Decluttering celej izby

Začiatkom roka, keď som si naordinovala prázdninový mód doma na Slovensku, som sa jedného pekného popoludnia rozhodla trochu pretriediť a preorganizovať si izbu. Mám taký pocit, že už bolo načase, pretože si nedokážem spomenúť, kedy naposledy som sa do upratovania takto pustila. Som zástancom myšlienky, že uprataný domov, uprataný život a dobrý pocit po tomto veľkom declutteringu to len potvrdil. Veľmi ma teší pohľad na nezapratané skrine a šuflíky, je mi potom tak akosi ľahšie na duši. Počas bežných dní to ani nevnímam, ale zrejme niečo bude na tom, že keď okolo seba hromadíme veci, nevplývajú na nás zrovna pozitívne a v preplnenom prostredí sa sme často zavalení prítomnosťou toho, čo v živote vôbec nepotrebujeme. Preto rozhodne odporúčam aj vám z času na čas zorganizovať hlbšie čistenie svojho domova. ;) Možno budete nakoniec prekvapení, koľko viditeľných aj ,,skrytých" benefitov to prinesie. Ja len dúfam, že sa mi podarí udržať svoju izbu v takomto stave aj naďalej, resp. čo najdlhšie. :D

Oblečenie
Moje šatníky boli prvým cieľom, ktorý som chcela v rámci novoročnej decluttering session zdolať. A veruže som aj zdolala, ako môžete vidieť podľa úvodnej fotky. :D Prešla som si svoje pyžamá, veci na doma, košele, nohavice, svetre, doplnky... Podarilo sa mi vyradiť veci, ktoré som doslova dostala/ kúpila cca pred 10 rokmi. A najlepšie (alebo najhoršie, podľa toho, z ktorej strany sa na to dívate) je, že som tie staré veci vlastne stále nosila aj napriek tomu, že mi už bolo pyžamo krátke, že sveter bol vyťahaný a kabelky sa začínali šúpať. Netuším, prečo som taká (asi mi to bolo proste ľúto vyhodiť, keďže som zvyknutá nosiť oblečko až do zodratia), ale povedala som si, že som veľká a je načase sa tak aj chovať (a obliekať ?). Takže výsledok v kategórii oblečenie a doplnky je nasledovný: preč šli 2 svetre, 2 pyžamá, 6 tričiek, 4 nohavice, 4 košele, 1 kardigan, 1 vesta a 7 kabeliek. Následne som ešte trochu popresúvala vešiaky a preorganizovala kôpky oblečenia v skrini.

Kozmetika
Tento bod je pre mňa ťažší než bod oblečenie z hľadiska odnauč-sa-konečne-skladovať-a-míňať-kozmetiku-ktorá-ti-nesedí. Pretože presne to som vždy robila. Aj v tomto prípade mi bolo ľúto niečo len tak vyhodiť, nakoľko som skoro nikdy nemala po ruke niekoho, komu som mohla darovať kúsok, čo mne nesedel. Vstúpila som si trošku do svedomia aj vo veci trvanlivosti kozmetiky a čokoľvek, čo mám doma dlhšie ako rok či dva buď urýchlene míňam, alebo rovno vyhadzujem. Taký menší wake up call nastal pri kozmetike Dulcia, o ktorej som písala tu a ktorá nám s maminou absolútne nesadla. Najprv som bola odhodlaná aj tak to doužívať (mamina rovno povedala, že ona už si ich na tvár viac nedá), avšak povedala som si, že má pravdu a život je príliš krátky na to, aby som sa natierala zlými pleťovými krémami. A tak šli.

Laky na nechty
Pozeráte sa práve na našu zbierku lakov na nechty, ktorá nikdy nebola tak malá. :D Vždy sme si s maminou rady lakovali nechty (v podstate tomu stále tak je), ale dostali sme sa do štádia, kedy sme tak akosi hromadili aj fakt staré kusy, ktoré už snáď ani na nechtoch nedržali. Preto sme po nich nesiahali, ale svoje miesto v košíku neopúšťali, len sme dokupovali nové a nové. Lakmi sme dlho mali zaplnený celý tento košíček a ešte niekoľko ďalších kusov sme mali rozložených vedľa, lebo sa dnu nezmestili. Cez prázdniny som si k tomu konečne sadla a vyhodila všetky staré kúsky, ktoré mali byť preč už dávno. Ešte by sa to určite dalo okresať, ale nateraz som spokojná aj s týmto. 

Knihy
Veľmi by som chcela poriešiť aj knihy, ktoré už nechcem a s najvyššou pravdepodobnosťou nebudem  viac čítať. Mám ich už vytriedené, dokonca som ich vešala na Instagram, či ich náhodou niekto nechce kúpiť za symbolickú sumu (polovica či ešte menej z pôvodnej ceny). Ozvalo sa mi však len veľa špekulantov, ktorí vymýšľali a nakoniec si nič nekúpili. Preto by ma zaujímalo, či náhodou vy nemáte skúsenosti s predávaním kníh do antikvariátov či napríklad do mestskej knižnice? Celkom sa mi totiž tento nápad páči, ale neviem ako a či vôbec niečo také funguje. Poprípade nepoznáte nejaké fajn facebookové bazáriky apod.? V rámci tohto knižného bodu by som vás chcela upozorniť aj na knižný bazárik tu na blogu, možno vás niečo osloví a uľavíte tak mojim prehnutým poličkám. :D 

Vidím to tak, že najbližší veľký decluttering budem robiť až cez leto, keď budem mať po štátniciach. Chcela by som sa zamerať na staré zošity, učebnice, učebné materiály, papiernické potreby atď., ktoré teraz ešte budem potrebovať, a celkovo dotiahnuť organizáciu izby k dokonalosti. Zatiaľ je to však hudba budúcnosti, preto mi radšej vy povedzte, či máte takúto reorganizáciu domova radi a či sa tiež potom cítite tak spokojne, ako ja. :)

S.

Komentáre

  1. super :) tvuj clanek me opet motivoval si poradne projit skrine. mam pocit ze to delam casteji, ale nikdy s tim nejsem maximalne spokojena a prijde mi ze casem si do skrine zas privedu takovy svuj chaoticky poradek :D ja se v nem vyznam, ale jsem radsi kdyz to mam vse uhledne srovnane, bohuzel mi prijde ze mi to tak vydrzi par dni. o to horsi to je, kdyz jednu skrin sdilin s partnerem a mam tudiz i min mista pro sebe :D :)
    myslim si, ze kdyz jsem bydlela sama, mozna jsem v tom mela trosku vetsi poradek, ale treba si to jen namlouvam :D :) kazddopadne muj pritel je poradnejsi nez ja. :) casto me donuti si neco uklidit. i kdyz se mi to lik nechce :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja si preorganizovávam izbu a šuflíky, či skriňu pomaly každý týždeň :DD dosť ma to baví :DDa skús čarovnú poličku.sk tam je to fajn,na predaj kníh :) väčšinou sú tam rozumní ľudia
    leekralovaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikdy predtým som o nej nepočula, takže ti veľmi ďakujem za super tip. :)

      Odstrániť
  3. Při uklízení a declutteringu mám stejná pocit jako ty, není nic lepšího než pocit čisté a zorganizované domácnosti nebo pokoje. Bydlím v Anglii, takže tady se snažím opravdu nekupovat nic zbytečného, věci opravdu používat a kupovat až když dojdou, no ne vždy se mi to daří :D Ale doma v Česku, kde máme s přítelem byt, tam vždy když přijedu a najdu chvilku, okamžitě se zbavuji starých věcí a třídím, co se dá, obvykle to skončí několika vyhozenými taškami, oblečení daruji, pokud můžu, na Vánoce si dokonce něco odvezla i mamka, rozbité, staré a nepoužitelné věci hold vyhazuji, i když někdy je mi to také líto, přesně jak píšeš. Knihy jsem si též třídila, ale bohužel jsem zatím také nenašla řešení, kam je dát, byť za symbolickou cenu. Když domů přijedu na týden, nemám čas vše fotit a někde prodávat, je mi líto je vyhodit a na nic jiného jsem zatím nepřišla. Našla jsem sice antikvariát, ač ve vzdálenějším městě, ovšem chtějí předem vše nafotit atd. a na to já právě nemám čas, takže pokud na něco přijdeš, ráda se inspiruji.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak takový úklid mám taky již delší dobu v plánu. Většinou třídím skříň vždy na podzim (protože to si přesouvám dopředu věci na zimu), a pak naopak na jaře (kdy zase přesouvám věci na léto). Ale tentokrát to musím vzít víc dopodrobna. Taky je mi líto se věcí jen tak zbavovat. Nicméně výsledkem je to, že mám narvanou skříň a téměř nic na sebe. Takže to prostě vše dám tentokrát na charitu a nakoupím si jen pár nových kousků.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky