Pár slov o nevydarených spoluprácach

Dva články dozadu som mierne naznačila, že by som vám rada rozpovedala niečo málo o nevydarených spoluprácach, s ktorými mám za posledné roky skúsenosti. Hneď niekoľko z vás sa v komentároch vyjadrilo, že sa na tento článok skutočne tešia a musím povedať, že sa teším tiež. V čase, keď sa mi dané situácie naozaj stali, som bola všetko možné, len nie pobavená. Bola som naštvaná, sklamaná a znechutená prístupom firiem (ktoré v dnešnom článku nebudem menovať) či kvalitou odvedenej práce z ich strany. No s odstupom času človek hodí niektoré veci za hlavu a dokáže sa povzniesť aj nad roztrpčenie z minulosti. I keď trochu zmiešané pocity vo mne zrejme zostanú už navždy. 

Nespravíš nám reklamu na kovový regál?
Ak ma sledujete na Instagrame, mohli ste si pred pár mesiacmi v mojich Stories všimnúť veľmi zaujímavý e-mail s ponukou spolupráce. Ozvala sa mi firma, o ktorej som v živote nepočula s tým, že by mi ponúkli 20€, ak by som do nejakého článku vložila odkaz smerujúci do e-shopu zameraného na predaj kovových regálov. Neveriacky som si ten mail čítala znovu a znovu, až som nakoniec odpísala rázne odmietnutie. Že sorry, ale nemyslím si, že regály korešpondujú so zameraním môjho blogu. 20€ je síce príjemný peniaz, ale asi mi to nestojí za to, aby som tu zo seba spravila blbku, ktorá bude robiť promo úplnej vtákovine. Viete, bolo by to super, keby som ku kovovým regálom prechovávala aspoň malé sympatie. Ale neprechovávam.

Môžeš si vybrať v našom e-shope, ale vlastne nemôžeš, a nakoniec ti to aj tak pošleme poškodené
Asi pred rokom som jednému fashion slovenskému e-shopu odkývla barter spoluprácu, ktorá spočiatku vyzerala fajn a neškodne. Ich predstavou bolo, že si u nich v obchode môžem vybrať čokoľvek do 30€ a v nejakom článku spomeniem odkaz na ich stránku. As simple as that. Keď som už mala článok napísaný a veci do 30€ vybraté, napísali mi, že jéj, to je síce pekné, čo si si vybrala (boli to dva či tri kusy oblečenia), ale zabudli sme ti povedať, že si smieš vybrať iba 1 kus. Hovorím si okej, divná podmienka, uhm, dobrí ste, to ste mi fakt mohli povedať už oveľa skôr. Ale dobre, preglgla som horkú slinu a vybrala som si športový set. Keď mi o pár dní dorazil, zistila som, že legíny sú popísané čiernou centrofixkou. To už som bola tak nasratá, že si hovorím - kašlem vás. Mohla som ich síce konfrontovať s tým, že chcem tovar vymeniť, ale keď som si spomenula, aká s nimi bola komunikácia a vôbec celý priebeh spolupráce, povedala som si, že sa nervačiť nejdem, gate ponosím aspoň na doma a o obchode už nechcem nikdy počuť. 

Neodoslaná kozmetika
Už sú tomu aspoň tri roky, čo som u jednej kočky na blogu vyhrala súťaž o vlasovú kozmetiku z jedného slovenského e-shopu. Mali to zariadené tak, že baba im poslala kontaktné údaje a firma sa mala postarať o rozoslanie balíčkov (keďže výherkyne boli tri). Čo sa však nestalo - vyčkávala som týždeň, dva týždne a napokon už to bolo viac ako mesiac. Kozmetika však nikde. Nebola som si istá, či náhodou balíček niekde nezablúdil, preto som sa ozvala blogerke, ktorá súťaž robila, čo sa asi mohlo stať. Vysvitlo, že e-shop balíčky nikdy neodoslal. Svoju chybu potom napravili, ale celé mi to prišlo fakt zvláštne. Okej, stane sa, ľudia proste zabúdajú, ale keď robím takúto spoluprácu, predsa len si na to treba dať pozor, zapísať do diára, hocičo. Z nejakého dôvodu si však myslím, že omnoho pravdepodobnejší scenár je, že firma balíčky nikdy ani nechcela poslať, iba si poriešila peknú reklamu s malými nákladmi. 

Dobre, tak kovové regály nie, ale čo tak akvárko?
Pred mesiacom sa mi po fiasku s kovovými regálmi ozval ďalší týpek, či nechcem spolupracovať s obchodom predávajúcim akvárka a príslušenstvo k záhradným jazierkam. To už som sa musela rehotať. Rybičky nemám a ani ich neplánujem, preto si proste neviem predstaviť, ako by toto mohlo fungovať. Weirdly enough, rodičia na dvore jedno záhradné jazierko majú a naozaj som uvažovala, že sa spýtam ocina, či by sa mu z e-shopu náhodou pre koi kapry niečo nehodilo, no potom som si predstavila, akým zázrakom o tom spíšem článok, a už som aj vyťukávala odmietnutie. 

Zmiznutie z povrchu zemského
V oblasti spoluprác s kozmetickými značkami mám ešte jednu kuriozitku. Oslovila ma spoločnosť, ktorá zastrešuje niekoľko známych značiek kozmetiky s ponukou spolupráce. Vyrozumela som, že to malo prebiehať formou bartrovky za spomenutie v článku či na Instagrame. Spoločnosti som odoslala nejaké svoje osobné údaje, aby sme mohli dať dokopy zmluvu, spolu so štatistikami z IG príspevkov. Dodnes neviem, či im tie štatistiky pripadali až také katastrofálne, každopádne sa mi už neozvali. Ani po mojich správach, že čo sa teda deje. Mohli by sme polemizovať, že to bol celé veľký scam, avšak u iných blogeriek vidím, že daná spoločnosť s nimi stále spolupracuje a funguje. O to nechutnejšie z ich strany mi to príde, pretože okej, ak sa im aj zdali čísla môjho dosahu na Instagrame malé, mohli mi to slušne napísať a situácia by hneď vypálila ináč. 

Ako vidíte, skúsenosti mám pestré (a to som vypichla len zopár spoluprác, ktoré mi utkveli v pamäti). Väčšina sa mi stala pred časom, kedy som ešte úplne nerozumela celému fungovaniu týchto praktík, dnes si však už dávam veľký pozor. Často dokážem už len z vyjadrovania človeka, ktorý mi ponúka spoluprácu, vyrozumieť, či firma za to stojí alebo nie. Každopádne si však stojím za tým, že tu nebudem propagovať žiadne somariny, ktoré sama nemám rada a s ktorými nie som stotožnená. Tiež som si dala záväzok, že čo sa týka kozmetiky, ostávam verná spolupráci s Notinom a to je z tejto sféry asi tak všetko (príležitostne však rada skúsim niečo nové, ako napríklad naposledy pri spolupráci s Astrid, ale veľa toho nebude). 

Čo som však týmto článkom chcela povedať je, že si dávajte pozor, s kým sa na čom dohodnete, poznajte svoju cenu a hlavne svoje svedomie, nebojte sa ozvať, nedajte so sebou zametať ani sa zahnať do kúta. Skrátka a prosto - premýšľajte a snažte sa hľadieť aspoň jeden krok dopredu. Vonku je totiž veľa ľudí, ktorí si myslia, že im všetci na všetko skočia. Tak ich spoločne vyveďme z omylu. :)

S.

Komentáre

  1. Tak toto ma veľmi pobavilo :D Aj keď si si vtedy musela myslieť určite svoje. S podobnými druhmi spoluprác mám bohužiaľ skúsenosti aj ja, no žeby mi niekto ponúkol 20€ za to, aby som svojich čitateľov odkázala na stránku s regálmi... to veru nie. Tak snáď ti teraz prichádzajú len dobré spolupráce, s ktorými si aj spokojná ❤
    Brinora.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Reklama na kovové regály se nevyhnula ani mě. Když jsem pánovi řekla, že vážně nemám zájem a že to vůbec nekoresponduje s mým blogem - a to ani minimálně - tak byl velmi překvapený, že nemám zájem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musím uznat, že mám zatím štěstí. Když teda nepočítám některé spolupráce, kdy už jsme v podstatě domluveni na konkrétním produktu a pak už se nikdy neozvou :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ježíš Mária, ja od 2013 ani nevravím, koľko šmejdov a na aké blbosti mi písalo. Preto česť výnimkám, ak s niekým zo Slovenska aj spolupracujem .. Väčšinou sa ani neozvú alebo ozvú po mesiacoch, rokoch, keď im to vyhovuje, alebo chcú niečo zadarmo alebo majú totálne nemiestne požiadavky. Slovenské firmy už totálne ignorujem vopred poväčšine :-D ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Heh, nabídku na spolupráci ohledně regálů jsem dostala taky :D nevím tedy, jestli od stejné firmy jako ty, ten email jsem beztak ani nedočetla. Taky se mi kovové regály úplně nehodí do mého obsahu..:D

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Také nechápu jak můžou chtít pro někom propagovat něco o co se nezajímá, chápu kdybys byla fitness trenérka a nabízeli ti proteinový tyčinky, ale takhle nějaké regály? To s těma počmáranýma legínama, to bych byla nasraná. Já jednou fotila pro jednu spolupráci s tím že prvně byly slíbené peníze, pak nakonec produkty o které jsem neměla zajem (bylo to inteligent food) prostě náhraška jídla a já mám vystudovanou výživu, tak proč bych měla brát náhradu pevné stravy když nemusím a pak ve finále fotky, které jsme fotily a byly hodně dobrý, tak nechtěli, aby někde publikovala já na svém Instagramu jen oni, říkám, že se jim můžu na to vysrat! :D :D

    http://lifebynikys.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. "Spolupráce" ohledně kovových regálů přišla i mně :D Upřímně jsem to vůbec nepochopila a na e-mail ani neodpověděla ;)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Já se věnuju zdravému životnímu stylu a mě zase přišla nabídka na propagaci nějakých umělých jídel. Co jsem tak viděla, tak se tohle snaží nabídnout spoustě blogerek, naštěstí většina s díky odmítá, protože je to prostě blbost :D :) Ale opravdu zajímavé zkušenosti. Já musím zaklepat, mám samé dobré :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  9. To o tom fashion eshope je o manzare že? Ako ja s nimi spolupracujem už dlho a som zatiaľ spokojná ale čítala som aj veľa negatívneho. Mne zatiaľ prišli všetky veci tip top stave, teda až nato že som si myslela že som chudučká a objednala si top vo veľkosti S ale asi mi trebalo M lebo sa nezapnem :D Nevadí. Snáď schudnem do neho. Mňa oslovili aj napr firmi že budem ich ambasádorka ale musím si najprv objednať nejaké veci v hodnote 80€ a potom budem mať veci zadarmo. Alebo že mi dajú len zľavu na veci. No niektoré firmy sú úplne mimo.

    MÔJ DRUHÝ TRÍMESTER

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, je to Manzara... Za mňa nikdy viac, či spolupráca, či nakupovanie u nich. No bola som hlúpa, mala som si už podľa štýlu ich vyjadrovania a tónu mailov uvedomiť, že oni nerobia 100% serióznu robotu. Ale držím ti palce, nech ti to s nimi vychádza.

      Odstrániť
  10. Jaký překvapení číst o svém kolegovi v takovém článku. Jsem si jistá, že ohledně akvárek ti psal můj kolega. Ale určitě bych to teda nebrala negativně, někdy lidé opravdu mají akvárko a mají radost, když si ho můžou dovybavit nebo vůbec pořídit. Když lidé píšou o lifestyle tématech, tak se to prostě zkusí. Spousta lidí doma akvárko má jen jako dekoraci bez rybiček, takže mi nepřijde, že by to bylo něco špatného. Nebo ho pořídí rodičům, kteří by si něco takového přáli. Stejně jako má tvůj tatínek zahradní jezírko :). Takže to prosím neber špatně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Také dělám v agentuře, kde spolupracujeme s influencery a jakmile se nějaký věnuje lifestylu, jemožné se s nimi domluvit na různých spoluprací. Akvárko mi také nepřijde nikterak zvláštní. Kamarádka v akvárku "chová" rostlinky a i co se obsahu týče je možné vymyslet skutečně zajímavé tipy "Jak využít akvárko na x způsobů" a je možné to pojmout i humorně. Ale vše samozřejmě stojí na komunikaci u obou stran. Ale jak se říká - za zkoušku nic nedáš, já řeším klienta s krmením pro psi a kočky a také se vždycky zeptám již stávajících influencerů se kterými spolupracujeme na fashion značce, zda-li náhodou nemají zvířátko nebo někdo u nich v rodině a nechtěli by podpořit českou rodinou firmu tím, že otestují jejich produkty a stejně tak to řešíme i s novináři u PR - i čistě fashion magazíny mají redaktorky, které milují pejsky a chtějí o klientovi napsat.
      A i ze strany blogerky, od roku 2010 mi byly nabízeny takové věci. Napsat recenzi na chleba, několik sexshopů, anime kostýmy, podivné eshopy, ... setkáš se s ledacčím, samotné firmy (které namjí absolutní pojem o influencer marketingu) a nebo i různí zoufalí influencer maketing specialisti z agentur občas prostě musí zkusit zjistit, jak moc úzce se blogeři specializují. Samozřejmě neprofesionální komunikace jako v případě kosmetických a fashion značek, které jsi psala výše jsou fakt průser, ale pokud ti přijde nabídka, která je mimo, tak prostě jdu dál. Nepřijde mi to příliš profesionální, pokud se bloger/influencer vrhne do spoluprací, je to business a podobné články odradí další potenciální klienty, kteří by se třeba i "trefit" do vkusu mohli.

      Odstrániť
    2. Verča, neberiem to v zlom, to ani náhodou, určite by takáto spolupráca niekoho mohla potešiť. Akurát mi prišlo také vtipné, že v tomto prípade to bol skôr miss ako hit. :D

      Odstrániť
    3. PJ, presne tak, zrovna spomínaná spolupráca s akvárkom by podľa mňa na mojom blogu pôsobila veľmi neprirodzene, lebo som tu žiadne takéto záujmy nikdy nespomínala. Trochu ma pobavila tá predstava, ako skutočne niečo také zverejním, to však samozrejme neznamená, že takúto spoluprácu odsudzujem. Verím, že mnohí by z toho boli nadšení a sadlo by im to do rany.

      Odstrániť
  11. s kovovými regály jsi mě pobavila, ale rybičky byly taky super :D jak jde o business, jde myšlení stranou.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tak tohle se mi naštěstí nestalo. Ale už jsem dostala nabídky od pár obchodů, které prodávají oblečení z Číny a od napodobenin parfémů.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Woow :D vážně jsem se pobavila. Nechápu, jak napadne někoho, kdo prodává kovové regály, oslovit mladou blogerku, jestli je nemůže propagovat..... :DDD

    One Loving Girl

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky