Pražka v čase korony

Po júnovej skúsenosti s ľudoprázdnou (haha, až taká ľudoprázdna nebola) Prahou som niekedy v polke júla navrhla mamine, aby sme tam šli spolu na pár dní. Odozva bola viac než natešená, a tak sme začali plánovať náš jediný výlet toto leto.

Kvôli (alebo vďaka?) korone ceny ubytka na Airbnb, cez ktoré vždy riešim bývanie na dovolenkách, rapídne klesli. Vychytali sme krásny 2-izbový byt za 80€ na 3 dni pre 2 osoby hneď pri zastávke metra C - I. P. Pavlova, ktorá sa nachádza len 3 minúty jazdy od hlavnej stanice. Za takýto byt v takejto lokalite by som pred rokom zaplatila aj dvojnásobok. Zároveň nám hneď o ulicu ďalej stála električka č. 22, ktorá je obľúbenou turistickou linkou, pretože vás povozí popred známe pražské pamiatky a stojí dokonca aj pred Pražským hradom. Sadlo nám to ako riť na šerbeľ, pretože mamina cestovala do Prahy presne za týmto účelom - oživiť si detské spomienky na pamiatky a pozrieť si najznámejšie české pamätihodnosti očami dospelej ženy. 

Výhľad na Malú stranu a Pražský hrad

Po 6-hodinovej ceste vlakom, ktorá však na moje veľké prekvapenie prebehla úplne bez komplikácií, sme náš prvý deň strávili motaním sa po Malej strane a centre hlavného mesta Českej republiky. Vyšli sme si na vežu pri Karlovom moste, odkiaľ bol krásny výhľad každým smerom (a to ja môžem). 
 
Kostol sv. Mikuláša, Malá strana / Vltava a Karlov most  

V turistickom smere som presný opak maminy. Zatiaľ čo ona obľubuje tie najznámejšie (a často veru najimpozantnejšie) pamiatky, mňa viac lákajú tie menej známe, bez zástupu nadšených cestovateľov. Práve preto ma najviac očarila Malá strana a túlanie sa po jej úzkych chodníčkoch, kde po väčšine stretnete iba Pražanov. Veľmi mi to (v princípe) pripomínalo malebný parížsky Montmartre, ktorý bol mojím najkrajším zážitkom z Francúzska, lebo tiež nebol tak zahltený turistami. 

Výhľad na Karlov most a centrum Prahy  

Pražské múzem voskových figurín Madame Tussauds

Pred našou cestou do Prahy i po nej slnko svietilo, teploty boli príjemné, ale akurát tie naše 3 dni muselo fučať, pršať a byť zima. Náš druhý deň bol dokonca poznačený temným vedomím, že nám mobily hlásia pocitovú teplotu 8°C (fňuk). Na základe týchto poznatkov sme do nášho programu zahrnuli aj indoorové aktivity ako návštevu múzeí. Kým sme na Staromáku čakali na odbíjanie celej a tancujúci orloj, zašli sme do Madame Tussauds. Vždy som toto chcela zažiť, ale hoci to bolo fakt zaujímavé, bolo to aj hrozne creepy a pri niektorých postavách som mala pocit, že sa asi pocikám od strachu (pozdravujem voskového Franza Kafku). Na ďalší deň sme ešte zašli do Národního technického muzea na Letnej a bola som prekvapená, že aj keď nie som zrovna techniku milujúci typ, I didn't hate it. Obzvlášť ma bavila sekcia historických bicyklov a skútrov s dobovými fotografiami. 👍

Pražské metro

Pre introvertku pôvodom z malého mesta je vždy metro sprvu kultúrny šok, ale veľmi rýchlo si naň zvyknem a brala by som ho všade. Hlavne, keď nemáte potuchy, kde vlastne ste, ale zrazu natrafíte na stanicu metra a to už vás niekam predsa len odvezie. 

Musím ináč aj takto verejne vyjadriť svoje nadšenie z toho, že sa mi mimoriadne páči pražský systém MHD a ceny zaň (i keď uznávam, že niektoré jízdenky sú veľmi dobre prešpekulované - hlavne polhodináče a hodináče sa podľa mňa vôbec neoplatia). Kúpili sme si dve celodenné jízdenky za 110 Kč a mohli sme sa voziť čímkoľvek od metra po lanovku bez obmedzenia. V takom Amsterdame by som precestovala aj vlastné gate. :D 

If café, Tylovo náměstí

Opäť mi nedá nespomenúť perfektnú polohu nášho Airbnb, ktoré bolo nielen priamo pri stanici metra, ale aj pri McDonalde, DM-ke a pri úžasnej cukrárni If Café, ktoré mamina hrozne túžila navštíviť (viete si teda predstaviť tú radosť, keď sme zistili, že sa nachádza o ulicu ďalej od nášho ubytka :D). Táto cukráreň pečie luxusné zákusky (za luxusné ceny), ktoré okrem toho, že božsky vyzerajú, aj božsky chutia. Vyskúšali sme aj ich avo toast a cviklový chlebík s kozím syrom a aj tie môžem len odporučiť. Na Tylovom si dokonca viete sadnúť k presklenej kuchyni a sledovať výrobu koláčov. Naozaj mega zážitok.

Vltava aspoň raz aj za slnečného počasia


Majestátny Václavák v západe slnka

Vysmiata ja a Rudolfinum

Do Prahy určite odporúčam zájsť najmä teraz, keď je tam stále omnoho menej turistov ako zvyčajne. Musím však povedať, že mesiac dozadu bola situácia omnoho príjemnejšia. Teraz je Praha plná Nemcov a Rakúšanov, takže ak si chcete obhliadnuť najznámejšie miesta, rátajte s tým, že vyprázdnenie mesta koronou už tak celkom neplatí. V tejto veci inak radím brať si so sebou všade rúška, ktoré sú síce povinné iba v metre, ale nie je na škodu mať ho nasadené (aspoň vo vnútorných priestoroch). Lebo jeden nikdy nevie.

S.

Komentáre

  1. Tak to je super, že jste s mamkou vyrazily na výlet do Prahy :) Praha je nádherná a věřím, že s méně turisty ještě o něco více :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  2. je super, že se ti Praha líbila. mě asi nikdy neomrzí, i když tam můžu jet kdykoliv se mi za chce, mám to do Prahy kousek. ale vždycky je tam krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeej, veľmi sa mi páčia takto upravené fotky :) Inak tiež mám veľmi rada Malú stranu - taká ľúbezná časť Prahy. Pôvodne som si myslela, že tiež tento rok pôjdem do Prahy, ale nakoniec z toho vzišlo. Naši tam boli tiež v júni a až na celkovú situáciu boli nadšení, aká bola Praha prázdna. My sme zasa teraz boli na pár dní v Budapešti. A síce som tam bola viac-menej prvýkrát, dovolím si tvrdiť, že tak málo turistov ako teraz tam určite iné roky nebýval :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V Praze jsem dlouho nebyla, ale vidím, že sis výlet užila. Krásné fotky! :))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky