Ako sa zbaviť akné?

Dnes tu pre vás mám článok na tému, ktorá je, myslím, aktuálna v životoch mnohých z nás aj po puberte - pokecáme si totiž o akné. Ja sama sa rozhodne radím k tým, ktorých vyrážky a nie zrovna ukážková pleť trápi dodnes. V tínedžerských rokoch to pre mňa bola fakt katastrofa a postihnuté som mala hlavne oblasti líc. V posledných rokoch sa mi líca ako-tak začali dávať dokopy, avšak hormóny sa rozhodli rozbesniť oblasť spánkov, sem-tam brada a čelo, čo bolo v mojom prípade predtým skôr nevídané. A drží sa to doteraz. Som možno trošku rada za túto relokáciu, lebo predsa len pri rozpustených vlasoch a rámoch okuliarov nie sú vyrážky na spánkoch tak veľmi viditeľné ako na lícach, no aj tak hrozne závidím všetkým vám, ktorí s akné nemáte žiadne problémy.

Osobne mi vždy pomohla hormonálna antikoncepcia, s ktorou som mala naozaj čistú pleť a veľa kozmetiky proti akné som veru nepoužívala. Lenže, ako je nám dúfam všetkým jasné, HAK má aj desiatky iných účinkov a tie nemusí každý zvládať. Otázka teda je, ako inak sa ešte dá zbaviť akné. Pokračujte v čítaní ďalej a prezradím vám svoje pozorovania za posledné roky + vám napíšem o kozmetike, na ktorú sa vždy pri liečbe vyrážok môžem spoľahnúť. :)

kozmetika proti akne bioderma a australian body care
Začnime najprv spomínanou kozmetikou proti akné. Nakoľko mám s vyrážkami tak od 11 rokov mierny problém, poskúšala som veru všeličo. Kúpeľňou mi prešlo enormné množstvo čistiacich gélov, peelingov, olejčekov, krémov, liečebných sér atď. Najlepšie sa mi zatiaľ osvedčil čistý čajovníkový olej (napr. Australian Bodycare - viď úvodná fotka) alebo akýkoľvek produkt, kde je čajovník hojne zastúpený. Má síce svoju charakteristickú vôňu, ktorá mnohým môže byť nepríjemná, avšak v porovnaní s inou kozmetikou proti akné veľmi rýchlo vyrážku vysuší. Ďalej rozhodne odporúčam produkty Bioderma Sébium, ktoré sú trošku drahšie, ale tu je naozaj istota, že fungujú. Na rozdiel od čajovníkového oleja, ktorý moje akné skôr sušil, Bioderma pleť zároveň kvalitne hojí a lieči, takže ak vás problematická pleť veľmi trápi, takáto kozmetika určite stojí za investíciu.

Na druhom obrázku nižšie môžete vidieť ďalšie 2 produkty, ktoré extrémne rada využívam v boji proti akné. Krém proti akné Pure Active Intensive od Garnier je v pomere cena:kvalita skvelý, ale treba s ním mať trpezlivosť, nechať ho pôsobiť niekoľko hodín a liečbu nechať prebehnúť aspoň 2 dni. Moju top štvoricu uzatvára korekčná tyčinka z Avonu, ktorá vyrážky postupne vysušuje. Rada ju používam aj na rýchle zmiernenie začervenania pokožky v okolí akné, keďže v prípade, že má moja pleť zase zlé obdobie, nenosím make-up ani iné krycie manévre - iba tyčinku.

kozmetika proti akne garnier avon
Čo sa týka tých nekozmetických rád a tipov, tými úplne najzákladnejšími sú voda a vaša strava. To, čo do seba dávate, sa okamžite odráža na vašej pleti/ tele/ zuboch/ vlasoch... name it. U mňa to napríklad zhoršujú sladkosti, rafinovaný cukor, čokoláda, koláče (a najmä maslové plnky v nich), ale všimla som si dokonca aj to, že keď zjem slepačí vývar, instantne mám mastnejšiu pleť než zvyčajne a mastná má aj vyššie sklony k tvorbe akné, lebo sa v nej rýchlejšie upchávajú póry. Veľa ľudí tvrdí aj to, že akné spôsobuje živočíšne mlieko a mliečne výrobky. To som na vlastnej koži neskúšala a asi zatiaľ ani nebudem, lebo rastlinné mliečko v káve mi veľmi nechutí a bez syrov by môj život stratil zmysel, sooo... :D No verím, že na tejto teórii niečo je a možno sa raz odhodlám k tomu, aby som to skúsila. Každopádne moja rada č. 1 znie, že jedzte predovšetkým ovocie a zeleninu, vlákninu, zdravé jedlá; vyhýbajte sa fastfoodom a jedlám s vysokým obsahom cukru. Samozrejme, niekedy to predsa neuškodí... ;)

Rada č. 2 - poctivo si čistite pleť. Ideálne aspoň dvakrát do dňa, pričom opláchnutie nestačí. Použite aj nejaký dobrý čistiaci gél, peeling, použite hubku či Foreo a kozmetiku nechajte na pleti aspoň celú minútu, lebo inak nebude veľmi účinná. 

Rada č. 3 - pokúste sa čo najviac vyhýbať stresu a navodiť si duševnú i telesnú pohodu. Predpokladám, že nakoľko som momentálne dosť v strese zo školy, z bakalárky, blížiacich sa štátnic, no zároveň aj z toho, či sa vôbec k štátniciam dostanem, lebo hranice sú uzavreté a nákaza sa stále šíri, odnáša si to moja pleť, lebo teraz vyzerá najhoršie za posledné mesiace. 

Rada č. 4  - pleť udržujte vždy čo najďalej od zdrojov znečistenia. Nechytajte si ju rukami, často si perte vankúše, obliečky, oblečenie. A čo je najpodstatnejšie, vyrážky si nevytláčajte, neškrabte. Ak už, tak nie nechtami, ale napríklad vatovými tyčinkami či čistou vreckovkou. V prípade, že vám ostala nejaká chrastička, nestrhávajte ju, ostanú vám nepekné jazvy na celý život. Sama o tom niečo viem. 🙈

Máte problémy s akné? Ako s ním bojujete?

S.

Komentáre

  1. Tea Tree olejíček je na pupínky skvělý :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Také mám problémy s akné, ale ještě jsem nenašla nic, co by mi pomohlo.. Vždycky mám chvilku pocit, že je to lepší, ale po chvilce už je zase zpátky v plné síle. Ale všeobecně mi pomáhá se o pleť pravidelně starat, čistit ji dvakrát denně, minimálně jednou týdně si dát masku..

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja už som z najhoršieho von, ale pred pár rokmi ma moja pleť pri pohľade do zrkadla veru vedela potrápiť. Niektoré vyrážky ma i boleli, no stále si nemyslím, že som mala ťažkú formu akné, skôr takú tú ľahšiu, nad ktorou by niekto len mávol rukou. Preto obdivujem každého, kto s akné bojuje - je to záťaž na psychiku a ako som spomenula, vyrážsky často sprevádza aj bolesť.
    Tiež som vyskúšala mnoho produktov z drogérie a lekárne, nakoniec mi však jedine pomohli tabletky od kožnej. Tie mi však čoskoro prestali vyhovovať, mali množstvo vedľajších účinkov, tak som prešla na čisto prírodnú kozmetiku. Takže za mňa - jediná pomoc boli lieky a potom udržiavanie prírodnou kozmetikou. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Akné som nikdy nemala, ale na obyčajné vyrážky mi pomáha AHA alebo BHA kyselina + Niacinamide ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak ja som našťastie nikdy nejaké extra akné nemala a v tých najhorších situáciach ma zachraňoval buď Sudocrem alebo tea tree. Avšak musím povedať, že odkedy chodím pravidelne ku kozmetičke, som takmer bez starostí (ale fakt len takmer ;)).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tea tree olejíček používám také a přijde mi super!

    Naštěstí jsem vysloveně akné nikdy neměla. Občas se mi na pleti objeví různé pupínky a boláčky, které většinou bývají jen chvilkovou záležitostí a odrazem toho, v jaké fázi cyklu jsem, co jím, jestli jsem ve stresu a také jak tvrdou/měkkou vodu ve městě máme.

    Na akné mi ale zaručeně zabírá sluníčko a mořská voda. <3

    Tereza's journal

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tyto tipy se vždycky hodí. Sama jsem v minulosti s tímto poměrně dlouho bojovala. Biodermu jsem si za ty roky stihla také poměrně oblíbit, jinak je pak na problematickou pleť skvělá Havlíkova Apotéka.

    Ennepenne.cz

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky