera, ktorý si žije úplne normálny život až na to, že je drogovo závislý. Film nemá zrovna dynamický charakter, skôr sa opäť orientujeme na scenáristiku najvyššej kategórie a psychologickú stránku témy. Veľmi ma prekvapil aj Steve Carell, ktorého mám zafixovaného ako herca v tupých amerických komédiách - tu stvárnil postavu otca, ktorý sa aj napriek všetkému svojho syna nechce vzdať a za každú cenu ho chce opäť vidieť zdravého. Veľmi emotívne, veľmi silné. 
Obľúbený citát: ,,Life is what happens to you while you're busy making other plans."

Zdroj
A Star Is Born
Pre všetky romantické duše tu mám aj jeden sladký príbeh, ktorý minulý rok porobil vo svete slušné haló. Zrodila sa hviezda je klasická love story medzi muzikantom a nádejnou speváčkou, ktorých spojí práve hudba. Divák sleduje, ako sa z Ally stáva hviezda, avšak zlé jazyky ju vedú smerom, ktorý nie je úplne jej vlastný a aké nebezpečné to v dnešnom svete je. Zároveň tiež odkrývame svet závislostí a z romantiky je razom dráma, pre ktorú pár minút pred finálnymi titulkami smrká celé kino. Samotný príbeh je taký tuctový, ale v spracovaní je niečo neskutočne príťažlivé, niečo s pridanou hodnotou. Pre mňa to možno bola práve message a upozornenie na psychické problémy ľudí okolo nás a taktiež brutálne vymakaný soundtrack, ktorý je jednoznačne jeden z najlepších, aké som si kedy vypočula. 
Obľúbený citát: ,,Music is essentially any note between twelve octaves. Twelve notes and the octave repeats. It’s the same story told over and over. All that the artist can offer the world is how they see those twelve notes. That’s it. He loved how you see them."

Zdroj
Miss Americana
Miss Americana je dokumentárny film o americkej speváčke Taylor Swift, ktorý som vlastne ani neplánovala vidieť, nakoľko Taylor nie je moja obľúbená superstar, ale Netflix mi to vmietol do tváre, tak som si pustila. :D Zároveň som možno chcela vidieť niečo z jej backgroundu, nakoľko obraz, ktorý prezentovala v médiách, mi skrátka nerezal a nevedela som prísť na to prečo. Po zhliadnutí dokumentu som to konečne zistila. Taylor v ňom sama v jednej pasáži hovorí o tom, ako sa vždy snažila byť dobrým dievčaťom, robiť správne rozhodnutia a nedať médiám dôvod na to, aby ju prepierali a hodnotili. Práve táto jej rezervovanosť a mediálna zakríknutosť mi bola nesympatická, no som rada, že už to vďaka tomuto filmu viem definovať. Inak tam divák uvidí čosi zo začiatku jej kariéry, súdny proces v otázke sexuálneho obťažovania a čo sa osobne mne najviac páčilo, tak aj formovanie Tayloriných názorov v otázke americkej politiky, ktorá sa jej bytostne dotýkala, tak o tom začala hovoriť nahlas, hoci ju mnohí z jej tímu odhovárali. V poslednom bode si u mňa veru nahnala veľa plusových bodov a aj keď mi jej hudba nie je veľmi blízka, I have so much more respect for her now. 
Obľúbený citát: ,,There's this thing people say about celebrities, that they're frozen at the age they got famous, and that's kind of what happened to me. I had a lot of growing up to do, just trying to catch up to 29."

Zdroj
The Impossible
Film natočený na motívy skutočnej udalosti je u mňa vždy zásah do čierneho. Inak tomu nebolo ani v prípade The Impossible, ktorý zachytáva spomienky rodiny dovolenkujúcej v Thajsku v roku 2004. Ako iste tušíte, dovolenku prerušia neočakávané vlny tsunami a deti aj rodičov na niekoľko dní rozdelia. Ranení sa vydávajú cez celú zničenú krajinu hľadať pomoc a čo je najhlavnejšie - ostatných členov rodiny. Film je natočený veľmi pútavo a katastrofické zábery pôsobia hrozivo reálne, takže budete mať pravdepodobne husiu kožu počas celého trvania snímky. Páčili sa mi aj herecké výkony, zase raz veľmi uveriteľné, hoci konkrétnych hercov ako takých zrovna rada nemám. 

Zdroj
Dog's Purpose
Dog's Purpose je veľmi milý rodinný film, do ktorého podľa mňa tvorcovia vybrali strašne krásne psy. :D V hlavnej úlohe sa ich vystrieda hneď niekoľko, pretože témou celej snímky je jedna konkrétna duša, ktorá sa počas svojho života dostane do niekoľkých psích tiel. S každým ďalším majiteľom zažije niečo iné a duša postupne dospieva (v psom rozmedzí, samozrejme :D). Miestami je tento film možno trošku také americké klišé, ale v konečnom dôsledku je fakt pekný a nabitý emóciami. 
Obľúbený citát: ,,Humans are complicated. They do things dogs can't understand. Like leave."

Zdroj
Bohemian Rhapsody
Myslím, že film o živote a dedičstve Freddieho Mercuryho ani nešlo prehliadnuť, pretože od jeho preméry okamžite vzbĺkol svet kinematografie. Film získal niekoľko ocenení, Rami Malek dokonca za hlavnú rolu získal minulý rok Oscara. Ako som už spomínala vyššie, filmy založené na skutočných udalostiach/ životoch skutočných ľudí sú môjmu srdcu blízke, preto ma Bohemianka veľmi príjemne zasiahla priamo do srdca. Brutálne sa mi páčilo spracovanie - ako scenár, tak aj výber hercov, kostýmov a najväčšia bomba bola z môjho pohľadu výber piesní Queenov a ich priradenie ku konkrétnym scénam (zavše spomeniem napríklad opening scene a pieseň Somebody to Love alebo scénu v gay bare, kde hrá Another One Bites the Dust - mám zimomriavky, len si na to spomeniem!). Zo všetkých možných biografických filmov je tento zaručene jeden z najprepracovanejších. Budete ho milovať, aj keď vlastne Queenov ani nepočúvate. ;)
Obľúbený citát: ,,Freddie, you're burning the candle at both ends" ,,Yes, but the glow is so divine."

Zdroj
Green Book
Green Book minulý rok získal Oscara za najlepší film, scenár a herca vo vedľajšej úlohe. Dovtedy som o ňom nepočula, preto ma celkom zaujalo, čo to teda je. Film nás zavedie do prostredia južných štátov USA v 60. rokoch. Tonyho Vallelongu si najme výborný černošský pianista, aby mu robil šoféra počas jeho koncertnej šnúry. Film je naoko pohodový, miestami skoro komédia, avšak všetko sa odohráva na pozadí dôležitých spoločenských problémov - segregácia, otázka migrantov a správanie domácich voči nim... Učarovala mi najmä psychologická stránka snímky - mnoho scén totiž Tony a Dr. Shirley trávia v aute a rozprávajú sa. Niekedy možno o banalitách, ale zakaždým tam je hlbší význam. Veľmi sa mi inak páčil aj vykreslený kontrast medzi titulovaným virtuózom a jednoduchým migrantom z Talianska, ktorí však našli spoločnú reč a vzniklo medzi nimi pevné puto. Čerešnička na torte - film je inšpirovaný skutočnou udalosťou. ;)
Obľúbený citát: ,,You never win with violence. You only win when you maintain your dignity."

Zdroj
Hacksaw Ridge 
Hacksaw Ridge je snímka natočená na motívy skutočných udalostí. Zoznamujeme sa s Desmondom Dossom, ktorý sa pripojí k armáde a dostane sa do bitky o Okinawu počas 2. svetovej vojny. Nie však ako vojak, pretože odmieta vziať do ruky zbraň a praktizovať akékoľvek násilie. Rozhodne sa byť na bojisku medikom. Aj po ústupe amerických vojakov na fronte zostáva, aby mohol pomôcť čo najväčšiemu počtu zranených kolegov na úkor vlastného bezpečia. Film je veľmi zaujímavý, zaručene niečo pre tých, ktorí majú radi vojnovú tematiku, ale zase asi to nebude trhák, ktorý budete chcieť vidieť 50x za život. :D

Zdroj
5 foot 2
Dokumentárny film speváčky Lady Gaga zachytáva jej život v období počas nahrávania a pred vydaním albumu Joanne. Prekvapilo ma, ako extrémne osobný je - Gaga hovorí o rozchode so svojím snúbencom, tlaku médií a predovšetkým o svojich zdravotných problémoch, o čom som doteraz nevedela. Speváčka trpí chronickými bolesťami, ktoré sú u nej vyvolané psychickými problémami a práve na prevenciu a liečbu upozorňuje. Vždy som Gagu mala rada, ale po tomto filme, počas ktorého som inak celý čas revala, ju vidím v úplne inom svetle. Vidím ju ako bojovníčku, bad ass ženskú, ktorá sa nebojí ukázať slzy, bolesť a svoju nahú ľudskosť. O to bližšie je svojim fanúšikom a osobne fakt milujem, keď sa známa osobnosť dokáže takto otvoriť v hollywoodskom svete pozlátka a pretvárky. A že sa zo šialenej baby s plechovkami od coly vo vlasoch stala frajerka, ktorá svoj hlas dokáže nasmerovať tam, kde je potrebné ho počuť.
Obľúbený citát: ,,I've been searching for ways to heal myself, and I've found that kindness is the best way."

Ktoré filmy rozplakali vás?

S.

Komentáre

  1. Bohemian bol proste úžasný. <3 Takisto som z tohto videla ešte The Impossible, tento film ma veľmi zasiahol, takisto som plakala, vyzeralo to veľmi reálne. Ostatné vyzerajú veľmi zaujímavo, takže plánujem pozrieť určite. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Za mě The green book naprosto top film :) nerozplakal mě, ale miluju ty herce a jejich výkony. Vážně super :) U Star is born jsem asi jediný člověk na světe, který ten film tolik neprožíval :D já si nemůžu pomoct, ale Lady Gaga sice nádherně zpívá, ale vůbec se mi do té role nehodí a popravdě na ní nerada koukám, protože se mi prostě vůbec nelíbí jako ženská :D ale písničky z filmu jsou vážně krásné a chytlavé :)
    Díky však za tipy na další filmy :) aspoň budu mít na co ve volném čase koukat :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super filmy jsi vybrala, také jsem plakala u těch, které jsem viděla a ty jsi vybrala.
    Například Psí poslání.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bohemian Rhapsody je jeden z mojich obľúbených filmov, videla som ho už asi pätnásťkrát a stále ma neomrzel :D Ale musím si už konečne pozrieť Marriage Story, lebo visím a čítam chvály z každej strany, no akosi som sa k nemu stále nedostala :D

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "CASTOR OIL AND ITS BENEFITS"

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Spoustu z těchto filmů jsem viděla i já, ale rozplakal mě asi jen A Star Is Born, konec filmu jsem celý proplakala... Naposledy jsem brečela u Holek z lepší společnosti, ty mě zaručeně pokaždé rozpláčou :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Abych se přiznala, není tak těžké mě rozplakat, ale pokud bych měla jmenovat jeden film, u kterého brečím úplně vždycky, tak je to Velký Joe... Když na konci skočí z toho obřího ruského kola a vypadá to, že umřel, to brečím vždycky, i když jsem to už viděla tisíckrát. :-D

    Lucka z Seriouszone

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky