Čo robiť doma v ťažkých časoch korona-karantény

Nikdy by som si nebola myslela, že niekedy v živote sem budem písať takýto článok, ale ako to tak registrujem na sociálnych sieťach, je zjavne celkom potrebný. Mnoho z vás je rovnako ako ja a moja rodina práve v karanténe a internetom sa šíria memečká o tom, ako chcú niektorí jedinci vedieť, čo sa vlastne dá doma robiť. Úprimne si fakt nedokážem predstaviť to, že niekto to doma nedokáže vydržať ani týždeň a už počas dňa 2 ho žerú mrle. Ja (čítaj uzavretá duša, čo sa cíti najpríjemnejšie vo svojom hniezdočku) mám vždy tak plný zoznam vecí, ktoré chcem či musím doma spraviť, že ich často ani všetky nestihnem. Z tohto dôvodu som sa rozhodla dať vám zopár mojich tipov, čo počas týchto psychicky náročných dní robiť vo ,,väzení" svojich štyroch stien tak, aby to bolo zábavné aj prospešné. Rovnako zameraný článok nedávno spísala aj Berenika, tak si skočte prečítať aj k nej. ;)

  • čítať - úplná klasika. Stavím sa, že každý z nás má na poličke neprečítané knihy/ časopisy, tak kedy inokedy to dohnať, ak nie teraz? Alebo už máte všetko prečítané? Klikajte na online kníhkupectvá - priznávam, ja som tak tiež spravila, hoci som ešte neprečítala všetky knižky na poličke. :)
  • upratovať - ja viem, ja viem, nie pre každého je upratovanie práve sranda. Ale je to potrebné - najmä, ak práve pracujete z domu alebo máte samoštúdium. V čistom a zorganizovanom prostredí to skrátka ide lepšie. Navyše sa často mnohí z nás sťažujú, že na poriadny deep cleaning domácnosti nemajú počas bežných dní čas - teraz je na to ideálna príležitosť. 
  • hrať stolové hry - alebo akékoľvek hry. Každopádne by bolo super využiť situáciu karantény a stráviť kvalitný čas s najbližšími napríklad aj pri takejto činnosti.
  • pozerať filmy a seriály - čo k tomu dodať? Túto činnosť určite mnohí už aj prevádzkujete. ;) V blogosfére sa teraz roztrhlo vrece s článkami s tipmi, čo pozerať, a prezradím vám, že aj ja mám naplánovaný jeden týkajúci sa Netflixu, so stay tuned
  • študovať - toto sa netýka iba maturantov a študentov pred štátnicami, hoci priznávam, že pre mňa je škola momentálne väčšinová náplň týchto dní. Môžete sa však naučiť nejakú zručnosť, jazyk (kľudne aj z pohodlia domova), čosi o dejinách... Vyberte si sami. Neskôr si za to možno poďakujete.
  • declutter - opäť ďalšia zo zoznamu vecí, na ktoré obyčajne nemáme čas. Svoj nútený voľný čas môžete využiť pretriedením šatníka, kozmetiky, zásob v kuchyni...
  • variť a piecť - ak je toto vaša obľúbená činnosť, prečo neskúsiť nový recept? Pokojne aj taký, ktorý má dĺžku prípravy niekoľko hodín. 
  • online nákupy - ďalší určite veľmi obľúbený bod. Ja sama som tento týždeň zhrešila, rovno trikrát. Jedna objednávka bola z Martinusu, druhá z Notina, tretia zo Sports Directu. Láka ma objednať si aj orechové maslo. Pomoc.
  • vision boardy, myšlienkové mapy, bu-jo a iné metódy hľadania inšpirácie - skrátka hrátky so zošítkami, lepítkami, washi páskami, plánovaním atď.
  • pracovať z domu - ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí môžu pracovať aj z domu, v rámci možností si to skúste užiť (je to zrejme neopakovateľná situácia). A potom robte ostatné veci zo zoznamu. ;)
  • opraviť, čo nefunguje - alebo čo je poškodené, odreté, roztrhnuté...
  • nasávať vitamín D na balkóne/ terase - ak to intenzita slnečného svitu a teploty dovolia, vystrčte sa troška na čerstvý vzduch. Aj keby to malo byť iba v okne. 
  • presadiť kvety - ono sa to nezdá, ale rastliny to potrebujú častejšie, než by sme si mysleli. Dajte im čerstvú zeminu, kamienky, hnojivo, osprchujte/ utrite im listy od prachu, prosto čokoľvek, aby si žili spokojnejší život.
  • pamper routine - tento bod určite poteší dámske publikum. Capnite si na tvár masku, urobte si mani aj pedi, poriadne si umyte vlasy, použite aj kondicionér, balzam, masku, ozdravnú kúru aj vyživujúci olejček, vypeelingujte si telo. Čokoľvek vás poteší a čokoľvek máte zaužívané.
  • močiť sa vo vani - 10 z 10 odborníkov odporúča skĺbiť s čítaním či sledovaním filmov.
  • cvičenie doma - fitness centrá teraz asi zívajú prázdnotou, prečo si však neudržať formu cvičením doma? Akurát dnes som na Youtube natrafila na skvelý tutoriál na domáce cvičenie bez náčinia a hlavne bez hluku - ideálne pre paneláky, akurát dosť intenzívne. 
  • sebarozvoj - píšte si do denníka, vyplňte si diár (hoci časy sú teraz veľmi neisté a nikto nevie, čo bude, ako bude a kedy bude, všakže), stanovte si ciele. Proste makajte na svojej duchovnej stránke.
  • spať - úplná esencia bytia. Doprajte si aspoň o hodinku dlhší spánok. Alebo si dajte poobedného šlofíka. Bez výčitiek.
  • hudba - osobne milujem túlanie sa po Spotify - niekedy sa zamotám do dosť bizarných končín, ale ponachádzam skvelú novú hudbu a rozšírim si obzory. Túto činnosť odporúčam všetkými 10, navyše vám pri tom krásne uletí čas. Ak by niekoho zaujímalo mojich milión playlistov pre rôzne príležitosti a nálady, nájdete ma tam ako Sabi Lipovská. ;)
  • antistresové omaľovánky - nie pre každého, samozrejme (viem, že niektorým z vás fakt lezú na nervy :D).
  • nafotiť content + úprava - ak si bloger či takzvaný influencer, toto je ako stvorené pre teba. 
  • vymeniť dekorácie za jarné - presne toto som robila pred pár dňami. Preč s vianočným vankúšom a sviečkou s vôňou medovníčkov. Vidíme sa až za pár mesiacov. 
  • šiť rúška (či tvoriť čosi iné) - čím iným toto zakončiť? Ak vám ide šitie od ruky, skúste pomôcť sebe, rodine, kamošom, susedom, ktorí si s ihlou veľmi nerozumejú. Alebo si zrealizujte všetky DIY projekty, ktoré ste si uložili na Pintereste. 

Čo stvárate počas týchto dní doma vy?

S.

Komentáre

  1. Skvelé tipy na to, aby sme sa konečne venovali aj sebe :) dúfajme, že čoskoro to všetko pominie a my sa zasa vrátime do normálu..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wau, poriadne veľká dávka inšpirácie do týchto dní!

    Inak ja som presne ten človek, ktorý má problém presedieť aj 2 dni len doma, takže súčasná situácia je pre mňa jedna veľká skúška môjho mentálneho zdravia (no joking here .) Samozrejme, z tvojho zoznamu by som mohla robiť aj 10 vecí, ale nemám chuť na nič.

    Netflix ma prestal baviť, lebo povedzme si, nie je to úplne najproduktívnejšia činnosť, pri ktorej by som zo seba mala dobrý pocit. Ani čítať sa mi veľmi nechce, na upratovanie nejako nemám energiu a už som si naozaj odvykla aj od cvičenia doma. Pred pár dňami som akurát cvičila presne hento workout video, lebo Natachu zbožňujem!! Ale každý deň ma tie domáce workouts fakt neberú .. Tak sa snažím cvičiť viac yogu a povedala som si, že sa naučím možno aj stojku.

    Rada by som hrala napríklad Sims alebo nejakú inú pc hru, ale kvôli škole sedím celé hodiny za počítačom a potom večer sa ho snažím už čo najrýchlejšie vypnúť.

    Dúfam, že sa nejako vzchopím k všetkým tým činnostiam, lebo ak to takto pôjde ďalej ... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ti fakt dobre rozumiem, na psychiku je toto veľká záťaž. Chce to veľa sebazaprenia zatlačiť negatívne myšlienky a premôcť sa niečo robiť. Na druhej strane to však považujem za tenký ľad, lebo sama viem ľahko skĺznuť k tomu, že ma nič nebaví, nič sa mi nechce a som konštantne skľúčená... Odporúčam preto nastoliť si pevný režim, držať sa ho, ale hlavne si nájsť také to svoje čosi, čo prinesie aj trošku radosti do týchto dní. Na Insta vídam, že často chodievaš na vychádzky, tak možno práve čerstvý vzduch by ťa mohol nabiť energiou. :) Držím ti palce!

      Odstrániť
  3. Moc super tipy!!! Tolik věcí co se dá dělat a spoustu lidí se doma nudí. Já dělám skoro všechno, co jsi napsala. 😂☝🏼 Skvělý článek!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som introvert through and through a mne osobne vôbec nevadí byť takto doma (dokonca mi sú niekedy dni krátke a čas mi veľmi beží), ale napríklad moja sestra už vraj doma nevie vliezť do kože a dobrovoľne chodí s našimi na nákup (činnosť, ktorej sa doteraz oblúkom vyhýbala), aby aspoň na chvíľu mohla vypadnúť z domu a ísť medzi ľudí :D

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "17 THINGS TO DO IN QUARANTINE"

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvelé tipy, konečne niečo realistickejšie ako tipy, ktoré blúdia všade po internete. Mám pocit, že som už priam zahltená odporúčeniami a vlastne ma to demotivuje niečo robiť :D

    BarsVee

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vaření, čtení, úklid a cvičení je teď u mě na denním pořádku - skvělé tipy! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Keď som klikala na tvoj článok, vôbec som nečakala, že natrafím na zoznam s takým množstvom tipov. Priznám sa, že ja sa zvyčajne stránim ľudí a najviac si užívam alone time, kedy sa môžem v pokoji venovať svojim obľúbeným činnostiam. No uvedomujem si aj to, že dlhodobá izolácia môže mať všelijaký dopad na našu psychiku. Preto si myslím, že je skvelé, že po internete teraz kolujú podobné články a ľudia si dávajú rady čo a ako. :) Tvoj zoznam je určite super, dosť vecí z neho už sama aplikujem, ale priznám sa, že tie omaľovánky ma dostali. :D Tie dokážu byť pekne ukľudňujúce, až to človeka dostane do meditatívneho stavu.

    blog emptycoffeecups.co | instagram @bythewaygaby

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Díky za tipy. Já vím, že tohle všechno můžu dělat, ale i přes tohle se cítím doma hrozně. Ono jsem prostě zvyklá lítat povenku, hrát týmové sporty a být v jednom kole a tohle je taková obrovská změna, že nějak prostě nevím, co s tím. Zatím se učím, čtu, hraju hry a koukám na seriály. Ale potřebuji i aktivitu bez obrazovek..

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Já jsem ten typ, kterého antistresové omalovánky dohání k šílenství :D :D Já jsem právě několik prvních dní hodně šila roušky. Teď už veškerá rodina roušky má, tak jsem nám dneska šila závěsy :) Jinak dělám hlavně věci do školy, hodně peču a vařím. Štve mě, že jsem v únoru přečetla všechny knížky, co jsem měla doma. Teď nemám co číst :D :D

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Skvělé typy na to co dělat v těchto dnech. U mě převládá čtení, koukání se na filmy a seriály, trávení času s rodiči, uklízení, psaní článků, poslouchání hudby, vybarvování omalovánek :) ♥

    https://epilepsyylife.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky