Čo som prečítala v septembri

Ďalší mesiac je za nami, preto sa zase raz hlásim s updatom mojej reading challenge situácie. September bol pre mňa mesiacom, kedy som polovicu času strávila prípravou na štátnice a samotnými štátnicami, ale hneď po ukončení tohto martýria som sa vrhla na knihy, na čo som sa tešila asi najviac. A musím povedať, že som toho za pol mesiaca prečítala viac, ako som pôvodne predpokladala. Dokonca som sa vrhla aj na knižky, ktoré som mala už niekoľko mesiacov na svojom čitateľskom to read zozname. Ktoré to boli?

KATARÍNA KUCBELOVÁ - ČEPIEC (5*)
Tak napríklad Čepiec mi prvý raz spomenul kamoš niekedy na jar. Odvtedy som ho mala uložený na GoodReads a nakoniec sa stal jednou z kníh, ktorými som sa odmenila ako čerstvá bakalárka. :) Čo vám k nemu poviem? Aj toto je Slovensko, resp. toto je Slovensko. Jednoduché, uzavreté, miestami rasistické, sexistické, tradičné. Folklórne, zlomené. Či nezlomné a neoblomné? Čepiec je aktuálny, je úžasný obraz posledných niekoľko desiatok rokov na Slovensku.

BENEDICT WELLS - NA KONCI SAMOTY (5*)
Román Na konci samoty sa mi veľmi trafil do nôty, lebo v posledných mesiacoch vyhľadávam knihy, ktoré opisujú život presne taký, aký je. Bez prikrášlenia a nechutného klišé. Autor rozvíja detské traumy a ich dopad na celý zvyšok života, na vzťahy s opačným pohlavím, s rodinou aj sebou samým. Z môjho pohľadu je toto veľmi melancholické, miestami depresívne, no skutočné čítanie, ideálne na jesenné cosy reading sessions. Knižka sa čítala veľmi rýchlo a jednoducho, hoci zo začiatku ma, priznám sa, až tak nebavila. Tak akosi ťažkopádne sa to rozbiehalo. Ale približne od tretiny som sa do diela úplne ponorila a poviem vám, na konci som mala aj slzy na krajíčku.

ANNA ACHMATOVOVÁ - MODRÝ VEČER (5*)
Ruská autorka 20. storočia, predstaviteľka smeru akméizmus (ktorý sa vyznačuje obyčajným, strohým jazykom; je to protipól symbolizmu), sa v mojich skriptách počas posledných rokov objavovala veľmi často. Preto som sa rozhodla konečne jej dať šancu a bola som milo prekvapená. Jej lyrika je veľmi emotívna, melancholická, často píše o úskaliach (nenaplnenej) lásky. Jednoznačne odporúčam čítať za pochmúrneho počasia. :)

LAO ŠE - RIKŠIAR (5*)
Rikšiar je príbeh o mladom mužovi, ktorý sa nachádza temer na spodku spoločenského rebríčka v Číne 30. rokov 20. storočia. Zápal a motivácia byť sám sebe pánom sa uňho neustále prelína so sklamaním, pretože akokoľvek usilovne pracuje a snaží sa, život a vlastné nešťastné rozhodnutia mu hádžu polená pod nohy. Je tu cítiť určitý fatalizmus a determinizmus postáv. Lao Še otvorene kritizuje roky čínskej revolúcie a jeho Rikšiar, hoci extrémne depresívny, nastavuje zrkadlo pravdy vtedajšej spoločnosti. Túto knižku som náhodne našla v starkinej knižnici. Nevedela som o nej ničovaté nič. Ale nakoniec na mňa dosť zapôsobila. 👌🏾 Veľmi rada vám inak posuniem tipy na super antikvariátové knihy, ktoré veľa ľudí nepozná, lebo v tej starkinej zbierke toho bude určite viac, čo poviete? 

HELEN FIELDING - DENNÍK BRIDGET JONESOVEJ (5*)
Na Instagrame som si nedávno robila srandu, že ja buď čítam vážne kvalitnú literatúru, alebo vážne primitívnu literatúru. :D Nuž, je to presne tak - a určite si viete tipnúť, do ktorej kategórie objektívne zaraďujem Denník Bridget Jonesovej. Určite ho netreba predstavovať, Bridget je už roky úplná kultovka. Je to veľmi ľahké, oddychové, babské, londýnske. Taká tá knižka, pri ktorej každá žena úžasne vypne. :)

HELEN FIELDING - BRIDGET JONESOVÁ: S ROZUMOM V KONCOCH (4*)
Pokračovanie prvého denníka sa trošilinku odlišuje od filmového spracovania. Možno práve preto ma druhý diel až tak nebavil. Zdalo sa mi, že tri štvrťky knihy sa vlastne nič dôležité nedeje a boli momenty, kedy ma Bridget vyslovene iritovala. Na druhej strane tiež musím priznať, že na tomto pokračovaní som sa niekoľkokrát schuti nahlas zasmiala, lebo pár pasáží teda bolo extra komických. Bridget Jonesovú som si chcela už tiež strašne dlho prečítať a som rada, že sa mi to konečne podarilo, ale asi to pre mňa bude jedna z tých kníh, ktoré mi stačí prečítať raz za život. 

Čo ste v septembri prečítali vy?

S.

Komentáre

  1. Stihla jsi celkem dost knížek, což je super! :) Já se teď také chystám na pár titulů - podzim je ideální doba na čtení. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taky teď hodně čtu. Přihlásila jsem se do knihovny, tak aspoň už tolik za knihy neutrácím.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Páni, stihla si toho přečíst opravdu hodně :) Já když nad tím teď přemýšlím, tak jsem vlastně jen na začátku září jednu knížku dočetla a žádnou jinou jsem neotevřela.. snad to během října napravím :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nic z těchto knih jsem nečetla, ale připomněla jsi mi, že jsem si také chtěla přečíst Deník Bridget Jonesové! :) Tak snad někdy :D

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Páni ty jsi toho stihla tedy přečíst :) Já teďkon moc nestíhám číst, i když pár knížek jsem stihla přečíst dvě knížky od Aleny Mornštajnové ( Tiché roky, Slepá mapa ), Zlodějku knih od Markuse Zusaka a momentálně mám rozečtený Schindlerův seznam od T. M. Keneallyho :) Podzim je ideální čas na čtení ale taky na pálení svíček :)

    Epilepsyylife

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky