Čo som prečítala v októbri

V októbri som vo svojej čitateľskej výzve síce pokročila, ale len trošku. Začiatkom mesiaca mi totiž začal semester a vo veľkom sa to odrazilo na nedostatku voľného času. Alebo lepšie povedané - keď som aj mala voľný čas, málokedy som siahala po knihe, nakoľko do školy toho bolo treba čítať kvantum. Uvidíme, ako bude moje čitateľské nasadenie pokračovať, no predpokladám, že ohromný zápal z tohtoročnej jari sa v dohľadnej dobe asi nezopakuje. Avšak to nevadí. Overall som so svojím čítaním tento rok veľmi spokojná. :) 

VLADIMIR SOROKIN - FRONTA
Sorokinova Fronta (slovensky Rad) je dielo, o ktorom som prvý raz počula na prednáške v škole. Neviem, či ma dostalo to, ako zapálene o ňom hovorila prednášajúca, alebo to bola zásluha samotného diela, no už skoro 3 roky som mala obrovskú chuť vziať ho do ruky. V septembri som knihu konečne našla v knižnici a nemohla som byť šťastnejšia. Táto ruská postmodernistická chuťovka je viazaná iba na dialógy, nenájdete v nej žiadne pásmo rozprávača. Samotný názov diela teda korešponduje s jeho formou, pretože text je vystavaný ako určitá fronta, určitý rad. Dej sa odohráva v čase ruského socializmu na ulici, kde postávajú stovky ľudí a na niečo čakajú - často však sami presne nevedia na čo a kým to stihnú zistiť, tovar je už fuč. Fronta nerieši žiadne zásadné filozofické otázky, je však perfektným ostrovtipným obrazom vtedajšej doby. Sám autor tvrdí, že dobu charakterizujú pouličné rozhovory a presne toto je idea celého diela. Veľmi komické, horkosladké, oddychové a dôvtipné. Ak máte radi diela, ktoré sa trochu vymykajú norme (v skratke - ak sa nebojíte postmoderny či postpostmoderny), Frontu odporúčam všetkými desiatimi.
Moje hodnotenie: 5*/5*

BOHUMIL HRABAL - OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY
Ďalšia novelka, ktorú som mala už nejaký ten piatok na to-read zozname. Je to historická chuťovka o obyčajných ľuďoch z čias nemeckej okupácie s erotickým, humorným a zároveň brutálnym podtónom o tom, že aj vo vojne sme na konci dňa vlastne všetci rovnakí. Asi najlepšie podstatu diela vystihuje táto pasáž: ,,A nepřinesl štěstí ten čtyřlístek ani tomu vojákovi, ani mně, taky to byl člověk jako já nebo pan výpravčí Hubička, taky neměl žádné vyznamenání, žádnou hodnost, a přece jsme jeden druhého postřelili a jeden druhého přivedli ke smrti, ač jistě, kdybychom se někde potkali v civilu, možná, že bychom se měli rádi, pohovořili si."
Moje hodnotenie: 4,5*/5*

AGATHA CHRISTIE - ZÁHADA SIEDMICH CIFERNÍKOV
Agathina Záhada siedmich ciferníkov bola príjemným ozvláštnením v mojej čitateľskej výzve, nakoľko detektívky často nečítam. Rôznorodá skupina aristokratov sa po sérii záhadných vrážd, ktoré sú prepletené prítomnosťou budíkov, rozhodne pátrať po páchateľovi. Ním však môže byť ktokoľvek a ja ako čitateľ som neustále prebiehala od jedného k druhému. Neverila som nikomu z postáv, snáď len hlavnej hrdinke, avšak aj tak ma koniec veľmi prekvapil. Trošku mi to zachránilo knižné hodnotenie, lebo som neustále mala pocit, že samotnému deju čosi chýba. Možno trochu väčší náboj, alebo... neviem. Ale nebolo to zlé, taká oddychovka. 
Moje hodnotenie: 4*/5*

Prečítali ste v októbri niečo naozaj dobré?

S.

Komentáre

  1. Moc hezké knížky, já jsem v říjnu bohužel stihla jen jednu, ale teď v listopadu to doháním a čtu téměř po většinu dne. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ta poslední kniha by se mi asi líbila. Teď toho čtu opravdu hodně. Přihlásila jsem se do knihovny, takže moje novější záliba vyjde levněji. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vďaka mojej mamke, jej sestrám a babke, ktoré majú Agathu Christie a najmä Poirota veľmi v obľube, som aj ja vyrástla na seriály, ktorý mám celkom napozeraný, ale ani za svet si neviem spomenúť na Záhadu siedmych ciferníkov! Budem si musieť tento diel čo najskôr pozrieť, takže vďaka za tip 🥰

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "LET'S START A B(R)AND"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to jedna z Agathiných prvých detektívok. V slovenčine vyšla pred rokmi ako darček k časopisu Život, inak sa, myslím, nevydáva, takže možno pre toto si o nej nepočula. :) Ale skús po nej popátrať, v češtine by si ju určite niekde našla (resp. v AJ). :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky