Knihy, ktoré si musíte prečítať aspoň raz za život

S veľkou radosťou vám konečne prinášam dlho avizovaný článok o literatúre, ktorá ma zasiahla na takej úrovni, že by si ju podľa mňa mali prečítať všetci. Ide o staré i nové diela, pričom každé z nich prináša úplne nový pohľad na svet, inšpiráciu, rozširuje obzory. Presne to je niečo, na čom by sme všetci mali konštantne pracovať, aby sme vytvárali tolerantnejšiu spoločnosť, pretože aktuálny stav skutočne nie je optimálny. 

V spojitosti s touto témou by som vám veľmi rada predstavila aj môj nový instagramový projekt - profil Knihomoli.sk, ktorý sa pomaly, ale isto stáva virtuálnym zoznamom kvalitnej literatúry to read in a lifetime. Nájdete tam moje vlastné knižné recenzie (hlavne tých diel, čo za to skutočne stoja) a zároveň aj recenzie ďalších zanietených slovenských knihomoľov. Ak vás teda takýto content zaujíma a radi hľadáte novú literárnu inšpiráciu, ste viac než vítaní. ;)

Teraz však už poďme k prvej pätici kníh, ktoré si určite musíte prečítať aspoň raz za život!

Tara Westover - Vzdelaná
Knižka Vzdelaná je skutočný príbeh autorky, ktorá pochádza z mormónskeho prostredia. Svoje detstvo prežila v silne veriacej rodine, ktorá odmietala štátnu zdravotnú starostlivosť aj vzdelanie, pretože verili, že štát vo všetkých ohľadoch života iba škodí a má tendenciu ovládať životy občanov. Na každej stránke sa nachádzajú tony nebezpečnej demagógie, až krútite hlavou, ako je vôbec takýto život a sebaklam možný. V takomto prostredí si však mladá Tara začína uvedomovať vlastnú zvedavosť a rozhodne sa prihlásiť na vysokú školu. Bez toho, že by navštevovala základnú či dokonca strednú - len s poznatkami nadobudnutými samoštúdiom. Keď ju napokon prijmú na univerzitu, rýchlo sa zoznamuje s tým, ako málo v skutočnosti rozumie svetu mimo rodinného šrotoviska. Spoznáva však aj to úžasné more vedomostí, do ktorého sa človek môže ponoriť, dychtivo nasáva všetky svetské zákonitosti, no čo je najdôležitejšie, konečne vidí, ako veľmi ju poznačila totalitná výchova jej rodičov, predovšetkým otca-survivalistu. 

Tento príbeh ma šialene zasiahol, pretože sa mi zdá, že v dnešnej dobe kopec privilegovaných mladých ľudí hľadí na vzdelanie ako na otravnú povinnosť, nie príležitosť rásť. Tara Westover úžasným rozprávaním priťahuje našu pozornosť práve k významu poznávania a toho, aké nebezpečné je zakrývať si oči pred pravdou, ktorá nám leží priamo pred nosom, či dokonca vytvárať si vlastnú verziu reality. Veľmi ma dojalo aj autorkino rozhodnutie pretrhnúť s rodinou všetky kontakty, pretože ju zavrhli, nechceli akceptovať cestu, po ktorej sa rozhodli kráčať, a dokonca ju považovali za posadnutú diablom iba preto, že chcela chodiť do školy. Tara Westover sa rozhodla pre to, čo je pre ňu najlepšie. A žiaľ, jej rodina to nebola. 

   "My life was narrated for me by others. 
      Their voices were forceful, emphatic, absolute. 
It never occurred to me that my voice might be as strong as theirs."
*
"You can love someone and still choose to say goodbye."


Jane Austen - Pýcha a predsudok
Naozaj nechcem, aby to vyznelo ako klišé, ale Pýcha a predsudok je skutočne moja najobľúbenejšia kniha na svete. Je to román z prostredia anglického vidieka začiatkom 19. storočia, v ktorom sa zoznamujeme s rodinou Bennetovcov, ktorí vychovávajú 5 dcér. Pani Bennetová veľmi túži po ich výhodnom vydaji a zasvätí tomu celý svoj život. Najstaršie dcéry Jane a Elizabeth, ktoré svojím umom ďaleko prevyšujú prostoduchú matku, zahanbene sledujú všetky situácie, do ktorých ich dostáva matkina túžba zaobstarať im pohodlný život. Ako to už o Austenovej býva, dej má satirické i romantické prvky, takže si na svoje príde skôr ženské obecenstvo. 

Aby som však uviedla na pravú mieru, prečo túto knihu tak veľmi milujem - hoci bola napísaná už v roku 1796, dodnes cítim, že ďaleko predbehla svoju dobu. Predovšetkým ženské postavy sú veľmi moderné, silné, rozumné, rozhodné a dovolím si tvrdiť, že dokonca disponujú určitými feministickými pohnútkami, čo mi je veľmi sympatické. Zároveň je to skvelá psychologická analýza postáv. Aby som však nevyzdvihovala len tie hlboké aspekty diela, priznávam sa, že milujem aj ústrednú ľúbostnú zápletku a ostrovtip, ktorý prináša. Plus pán Darcy je môj dlhoročný ultimátny fiktívny crush, do ktorého budem zbláznená do konca života. :D

"I am determined that only the deepest love will induce 
me into matrimony. So, I shall end an old maid, 
and teach your ten children to embroider cushions 
and play their instruments very ill."


Alena Mornštajnová - Tiché roky
Tiché roky sú román českej prozaičky Aleny Mornštajnovej, ktorá svojimi dielami pobláznila celé Česko a Slovensko (minimálne teda v čitateľských kruhoch na Instagrame :D). Stretávame sa v ňom s niekoľkými generáciami českej rodiny, pričom väčšina deja sa retrospektívne odohráva za socializmu. V prítomnosti sledujeme život Bohdany, ktorá vyrastá s namrzeným mlčanlivým otcom. Chýba jej cítiť jeho lásku a skutočné teplo domova. Od detstva až do dospelosti si ustavične láme hlavu nad tým, prečo má pocit, že ju otec nenávidí, prečo sa k nej správa tak chladne. Čitateľ všetko postupne zisťuje a hoci je tento príbeh s každou ďalšou stránkou ťaživejší a smutnejší, predsa len dáva zmysel. 

Tiché roky som sa rozhodla do tohto zoznamu zaradiť z niekoľkých dôvodov. Opäť raz ma tu veľmi zasiahla perfektná psychoanalýza postáv románu. Súcitíte s každou jednou, dokonca aj s tými, ktoré ostatným ubližujú. Mornštajnová píše vecne a dá sa povedať, že aj stroho, no aj napriek tomu ide čítanie extrémne ľahko a rýchlo, až si želáte, aby sa na chvíľu zastavil čas. Ďalšia vec - je to román z nám dobre známeho prostredia, je to naša československá minulosť, a práve preto je tak veľmi relatable. And last but not least - je skvelé podporovať domácich autorov, čo myslíte? ;)

    "S vůdci je ta potíž, že vědí, co je nejlepší 
    pro lidstvo, ale zapomínají, že to nemusí být 
nejlepší pro člověka."
*
"Lidé pracují dobře, jen když pracují pro sebe."
*
"Za většinu špatného nemůže osud, nýbrž zlo v nás."


Ian McEwan - Pokánie
Pokánie je príbeh ohromnej lásky, nedorozumenia a túžby po rozhrešení. Autor nás uvádza do prostredia starej anglickej usadlosti krátko pred druhou svetovou vojnou. 13-ročná Briony sa túži stať uznávanou spisovateľkou a väčšinu dní trávi vymýšľaním rozličných príbehov. Práve to sa stane osudným pre šťastie jej sestry. Briony si totiž nesprávne vysvetlí vášeň medzi staršou sestrou Ceciliou a záhradníkom Robbym, podá klamlivú výpoveď v závažnom prípade a spustí tým lavínu udalostí, ktoré zmenia život niekoľkým postavám. 

Román je napísaný s majstrovským prepletaním prítomnosti a minulosti. Dokonca si nedokážem spomenúť na inú takúto knihu s podobnou štruktúrou dejových línií. Perspektívy postáv sa tiež prelínajú a podávajú výborný obraz o ich vnútornom prežívaní. Román je nabitý emóciami - spočiatku cítite vášeň, príjemné napätie a očakávanie, ktoré sprevádzajú začiatok lásky, potom krivdu, bolesť, vyčerpanie, neutíchajúcu nádej a túžbu po rozhrešení, akoby boli vaše vlastné. Dej je okorenený tým, že ho rozpráva nespoľahlivý rozprávač - spočiatku Briony v detskom veku, kedy to, čo vidia jej oči a chápe jej rozum nie je jedno a to isté, a napokon Briony na sklonku života trpiaca stareckou demenciou. Jednoznačne jedna z najlepších kníh, aké som kedy držala v rukách (a keby ju náhodou niekto z vás mal a chcel predať, hlásim sa, keďže sa už nikde prakticky nedá zohnať). 

"A person is, among all else, a material thing,
easily torn and not easily mended."


Sue Monk Kidd - Tajný život včiel
Na záver dnešnej literárnej pätice by som vám rada predstavila román, po ktorom siaham každé jedno leto. Tajný život včiel je oddychovka americkej spisovateľky Sue Monk-Kidd s nádhernou témou a posolstvom. Hlavnou hrdinkou je 14-ročná Lilly, ktorá sa so svojou černošskou vychovávateľkou rozhodne utiecť od krutého otca. Cieľ jej cesty udáva len obrázok čiernej Madony s názvom mesta na druhej strane, ktorý kedysi patril jej mame. Osud ju zaveje do domu 3 čiernych sestier, ktoré ju k sebe prichýlia a Lilly zisťuje, že to nebola iba náhoda. 

Znie to sucho? Čítajte ďalej - príbeh je neuveriteľne silný, lebo sa odohráva v 60. rokoch 20. storočia na americkom juhu, kde segregácia a neakceptovanie nových zákonov oprávňujúcich černošských občanov ísť voliť poznačilo osudy mnohých Afroameričanov. Autorka svojím pokojným, no neskutočne múdrym rozprávaním brilantne opisuje smutnú rasovú diskrimináciu, bezprávie, hnev, ale aj uvedomovanie si, že človeka robí niečo úplne iné ako farba pleti, že podstatnejšie je nechať za seba hovoriť svoje činy než výzor. Veľmi by som si želala, keby sa jednalo o román, ktorého téma je už dávno minulosťou, avšak zdá sa, že rasizmus dnes prekypuje v rovnakej miere, ak nie ešte viac. Nebezpečenstvo, ktoré prináša, je ale rovnako ničivé a zraňujúce, pričom ide o donebavolajúcu hlúposť - všetci sme totiž rovankí

"There's nothing perfect. There's only life."
*
"After you get stung, you can't get unstung 
no matter how much you whine about it."
*
"Someone who thinks death is the scariest thing 
doesn't know a thing about life."

Aké knihy by ste na svoj zoznam zaradili vy?

S.

Komentáre

  1. Tak to vyzeraju byt všetko fakt zaujimave knihy. Ja teda vobec neviem, či mám také knihy, ktoré by zasadne ovplyvnili a odporučila by som ich každému... fakt neviem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na knihu Vzdelaná sa hádam ani nedá zabudnúť. Určite ju považujem za jednu z najvýraznejších kníh, aké som kedy mala možnosť čítať... Človek má často problém pochopiť, že sa nejedná o fikciu, ale o skutočný osud autorky, ktorej život by mohol a vlastne aj mal inšpirovať mnohých.
    Priznám sa, že Austenovú nemám až tak v obľube, pretože práve to predbehnutie doby a silu hrdiniek som tam akosi neobjavila. Skôr ma v tomto večne fascinujú a získali si ma sestry Brontëové, ktorých ženské postavy sú inteligentné a nehorázne silné. Úplne však beriem tvoj názor a vlastne aj tak trošku dúfam, že vďaka nemu dám Austenovej ešte šancu :).
    Tiché roky, či Hanu si už naozaj musím prečítať. Stále to odkladám, ale verím, že ten správny čas už príde.
    Ďakujem ti za skvelý článok, zaujímavé tipy a prajem ti pekný deň :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, názory na Austenovú a sestry Bronteové sú vždy akýmisi protipólmi. Na mňa zase Bronteovky nepôsobia až tak výnimočne ako Jane. :D Je to veľmi subjektívne, ale to je dobre! Každý si má nájsť to svoje. ;)

      Odstrániť
  3. Ani jednu knihu jsem zatím nečetla, ale hned několik mě jich z tvého seznamu zaujalo! Snad se k nim dostanu po státnicích. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak teď docela zírám, protože jsem poměrně vášnivý knihomol, ale ani o jedné knížce jsem neslyšela, sakra, jsem nějak pozadu! :D Ok, díky, píšu si do seznamu knížek, které bych chtěla číst. Díky za nové tipy! :)

    www.lifebynikys.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ako jedinú som zatiaľ čítala Pýchu a predsudok, ale to už tiež bolo poriadne dávno — asi je na čase ju oprášiť a opäť sa do nej začítať! A ostatné knihy vyzerajú celkom fajn, veľmi ma zaujala hneď prvá, takže určite sa po nich poobzerám 😊

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "MINIMALIST HABITS TO START TODAY"

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tichý roky a Pýchu a předsudek jsem četla, a ty ostatní tipy vypadají supr, takže díky za inspiraci :)
    Sarushef blog

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ani jednu z kníh nepoznám, takže veľmi pekne ďakujem za tipy, nadchli ma:)

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky