Krajinky a Mona Lisa? Ďakujem, neprosím.

Považujem sa za veľkého milovníka umenia. Mám veľmi silné vnútorné prežívanie a moja duša nachádza radosť v literatúre, obrazoch, architektúre aj sochách. Umenie na mňa robí ohromný dojem a vďaka nemu pociťujem široké spektrum emócií. Milujem chodiť do galérií, hlavne do brnianskeho Domu umění a Kunsthalle v Bratislave (veľmi na mňa zapôsobilo aj košické Kunsthalle v priestoroch starej plavárne, no tam som bola len raz). V týchto galériách neustále bežia výstavy zasvätené presne tomu typu umenia, ktoré sa mi páči. Avšak tu nehovoríme o klasických krajinkách a historických portrétoch. 

Minulý rok sme s priateľom navštívili Amsterdam a zašli sme tam do niekoľkých galérií. A. sa veľmi páčilo Múzem van Gogha, kde sme naživo videli jedny z najznámejších obrazov na svete - cykly Slnečnice či van Goghove autoportréty. Na mňa to veľký dojem nespravilo. Pokúšala som sa spojiť s obrazmi tohto vynikajúceho holandského maliara, ale skrátka som nemohla. Zdalo sa mi, že s danými obrazmi nehovoríme tým istým emocionálnym jazykom. No potom sme navštívili výstavu britského umelca Banksyho, známeho vďaka jedinečnému street artu, a Daniela Arshama, amerického sochára, ktorý vytvoril kolekciu obyčajných predmetov pomocou sadry a kryštálov. Bola som v umeleckom raji, ale videla som, že môj priateľ tak očarený nebol. 

Neviem, prečo ma klasické umenie nebaví. Myslím, že to môže byť spojené s dynamikou daného diela. Napríklad taká Mona Lisa, obraz Leonarda da Vinciho, sa mi nikdy nepáčila. Veď len sedí a usmieva sa. Mnohí si myslia, že kompozícia, farby a úsmev záhadnej ženy sú jedna veľká hádanka a tým pádom je dielo jedinečné. Pre mňa je to však málo zaujímavé a nudím sa, lebo takéto portréty boli namaľované už miliónkrát. 

Mohli by sme diskutovať o tom, že môj obľúbený postmodernizmus tiež kopíruje umenie, ktoré už existuje. Áno, je to tak. Ale moderní umelci prinášajú úplne nový pohľad na tradičné umenie. Najviac spomedzi všetkých nových smerov sa mi najviac páči dekonštrukcia. Ruší stereotypy, ukazuje rôzne perspektívy, asymetrickosť, agresivitu, násilie, ironizuje, prináša nové funkcie obyčajných predmetov, zveličuje a s pomocou týchto aspektov priťahuje pozornosť k dôležitým spoločenským problémom a témam. Viem, že nie každý pociťuje nepokoj a strach z jadrovej vojny, keď sa dívajú na postapokalyptickú izbu vyrobenú zo sadry, nie všetci sa smejú, keď sa pozerajú na lietajúci koberec, čo svetielkuje a vyspevuje politické hymny. Avšak osobne veľmi rada hľadám zmysel v umení, hoci na mňa môže pôsobiť inak ako na ostatných ľudí, ktorí naň hľadia. 

Aké typy umenia sa páčia vám?

S.

Komentáre

  1. Já mám umění moc ráda, ale asi ani nedokážu určit, jaký typ umění mám nejraději. Typické klasické umění mě taky nic moc neříká, ale miluju impresionisty :) Celkově mi je ale bližší moderní umění, i když je mnohokrát mnohem méně uchopitelné, říká mi toho mnohem víc než třeba právě Mona Lisa, ze které, když jsem ji viděla na živo, jsem byla hrozně zklamaná..

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja teda nie som odborník na umenie, ale tiež si užívam návštevy galérií, múzeí, zámkov, čokoľvek. Moderné umenie ma málokedy osloví - páči sa mi ale moderná architektúra, sochy, atď. (no konkrétne obdobia veľmi nerozlišujem :D ).

    Naopak, úplne zbožňujem klasické umenie - všetko, z čoho dýcha história. Napríklad Louvre je presný prototyp toho, čo ma na umení baví.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja celú modernu a postmodernu z duše nenávidím :-D Pre mňa umenie skončilo recesiou, takže som totálny úplný opak ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa páči umenie ale nemám určený tip ani druh ktorý sa mi páči. Páči sa mi proste všetko.


    SÚ LACLÁČE MUSH HAVE TEHULIEK?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky