Knihy, ktoré si musíte prečítať aspoň raz za život #2

Dnes sa vám prihováram s novým knižným článkom, z ktorého mám ohromnú radosť, pretože by som vám rada rozpovedala niečo málo o novej pätici knižiek (prvá tu), ktoré sú môjmu srdcu extrémne blízke. A ktoré na mňa spravili taký dojem, že ich bez zaváhania odporučím zase ďalej. Žánrovo to bude celkom pestré, pretože vám predstavím tri romány, jednu autobiografiu a jednu zbierku reportáží od svetových autorov i jedného slovenského. Ak vás tento teaser aspoň trochu zaujal, poďme na to. :)

ALEXANDER SOLŽENICYN - RAKOVINA

Začnem takto zhurta románom známeho ruského spisovateľa, držiteľa Nobelovej ceny za literatúru, Alexandra Solženicyna. Rakovina je doposiaľ zrejme to najlepšie, čo som kedy v rámci ruskej literatúry čítala. Ide o román zasadený do prostredia onkologickej kliniky v polovici 50. rokov, kedy je už Stalin dva roky po smrti a vo vzduchu začínajú visieť náznaky spoločenských a politických zmien. Na oddelení sa stretávame s Rusmi aj cudzincami, straníkmi aj vyhnancami, vzdelanými aj nevzdelanými. Prostredníctvom veľmi zaujímavých a brilantne vykreslených postáv autor uvažuje o etických otázkach v liečbe, o nádeji, strachu, socializme. Nosnou myšlienkou diela je však alegória v zmysle otázky, čo je rakovinou modernej spoločnosti?

Z pohľadu jazyka sa kniha čítala bezproblémovo, avšak z pohľadu témy to nebolo vôbec jednoduché. Solženicynove úvahy a skryté poukazovanie na nedostatky spoločnosti i totalitného režimu na pozadí ľudského utrpenia, bolesti, strachu z budúcnosti a rozpínajúcich sa nádorov v telách pacientov - to všetko je čitateľovi veľmi ťažko spracovať. Na druhej strane je to veľmi podnetné a podľa môjho skromného úsudku sa o týchto veciach nikdy nesmieme ako spoločnosť prestať baviť. 

"A všichni tu žijem a svět je jenom jeden."

*
"Člověk umře, když je prorostlý rakovinou – jak tedy může žít země, prorostlá lágry a vyhnanstvím?"


ARTHUR GOLDEN - PAMÄTI GEJŠE
Pamäti gejše sú pre mňa príbehom, o ktorom sa doposiaľ neviem rozhodnúť, či je pekný alebo naopak. Sledujeme totižto strastiplnú životnú púť malej Čijo, ktorej sa od raného detstva dejú samé nepekné veci, ktoré by položili nejedného z nás. Čijo žije smutne, ale nezlomne, a postupne sa na ňu začne usmievať šťastie, keď sa stane najvychýrenejšou gejšou v Japonsku

Román je napísaný pekným poetickým jazykom a je popretkávaný lahodne znejúcimi metaforami. Samotná dejová línia nie je možno tak pôsobivá ako napríklad tá v Rakovine, ale hneď vám poviem, prečo tento román tak veľmi odporúčam. S japonskou kultúrou som vždy mala len veľmi málo skúseností, ale práve vďaka tejto knižke som si krásne rozšírila obzory. Čitateľ sa podozvedá veľké množstvo informácií týkajúcich sa problematiky tradícií gejší v Japonsku a tiež fungovania tamojšej spoločnosti. Tento aspekt diela bol pre mňa este omnoho pútavejší než samotný sužet a verím, že by sa zapáčil aj vám. :)

“He was like a song I'd heard once in fragments but had been singing in my mind ever since.”


MICHELLE OBAMA - MÔJ PRÍBEH
Na blogu či na Instagrame som vám už o autobiografii Michelle Obamovej hovorila miliónkrát - o tom, že mi pri prevracaní stránok padala sánka nad silou, cieľavedomosťou, rozhľadenosťou, nehou a inými kvalitami tejto ženy. Michelle opisuje svoj život od útleho detstva až po moment, kedy opúšťala Biely dom už ako bývalá prvá dáma USA. Jej otvorený pohľad do problematiky americkej politiky aj politiky medzi ňou a jej manželom (s ktorým podľa mňa tvoria ultimátny power couple), do budovania vlastnej rodiny a zároveň do boja o titul úspešnej ženy, ma dostal najviac, ako sa len dalo. Po prečítaní tohto memoára som sa cítila neskutočne motivovaná, emancipovaná a schopná byť rovnakou ženskou ako Michelle. Uf, a to hovorím len tak v skratke. Lebo mám pocit, že o tejto knihe by som dokázala napísať celú štúdiu. :)

“If you don't get out there and define yourself, you'll be quickly and inaccurately defined by others.”


ERNEST HEMINGWAY - ZBOHOM ZBRANIAM
Toto bola moja prvá skúsenosť s Hemingwayom a hodnotím ju veľmi pozitívne. Zbohom zbraniam je príbeh mladého Američana, ktorý slúži v Taliansku počas vojny. Zoznamuje sa so sestričkou z Anglicka a hoci sa sprvu bráni, prichádza láska. Medzitým je povolaný na front - čelí tam mnohým nebezpečným situáciám, ktoré však berie s akousi nevídanou ľahkosťou, absolútne bez vzrušenia. Podarí sa mu z frontu utiecť ukrytý vo vlaku až do Milána, kde sa opäť stretáva so svojou milou a spoločne sa vyberú do Švajčiarska (na člne, počas búrky, s obloženými chlebíčkami v taške, len tak), pretože za útek z bojov mu hrozí guľka. 

Na postavách sa mi zapáčilo práve to, ako bezstarostne si žili aj napriek pohnutým vojnovým časom. Bavili ma aj ich niekedy absurdné a nikam nevedúce rozhovory, čo by sme mohli spojiť s pragmatickým humorom Ernesta Hemingwaya. Hoci príbeh končí neveselo, čitateľ má stále pocit, že postavám sa dejú veci, ktoré akoby sa ich týkali len naoko a žijú si svoj život ďalej. Prečo? No, možno preto, že skrátka musia. Z môjho pohľadu jedinečné a zaujímavé spracovanie vojnovej témy. 

“The world breaks every one and afterward many are strong at the broken places.” 


LADISLAV MŇAČKO - KDE KONČIA PRAŠNÉ CESTY
Mňačkove Prašné cesty si ma úplne podmanili. Ide o zbierku reportáží z rôznych kútov Slovenska v 60. rokoch minulého storočia, kedy Mňačko cestoval po zabudnutých krajoch a rozprával sa s ľuďmi, ktorí tam žili, o tom, ako tam žijú. Niektoré reportáže sú trošku šmrncnuté socialistickými prúpovídkami typu ,,budovanie je super", ale z Mňačka vždy cítim, že k režimu dokáže byť aj prísny a kritický, čo sa mi na jeho tvorbe veľmi páči. Každopádne sa vec má tak, že to dobré i zlé bol skrátka obraz danej doby, ktorá mne ako súčasnej čitateľke, ktorá sa narodila do kapitalistického sveta, veľa nevraví, ale o to radšej si aspoň takýmto spôsobom doplním poznatky. Lebo poznať svoju minulosť považujem za veľmi dôležité. Budem inak rada, ak sa k tejto téme vyjadríte aj vy v komentároch. :) 

Čítali ste nejakú z týchto kníh? Akú knihu by ste vy odporučili mne? 

S.

Komentáre

  1. Četla jsem Gejšu a byla to násherná knížka, moc se mi líbila. Další knihy ze článku mě zaujaly. Já bych za sebe ještě doporučila Zlodějku knih, to je nádherná kniha. A pak klasicky Malého prince, ten pro mě má obrovské kouzlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nečetla jsem žádnou z těchto knih, většinu z nich bohužel ani neznám.. Ale už dříve mě zaujala kniha od Michelle Obama, kterou mám na svém wishlistu a chtěla bych si ji přečíst :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělá inspirace na knihy, zatím jsem žádnou z nich nečetla, ale vypadá to, že mají hloubku.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Michelle! To je nápad, díky za tip. Musím si její autobiografii přidat na seznam knížek, které chci přečíst... :)

    Ela
    Me In Many Ways

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky