Mesačne #7

Dnes vám opäť prinášam už pomerne udomácnený typ článku tu na mojom blogu, a síce siedme pokračovanie zoznamu zaujímavostí, na ktoré som v posledných týždňoch narazila. Pôvodne bol môj zámer vydať článok krátko po voľbách a vyjadriť sa aj k ich výsledku, nakoľko tu sem-tam rozoberám aj politiku, ale úprimne? Bola a aj stále som nesmierne sklamaná, ako to všetko dopadlo, hoci sa všetci 4 ľudia, ktorým som dala svoj krúžok, do parlamentu dostali. No nie je to len o štyroch vybraných kandidátoch, všakže. Je to o celom obraze a aj napriek tomu, že Smer voľby po dlhých rokoch nevyhral a Kotleba naškriabal napokon oveľa menej hlasov, aktuálne zloženie parlamentu je krásnou vizitkou slovenského národa... Týmto tému voľby uzatváram a budem sa s ňou s plačom vyrovnávať vo svojom vnútri. :D Teraz však prejdime k oveľa radostnejším témam (no, ako sa to vezme :D), pretože by som vám rada predstavila 5 videí, ktoré majú skvelú message a ktoré by sa mohli zapáčiť aj vám. 

Zdroj
1. Úplnou náhodou som nedávno narazila na toto interview Oprah Winfrey s Lady Gagou. Gaga sa v ňou neuveriteľne obnažila a publiku rozpovedala do hĺbky o svojich psychických i fyzických bolestiach. Priznám sa, že mnoho z toho som nikdy predtým o nej nepočula, preto ma to fakt dostalo. Speváčka trpí chronickými bolesťami, o ktorých sa v súčasnosti veľa nevie a sama Gaga vynakladá nemalé úsilie aj finančné prostriedky na výskum a prevenciu v školách. Veľmi rada vidím, ak celebrita využíva svoje postavenie na tie správne veci. Plus to, že aj napriek tomu, že môže doláče prehadzovať doma vidlami, je krásne ľudská a taká normálna. 👍

2. Pozrela som si Ted Talk Ewy Farnej, ktorú síce nemám zrovna rada, ale v niekoľkých ohľadoch mi príde veľmi autentická a v rámci nášho zemepisného prostredia taká one of a kind. Hovorí o tlaku médií a jeho nebezpečnom dopade na ľudskú psychiku, o komentároch na adresu jej váhy/ vzhľadu/ materstva atď. Celkovo mám pocit, že má veľmi triezve názory a dúfam, že si ich čo najdlhšie udrží, lebo ako to tak registrujem, český bulvár (nakoľko slovenský o nej nepíše) ju niekedy vie pekne rozniesť v kopýtkach. 

3. Video je síce staršieho dáta, ale na jeho kvalite to nič nemení (pred pár dňami vyšiel na kanáli SME aj nový rozhovor, nájdete ho tu). Zuzana Kovačič Hanzelová vyspovedala režiséra dokumentárneho filmu V síti Víta Klusáka a rozhovor na mňa pôsobil veľmi profesionálne, hoci sa dotýkal extrémne nepríjemnej témy (zrovna včera sme s milým na filme boli v kine a nepríjemné to bolo veru aj vizuálne). Bavili sa o bezpečnosti detí na internete a dopade online sexuálneho obťažovania na psychiku detí na prelome puberty. Ťaživé, ale mega zaujímavé, navyše si myslím, že čím viac sa o tomto bude hovoriť, tým väčší pozor si začnú dávať aj decká v chatovacích miestnostiach. A možno, no naozaj len možno, sa postupne podarí pretiahnuť nejakú úpravu do legislatívy či aspoň do pravidiel používania sociálnych sietí a nahlasovania nevhodného obsahu. 

4. Lucia Molnár Satinská, jazykovedkyňa a dcéra Jula Satinského, v tomto Ted Talku hovorila o dôležitosti zachovania jazykového dedičstva. Sama pochádza z viacjazyčnej rodiny, kde sa však práve bilingválna stránka komunikácie v priebehu rokov vytratila a ona sa ju opäť rozhodla nájsť. Začala chodiť na kurzy maďarčiny, čo je síce pre Slovenku v súčasnosti veľmi nezvyčajné, ale vypracovala sa na skvelú úroveň a dokonca si vďaka novému jazyku našla manžela. :) Ak vás trochu zaujíma filológia, klikajte. 

5. Youtube mi dnes navrhol toto video Nathaniela Drewa, v ktorom veľmi pekným a jedinečným spôsobom hovorí o tom, čo to v skutočnosti znamená byť introvert a ako veľmi si toto pomenovanie dnes ľudia mýlia s nechuťou byť v prítomnosti iných ľudí či s hanblivosťou (teda, u mňa obe charakteristiky platia :D, ale u iných introvertov to tak vôbec byť nemusí). Okrem príjemného vyjadrovania sa vo videu nachádzajú úžasné prestrihy z Paríža, tak keď už pre nič iné, tak aspoň pre toto si video pustite (plus Nathaniel je veľmi pohľadný mladý muž - you're welcome).

Na aké zaujímavé videá/ články ste v poslednej dobe narazili? :)

S.

Komentáre

  1. Čo sa týka volieb, cítim to tak nejako podobne. Neviem, či si pozerala dnešnú schôdzu parlamentu, ale to bola fraška fakt ... Neviem, či plakať, či sa smiať.
    Nevidela som ani jedno z týchto videí, ale oh daaaamn utekám si pozrieť Oprah a veľmi ma zaujala aj téma toho TedTalku so Satinskou.

    Ja sa inak úplne vytešujem, že teraz Robo Roth nahovoril rozprávky, ktoré od včera vychádzajú v SME podcaste. Ale ja Rotha zbožňujem a počúvala by som od neho hocičo .. aj keby čítal inzeráty v novinách :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozhovor s Gagou si určite pozriem <3 a takisto film V síti ak bude dostupný :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak ten rozhovor s Gagou si budu muset pustit.
    Ted Talk s Ewou jsem viděla, ale já ji mám ráda, takže tě nepřekvapí, že mě její řeč dostala. Miluji, jak tu kritiku médií zvládá a jak má svůj život ráda takový, jaký je!

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já jsem celý měsíc poslouchala všechny možné rozhovory spojené s dokumentem V Síti, na kterém jsme také byli nedávno v kině. Jsem teď ráda, že jsme to na poslední chvíli stihli. Musím říct, že všechni, co se na dokumentu podíleli mají můj velký obdiv a uznání.

    Mým tipem je podcast Vinohradská 12, díky kterému se na celou aktuální problematiku s korona virem dívám trošku odlišně. Je tam spousta zajímavých rozhovorů na určitá témata a ne jen výčet čísel nakažených, uzdravených a obětí nemoci..

    Tereza's journal

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky