Čo by mal obsahovať dobrý článok?

Už dlhšiu dobu sa zamýšľam nad obsahom na mojom blogu, na blogoch týkajúcich sa lifestylu všeobecne a v online príspevkoch všetkého druhu. Nechcem však hovoriť o tom, že na blog mám momentálne menej času než predtým a je to poznať na jeho kvalite. Rada by som sa venovala spomínanej kvalite článkov, ale z trochu iného pohľadu. Často mám totiž pocit, že v blogosfére prežíva nespočetne veľa príspevkov, ktoré nemajú vnútorné členenie, sú plné gramatických chýb, štylistika kolíše, čitateľ sa ťažko vyzná v spleti myšlienok a čo je najpodstatnejšie - daný článok nenesie žiadnu ideu. Je možno publikovaný proste preto, aby vôbec niečo na blogu pribudlo. Neberte to zle, v žiadnom prípade nechcem na nikoho útočiť, veď aj ja sama mám na rováši posty, ktoré spĺňajú všetky vyššie spomínané body. Ale štve ma to. Štve ma, že som sa niekoľkokrát nechala stiahnuť na stranu kvantity, pričom som vždy túžila dosahovať kvalitu. Vždy je však priestor pre rast a zlepšenie, a to je niečo, čo by som veľmi rada videla nielen u seba, ale aj na celom internete. Je totiž zahltený obsahom (pod)priemernej kvality a jazykové umenie často dostáva jednu facku za druhou, lebo dnes už naozaj môže v kyberpriestore ktokoľvek vypisovať čokoľvek. Spravme niečo pre nápravu a snažme sa pekne kultivovať online esejistiku.

Tak si uvarte čaj či kávu a poďme sa spoločne pozrieť na to, čo by mal obsahovať dobrý článok. 


Verím tomu, že každý, kto vychodil aspoň základnú školu, by mal mať akú-takú predstavu o tom, čo je to článok a ako približne vyzerá. O jeho vnútornom a vonkajšom členení už možno nevie každý, ale všetci už rozhodne videli príspevky v novinách a časopisoch, takže získať určitú ideu nie je zrovna jadrová fyzika. Je mi jasné, že nie každý, kto sa na internete k niečomu vyjadruje, má kráľovský dar reči, ale myslím, že vždy sa na tom dá popracovať a rozvíjať svoje komunikačné schopnosti. To isté platí aj pre blogerov. Tí majú o niečo väčšiu slobodu v publikovaní v porovnaní s bežnými prispievateľmi vo fórach, ale aj väčšiu zodpovednosť. Keď sa však budete držať základných tipov pre kvalitný článok, výsledok bude skutočne stáť za to. A nie je to ani také ťažké. 

1. Úderný a čo možno najkratší názov.
Mal by byť zaujímavý, hravý, k téme, mal by čitateľovi v mysli vytvoriť predstavu, o čom daný článok bude. Čo sa týka blogov, skvelé je používať silné kľúčové slová, ktoré môžu vyhľadávať iní ľudia vo vyhľadávačoch, čím zvýšite šancu, že zavítajú práve na váš blog. A popri všetkých týchto pravidlách je dobré mať na pamäti aj to, že názov by mal byť čo možno najkratší. 

2. Úvod, jadro a záver.
Klasická hlavná myšlienka každého slohu, ktorý sme kedy písali v škole. Každý článok by sa mal začínať uvedením do problematiky, ktorú bloger rieši v jadre. A mal by sa končiť malým zhrnutím všetkého, čo bolo povedané vyššie. Osobne veľmi rada na záver postu pridám otázku do pléna, lebo mám lepší pocit, keď sa takto priamo obraciam k čitateľovi a zapájam ho do dialógu.

3. Pútavé fotografie, ideálne týkajúce sa témy.
Málokomu sa chce čítať súvislý štós textu bez akejkoľvek šance na malú prestávku. Samozrejme, stáva sa aj také, ale zväčša je to výnimka (a musí ísť o skutočne neopísateľne pútavý článok, aby človeku nechýbala pauza v toku čítania). Prestávku môže bloger vytvoriť rôznymi spôsobmi, ale asi najobľúbenejší z nich je fotografia. Malo by ich byť primerané množstvo, ani veľa, ani málo. Mali by byť kvalitné a mali by sa týkať problematiky článku, hoci niekedy je to pri abstraktných úvahách trochu zložité. Na základe mojej niekoľkoročnej blogopraxe však rozhodne odporúčam používať obrázky, lebo tak článok pôsobí živšie a stimuluje bunky vizuálneho typu ľudí. A tip na záver - ak v článku publikujete viacero fotografií, ako prvú sa pokúste nahrať tú, ktorá je spomedzi všetkých podľa vás najlepšia. Vždy sa totiž nájde niekto, kto si vo vašom článku radšej prezrie fotky než text, a teda sa oplatí zaujať jeho pozornosť. 

Máte ešte čo piť? Super, poďme ďalej!

4. Pozor na gramatiku. 
Neviem, či je to tým, že som malý Monk, alebo tým, že obe moje staré mamy boli učiteľky a mám po nich jazykové bunky, alebo tým, že mám nos strčený v knihách od raného detstva, ale... Idem do vývrtky, keď vidím, že nejaký text obsahuje gramatické chyby. Preklep dokážem prehrýzť, ale ani to by sa nemalo stávať. Pred každým kliknutím na zverejnenie článku si svoj výtvor treba skontrolovať, prebehnúť očami aj niekoľkokrát. A keď si človek nie je istý, treba googliť. Dnes máme tak skvelé možnosti, že správnu pravopisnú odpoveď si nájdeme za pár sekúnd z pohodlia domova. Len pozor na hodnoverné zdroje - takže vyhľadávať radšej len na oficiálnych stránkach jazykovedných inštitúcií či priamo v jazykových príručkách.

5. Odstavce a viacúrovňové nadpisy.
Aby bol článok prehľadnejší a pre čitateľa ľahký na spracovanie, snažte sa ho členiť na odseky. Ideálne odseky kratšej dĺžky, aj keď dobre viem, že nie vždy sa to dá dosiahnuť. Dobrý článok by mal obsahovať aj viacúrovňové nadpisy odsekov (to určite dobre poznáte z klasického Wordu pri písaní seminárnych či diplomových prác - nadpis prvej úrovne je väčší, druhej menší atď., pričom každý ďalší bližšie špecifikuje tému). Toto by sa ale malo prednostne týkať dlhších textov, ktoré istú problematiku skúmajú do hĺbky. Ako odborník-laik vám ale poviem, že do bežného blogového príspevku podľa mňa stačí vpísať jeden obyčajný nadpis a držať sa jeho úrovne v celom článku.

6. Jazykové hrátky.
Dobrý článok by mal používať ľahký a obratný jazyk, pochopiteľný všetkým. Ak sa vyjadrujete k odbornejšej téme, určite nezaškodia ani odbornejšie termíny, ale tam by bolo fajn vysvetliť ich napr. v zátvorke v závislosti od ich zložitosti. Inak však máte tú slobodu, že text môžete oživiť slovnými hračkami, metaforami, okoreniť alúziami či cudzími výrazmi, ktorých domáci ekvivalent by možno v danej situácii pôsobil ťažkopádne. BTW, ideálne by mal článok obsahovať aspoň okolo 1 000 slov, hoci to, samozrejme, nie je pravidlo.

7. Článok pre tých, ktorým sa veľmi nechce čítať.
Ako tvorca textu musíte rátať s tým, že nie všetci si váš výtvor prečítajú pozorne od začiatku do konca. Ľahko však zaujmete aj tento typ čitateľov. A to práve vďaka spomínaným obrázkom, členeniu na odstavce, vďaka zoznamom či zvýrazňovaniu textu (ja napríklad často používam tučné zvýraznenie alebo kurzívu, fantázii sa však medze nekladú a môžete použiť aj rozličné farby, emotikony apod). Skrátka čokoľvek, vďaka čomu aj tento typ čitateľa prostredníctvom skimmingu (= rýchle a zbežné prečítanie textu s cieľom nájsť hlavnú myšlienku) pojme z vášho príspevku dostatočné množstvo informácií, ktoré ste mali v pláne predať svojmu publiku.

8. Cieľ príspevku.
Za každých okolností majte na pamäti to, že čokoľvek, čo vypustíte do sveta, by malo byť premyslené, malo by mať nejakú výpovednú hodnotu, myšlienku, cieľ. Text skladáte s tým, že niekomu chcete odovzdať nejakú informáciu, skúsenosť, názor, zabaviť ho, inšpirovať, motivovať apod. Kľúčový je účel textu a jeho vplyv na čitateľa. Preto je tiež veľmi podstatné písať zmysluplne a zároveň korektne, tolerantne a skrátka ľudsky.

Toto sú za mňa asi najpodstatnejšie aspekty dobrého článku. Samozrejme, dá sa s tým pohrať aj omnoho viac a vyšperkovať svoj blog či akýkoľvek príspevok k dokonalosti, ale toto je odrazový mostík. A ten by mal byť pevným základom akéhokoľvek slohu. 

Doplnili by ste niečo do zoznamu? Čoho sa držíte vy pri písaní článkov?

S.

Komentáre

  1. Naprosto souhlasím, že zajímavý titulek a kvalitní fotky jsou základem úspěchu. Sama totiž takové články čtu nejraději. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pre mňa osobne je dôležité vizuálne spracovanie článku — podnadpisy, rozdelenie do odsekov, umiestnenie fotografií, celkový flow. Samozrejme, sú aj výnimky, kedy mi stačí len obyčajný text alebo kedy viem obdivovať články, v ktorých sú iba fotografie, ale v takomto prípade musí byť text natoľko pútavý a fotografie krásne, aby ma vedeli zaujať ako jediná forma. Na gramatiku si tiež dosť potrpím. Ako kvalitný článok považujem ten, ktorý má hlavu a pätu, zaujímavý text doplnený o pekné fotky, a autor vie, o čom píše a vie do toho dať aj kúsok seba. Čo nie je úplne jednoduché, ale ak to človek dokáže, tak o to je článok potom lepší 🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Co se skrývá za naším blahobytem — Vánoční speciál

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Podobné články som čítala aj v angličtine a veľmi sa mi páči, že som na takýto článok narazila aj pri slovenskom autorovi a ešte dokonca na blogu, ktorý nie je striktne vyhranený na rady pre blogerov. Naraziť na podobný článok pre blogerov je taký svieži vietor.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky