Ako som rozpredala svoju knižnicu

Hodnú chvíľku som uvažovala nad názvom tohto článku, pretože ďalší nadmieru adekvátny nadpis by mohol znieť aj Prečo som rozpredala svoju knižnicu. Tieto dve otázky ma zamestnávajú s malými pauzami už od jari, v podstate od začiatku karantény. Ak ma sledujete na mojom Instagrame, pravdepodobne pre vás tento článok nebude žiadnou novinkou. Ak ste však ešte o mojej knižnej akcii nepočuli, na tomto mieste vám o nej porozprávam trochu viac. Z pohľadu knihomoľky mi totiž táto téma pripadá veľmi zaujímavá a podnetná. Prejdime však od vágnych úvodov k vysvetleniu, čo presne sa odohralo v mojej knižnici.  

Určite sa všetci zhodneme, že príchod celosvetovej pandémie veľa dobrého nepriniesol, ale priznám sa, že vďaka karanténe som objavila novú, priam nepoznanú chuť na čítanie. Lepšie povedané nielen na čítanie - po extrémne dlhej dobe som sa totiž poriadne pozrela do mojej knižnice. Po dôkladnom preukladaní poličiek som si uvedomila, že aspoň štvrtinu svojej zbierky som už veľmi dlho nedržala v ruke. A že pravdepodobne niektoré diela už v ruke držať nebudem. 

Odjakživa mám problém dať zbohom veciam rôzneho charakteru - či už sú to knižky (až doteraz som  ani za svet nechcela pustiť svoje série Klubu záhad, Troch pátračov či Denník princeznej, ktoré som milovala), oblečenie, dekorácie... Vo väčšine prípadov v sebe pestujem emocionálnu naviazanosť na dané predmety, lebo mi pripomínajú určité obdobie, ľudí, okolnosti... Som veľmi sentimentálna. Ale nikdy som to nepovažovala za problém, pretože som sa, našťastie, nikdy neocitla v situácii, kedy by som bola nútená urýchlene sa všetkého (alebo aj malej časti) zbaviť. Na jar však na mňa prišla racionálna vlna dospelosti a povedala som si, že skutočne nevidím obhájiteľný dôvod, prečo by som mala mať zapratanú izbu vecami, ktoré roky iba ležia na mieste a zbytočne na ne sadá prach. Jasné, mala som z nich radosť, ale pri poslednom upratovaní knižnice som si uvedomila, že som na mnohé tituly už úplne zabudla. 

A práve v spomínanom procese upratovania mi napadlo, že by som pár knižiek mohla ponúknuť aspoň na Instagrame svojim sledovateľom, či náhodou niekto o niečo nebude mať záujem. Vybrala som niekoľko románov v skvelom stave (nakoľko som na svoje knižky vždy dávala obrovský pozor), ktoré by si mohli nájsť nový, šťastný domov, s tým, že som tomu nedávala žiadne veľké nádeje. O to viac ma prekvapila vlna čitateľského záujmu, ktorá ma úplne zmiatla z nôh. Ľudia mi masovo začali písať správy, na niektoré knihy som si musela písať poradovníky. Každý deň som behala na poštu a niekoľko slečien si dokonca po knižky prišlo osobne. To ma motivovalo vytriediť ďalšie a ďalšie diela, pretože prvá knižná akcia bola v podstate len takou skúškou, výstrelom do tmy. Očividne sa to ale ľuďom zapáčilo a ja som bola tiež nadmieru spokojná. Jedna z vás mi dokonca poradila vyskúšať aj portál Čarovná polička, ktorá pomáha sprostredkovávať predaj čítaných kníh, za čo nesmierne ďakujem. :)

Knihy som vôbec nezačala predávať za účelom zisku. Aby som bola úprimná, predávala som a aj stále predávam strašne pod cenu vzhľadom k ich výbornému stavu. Väčšinu titulov som predala za 1 alebo 2€, väčšie formáty s väčším množstvom strán za 3 až 4€, viac nie. Keď sa pozrieme na aktuálnu predajnú cenu (priemerne 12-15€), určite sa všetci zhodneme na tom, že milionárka zo mňa teraz nebude. Hoci jasné, pre študenta každé eurko dobré. 

Čo som tým ale chcela povedať je, že rozpredanie knižnice som zrealizovala z 2 dôvodov a ani jeden z nich nezahŕňal zlepšenie svojej finančnej situácie. V prvom rade mi šlo o to, aby som si preriedila knižné poličky, nakoľko sa mi už začínali prehýbať pod váhou všetkej mojej nahromadenej literatúry (true story). Druhý dôvod bol spraviť niekomu inému radosť, nakoľko dnes veľmi fičí dávanie druhej šance použitým veciam. Za mňa z každého konca totálny win-win.

Keď prvá vlna predávania knižiek v strede leta trošku opadla, objavili sa nám doma desiatky starých kníh antikvariátového typu po starých rodičoch. Možno som ešte nespomenula tú úplne najhlavnejšiu vec - mojím snom je mať raz obrovitánsku knižnicu, kam by sa mi zmestili aj detské a tínedžerské knihy, aj nové, aj staré, skrátka všetky. Bohužiaľ, momentálne má tento sen veľmi ďaleko od skutočnosti, pretože sme narazili na problém, kam všetky tituly umiestniť. Poviem vám, mali sme ich naozaj po celom dome - od stohov pod schodami, v špajzi, v obývačke po stohy pri mojom písacom stole, posteli a na skriniach. Hoci by som si ich najradšej skutočne všetky nechala, bolo jasné, že v takomto stave nemôžeme fungovať, a tak opäť nastúpila mobilizácia môjho instagramového publika. 

Veľmi ste ma prekvapili, že ste mali taký húfny záujem aj o staré knižky, ktoré už majú to najlepšie za sebou. V tomto období sa začala do predaja zapájať už aj mamina, ktorá sa sústredila na knižné skupiny na Facebooku. Spoločne sme tak našli domov už vyše 100 knihám a stále nekončíme. 

Celá táto akcia ma veľmi hreje pri srdci, pretože milujem, keď ľudia čítajú. A keď čítajú veľa, som priam vo vytržení. Knihy sú obrovská láska a je úžasné, koľko z nás k nim má tak pozitívny vzťah. :) Preto ešte na záver zopakujem, kde môžete v prípade záujmu nájsť naše knihy na predaj (alebo začať predávať vlastné):
  • môj Insta profil - kolekcia Stories Na predaj,
  • Čarovná polička - nájdete ma tam ako sabi13,
  • skupiny na FB, napríklad Knihy na predaj, kúpu alebo výmenu. Ale ak máte ďalšie tipy, sem s nimi. ;)
Na záver by som ešte raz chcela poďakovať každému, kto si od nás kúpil nejakú knižku, ste úplne skvelí a dúfam, že sa vám príjemne číta. :)

S.

Komentáre

  1. Já mám také knihovnu plnou knih, ke kterým se pravděpodobně už nikdy nevrátím, ale jsem taková, že je mi líto se jich zbavit. :D Jsem v tomhle hrozný křeček..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahojky, mohla bych se zeptat, když jsem si založila blog přes stránku blogger, tak jestli si musím platit vlastní doménu, aby si můj blog mohl každý na internetu vyhledat, a nebo stačí mít jen stránku přes blogspot, s tím, že stránku, ale nemohu najít, pokud ji nesdílím. A jak ji tedy popřípadě i ostatní lidé najdou. Jinak váš blog je pro mě velkou inspirací❤️Přeji krásný večer a děkuji moc🤍

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, nie som si úplne istá, či vám poradím, pretože tejto technickej stránke veci skoro vôbec nerozumiem. :D Ja mám tiež stránku cez Blogger a doménu neplatím. :)

      Odstrániť
  3. Taky jsem měla dlouhou dobu problém protřídit svoji knihovnu, ale věděla jsem, že v ní mám spoustu knížek, ke kterým se už nikdy nevrátím nebo dokonce i takové, které jsem nikdy nečetla.. Od začátku léta se mi podařilo už asi deset knížek prodat, některé jsem dala kamarádce a některé jsem dala do veřejné sdílené knihovny :) Pořád mám sice dost knížek, které mám na prodej, nebo které bych chtěla ještě dát do veřejné knihovny, ale i tak jsem na sebe hrdá, že postupně si ty věci takto třídím :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky