Čo som prečítala v máji

Tento mesiac mi čas preteká pomedzi prsty šialeným tempom a rada by som ho zastavila či aspoň spomalila. Pripravovala som sa totiž na prijímačky, takže sa mi dni zlievali do jednej veľkej study session, a akonáhle bolo po nich, dni začali letieť. O chvíľu tu máme koniec júna a ja som si len dnes spomenula na to, že sa tu ešte neocitol súhrn májového čítania. Shame on me. Ako už určite vidíte podľa úvodnej fotky, moje májové čítanie sa nieslo v znamení rereadingu srdcovej záležitosti a.k.a. Twilight ságy, na ktorej som totálne fičala od puberty. Okrem upírskej tematiky ma však zamestnala aj druhá knižka od Aleny Mornštajnovej a prvá od Dana Browna. Úplné chuťovečky, tak sa na ne poďme pozrieť zblízka. 

DAN BROWN - ANGELS & DEMONS
Kniha Anjeli a démoni mi už asi 10 rokov stála na poličke. Nebola som si istá, či to bude čítanie pre mňa, avšak v rámci môjho odhodlania prelúskať všetky neprečítané tituly v knihovničke som ju konečne zobrala do ruky. Prekvapilo ma, aký chytľavý príbeh som vnútri našla. Ide o vzrušujúce balansovanie medzi tým, čo znamená viera a neviera, akú moc má veda a akú náboženstvo. Dej sa odohráva počas jedného večera vo Vatikáne - zatiaľ, čo kardináli hlasujú o novom pápežovi, americký profesor sa snaží vystopovať extrémistu, ktorý má v pláne o polnoci vyhodiť celý Vatikán do vzduchu prostredníctvom antihmoty ukradnutej z CERNu. Príbeh má náboj, rýchly spád udalostí vás prilepí k stránkam. Zapôsobilo na mňa aj vyvrcholenie, ktorého sa dočkáme až na úplnom konci. Týchto 600 strán mi uletelo šialene rýchlo a už si brúsim zuby na DaVinciho kód. 📚

ALENA MORNŠTAJNOVÁ - HANA
Román Hana už určite mnohí dobre poznáte (vďaka Instagramu?). Opäť ide o extrémne pútavú knihu, od ktorej sa nedá odtrhnúť. Autorkin štýl je vecný, často strohý, až si želáte, aby malo dielo o niekoľko desiatok kvetnatých strán viac, ale v samej podstate práve to robí z Mornštajnovej tak jedinečnú spisovateľku. V Hane sa znovu stretávame s historickou témou - epidémia, vojna, židovstvo, to všetko v známom českom prostredí. Vyzdvihujem tiež skvelé vykresľovanie povahových vlastností postáv, často práve na základe ich činov bez priamej charakteristiky. Čo viac dodať, túto knihu odporúčam všetkými desiatimi.

STEPHENIE MEYER - THE TWILIGHT SAGA
Twilight som už celý čítala minimálne 15-krát, ale to ma, samozrejme, nemohlo zastaviť, aby som si sériu prečítala znovu! Neviem, čo mi to napadlo, ale pocítila som hroznú chuť ponoriť sa opäť do príbehu, ktorý ma okamžite prenáša o 10 rokov späť do mojej starej detskej izby, kde som Súmrak prvý raz držala v rukách. Keď sa na tieto knihy aj filmy pozerám dnes, vidím čosi tak zúfalé, až sa mi z toho chce smiať, no zároveň je príbeh zakázanej lásky medzi smrteľníčkou a upírom pre mňa stále príťažlivý. Až tak veľmi, že som Súmrak prečítala behom jedného popoludnia a ešte v ten deň som sa vrhla na Nov. :D Uvedomila som si, že táto sága je pre mňa také comforting čítanie, ktoré ma instantne robí šťastnou. Najväčší gól však bol, keď pár dní po dočítaní Twilight ságy S. Meyer oznámila, že po 12 rokoch v auguste tohto roka predsa len vydá Midnight Sun, t.j. Twilight z Edwardovej perspektívy (čo bude podľa mňa najlepšia kniha zo všetkých :D). Bish, I'm shook a 4.8. kempujem pred dverami kníhkupectva!

Čo ste v máji prečítali vy?

S.

Komentáre

  1. Tyhle knihy nepoznám. Já jsem momentálně podlehla trilogii 50 odstínů a nedokážu se od toho odtrhnout. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Haha, tak na mňa zasa "shame on me", pretože som v máji neprečítala ani jednu knihu. Od polovice apríla som začala čítať rôzne knihy, ale vždy ma to po niekoľkých stranách prestalo baviť. Teraz som však zasa "back on track" a odhodlaná prečítať toho veľa.

    Od Browna som zatiaľ čítala len túto a DaVinciho kód, ale úprimne si neviem vybrať, ktorá ma bavila viac. Teraz sa dlho chystám na Stratený symbol, no mám ho doma v slovenčine aj nemčine a neviem, do ktorej sa radšej pustiť. Od Mornštajnovej mám zatiaľ v čítačke Hanu a Hotýlek. Netuším, ktorú si prečítam ako prvú. Inak Twilight ma vo svojej ére bavil, ale Úsvit som už myslím nedočítala. Asi by som sa k nemu už ani nevrátila tak, ako sa pravidelne vraciam k Potterovi :D

    Inak gratulujem k splneniu reading challenge!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. četla jsem Hanu, je to skvěle napsaná kniha.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Od Dana Browna som čítala len Angels&Demons a bola som tiež prekvapená, ako rýchlo mi tých 600 strán ubehlo. Mám doma aj pokračovanie, ale zatiaľ som sa k nemu ešte nedostala, tak som zvedavá, či bude rovnako dobrá aj ďalšia kniha. :) Hana sa mi neskutočne páčila. Mornštajnová má skvelý štýl písania. Pred pár dňami som začala čítať aj Tiché roky a určite sa pustím potom aj do jej ďalších kníh. A Twilight ságu som nikdy nečítala. Vždy ma odrádzala hrúbka tých kníh, ale priznávam, že keď som videla na Goodreads, akou rýchlosťou si ich prečítala, tak som mala chuť po tejto ságe siahnuť tiež. :D Momentálne toho mám rozčítaného viac a času kvôli práci menej, tak si túto ságu nechám asi na inokedy. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teda, musím povedať, že s Twilightom je to také zvláštne, lebo keby som to teraz čítala prvýkrát, tak si poviem, že je to hrozný brak. :D Ale milujem to práve vďaka celému tomu teenage obdobiu, kedy som s týmito knihami začínala, tak ktovie, ako by to bolo u teba. :)

      Odstrániť
  5. Já se k četbě knih Dana Browna odhodlávám už dobré tři roky a pořád si netroufám. Netuším proč. Ale tenhle článek mě tak nějak nalomil a asi se do nějaké brzy pustím.

    Hana je super, ale jestli můžu doporučit, tak rozhodně Tiché roky - tahle kniha od Aleny Mornštajnové mě chytla mnohem víc než Hana, ačkoliv nemá až takový ohlas.

    E / Duben 99'

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem presne, čo tým myslíš - ostať sa k brownovkám je zdĺhavý proces, ale fakt stojí za to. Je to zaujímavé čítanie. :) Čo sa týka Mornštajnovej, mám rovnaký názor. Aj mne sa Tiché roky páčili viac ako Hana, hoci väčšina ľudí to má opačne.

      Odstrániť
  6. Twilight jsem už roky nečetla, ale když jsem byla mladší, tak jsem ho taky přečetla několikrát. Uznávám, že ty knížky mají jakési své kouzlo, i když je to místy hloupé, ale ono je to kouzlo částečně asi i v tom. A mimochodem, o Midnight Sun slyším poprvé, wow! Tak to by mohlo být zajímavé :D

    www.lucyvillain.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Wow, stihla jsi toho přečíst opravdu dost! Snad teď také konečně najdu čas na čtení, už jsem se do jedné knížky pustila a v létě jich chci stihnout také dost. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja viem, že som to písala už asi úplne všade, ale nedá mi to nenapísať znova, lebo Dana Brawna proste milujem. Mne sa ako prvé dostalo do rúk Inferno, ktoré mi požičala teta a takmer rok mi na poličke zapadalo prachom, lebo ma nič nemotivovalo k tomu, aby som si knihu prečítala; ale len čo som ju otvorila a začítala sa, mala som problém dať ju preč z rúk. Rovnako rýchlo som prečítala i ostatné pokračovania série a dúfam, že v blízkej dobe bude ďalšia, lebo hoci chápem, prečo sú brownovky kontroverzné, ale sú strašne návykové a fascinujúce, človek sa z nich veľa naučí a ani neviem spočítať, koľkokrát som pri čítaní musela zapínať wikipediu, aby som si overila, či je nejaký fakt skutočne pravda 😅

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "3 ZERO WASTE MAKEUP BRANDS"

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky