10 filmov, ktoré ma vždy rozplačú #4

Po článku so zimomriavkovými filmami som si pre vás pripravila klasickú zbierku, ktorú už tu na blogu veľmi dobre poznáte. ;) Áno, zas a znovu som tu s novou filmovou inšpiráciou, v ktorej sa budú striedať nové aj staršie snímky, no dátum vydania nijakovsky neovplyvňuje ich kvalitu, práve naopak. Samozrejme, pripravila som čo-to aj pre romantické dušičky, ale aj milovníkov iných žánrov. Tak poďme na to. :)

Gran Torino
Clint Eastwood je filmársky mág, ktorý čoho sa dotkne, to vystrelí na najvyššie pozície v hodnoteniach. Gran Torino z 2008 sám režíroval aj si strihol hlavnú rolu. Ale v oboch oblastiach je viac než výborný. Film rozpráva príbeh zatrpknutého muža (ktorý je však najväčší frajer pod slnkom a zamilujete si ho už v prvej sekunde ;)) pohŕdajúceho prisťahovalcami, ktorými sa hemží celé susedstvo. Jedného dňa sa mu jeden z nich pokúsi ukradnúť jeho milované auto na rozkaz miestneho gangu a táto príhoda zvedie ich cesty dohromady. Perfektná snímka o hodnotách a prerode ľudskej povahy roznežní aj toho najväčšieho drsňáka. ;)
The Notebook (Zápisník jednej lásky)
Kultový film natočený na motívy rovnomenného románu Nicholasa Sparksa je klasickou romancou, ktorá zvedie dvoch ľudí dohromady, no aby mohli byť spolu šťastní, musia mnohé prekonať. Miestami to je možno až príliš sladké, ale v konečnom dôsledku skutočne milé a určite sa neubránite slzičke (dvom...). Hoci The Notebook nie je môj najobľúbenejší film inšpirovaný Sparksom, jednoznačne stojí za pozretie. :)
The Great Gatsby (Veľký Gatsby)
Najnovšie filmové spracovanie kultového románu F.S.Fitzgeralda je natočené podobne ako kultovka Moulin Rouge s Ewanom McGregorom (keď si pustíte, uvidíte, o čom hovorím ;). Film nesie mnohé repliky do bodky identické s knihou, ale režisér sa so snímkou celkom pohral a vniesol do pár scén svoj jedinečný pohľad. Ak ste o filme ešte nepočuli, je zjednodušene o vyššej spoločenskej vrstve, kde sa stretávajú dvaja dávni milenci, no ako vyjde najavo, toto stretnutie vôbec nie je náhodné... Vreckovky si nachystajte najmä na konci.
The Lovely Bones (Pevné puto)
Nesmierne pekný a nesmierne mrazivý film so skvelou Saoirse Ronan (ktorej meno nebudem vedieť vysloviť ani v ďalšom živote :D) vám ostane v hlave ešte dlho po záverečných titulkách. Je o dievčati, ktoré ktosi zavraždí a ona sama sa dostáva do akéhosi medzisveta plného fantastických výjavov. Zároveň však sleduje reálny svet a to, ako jej zúfalá rozvracajúca sa rodina pátra po vrahovi milovanej dcéry. Tento film rozhodne odporúčam tým, čo majú radi psychologické drámy a mrazivé momenty napätia, lebo si zaručene prídu na svoje. ;)
The Shawshank Redemption (Vykúpenie z väznice Shawshank)
Jeden z najlepších filmov, aké boli kedy natočené, je pre mňa i zvyšok planéty jednoznačne Shawshank. Natočený je podľa novely Stephena Kinga a zahral si v ňom fenomenálny Morgan Freeman. Na tak beznádejnom mieste sa stretávame s priateľstvom na celý život, bolesťou, smútkom a zároveň nádejou, že nie je všetkým dňom koniec. K tejto snímke si prichystajte celý vagón vreckoviek.
One Day (Jeden deň)
Ďalší zo série filmov, ktoré boli natočené podľa knihy, vás podľa mňa chytí za srdce viac, ako knižná predloha. Tá mi prišla pomerne nudná a nezáživná, zato film bol skutočne pekný a dojemný. Vykreslené sú v ňom roky vzťahu dvoch mladých ľudí, ktorí si prešli skutočne všeličím a ich cesty sa stále nejako dokázali prepliesť. Avšak nájdete tam kopec replík, s ktorými sa budete vedieť stotožniť, ak už ste zažili nejakú tú vzťahovú krízu, a poplačete si s hlavnými hrdinami.
The Pianist (Pianista)
Silný príbeh mladého pianistu Wladyslawa Szpilmana z Poľska roku 1939 zobrazuje zverstvá, ktoré napáchali nacisti v 20. storočí. Nadaný muž prechádza z blahobytu až na pokraj svojich síl a je svedkom udalostí, o ktorých sa mu doposiaľ nesnívalo. Ako Žid si prechádza peklom, aby sa napokon predsa len vrátil k tomu, čo miluje najviac: hudbu.
Room (Izba)
Room je mrazivá dráma prinášajúca pohľad do záhradného domčeka, ktorý je pre malého Jacka a jeho matku jediným svetom, ktorý poznajú. Sú v ňom totiž zamknutí už niekoľko rokov a útek je čímsi nepredstaviteľným. Keď sa však raz naskytne príležitosť, celá zodpovednosť spočíva na Jackových útlych pleciach. Či to zvládne a aké bude mať jeho čin následky, sa dozviete vo filme, ale prezradím vám, že vám to prinesie opuchnuté oči od plaču.
The Danish Girl (Dánske dievča)
Charizmatický Eddie Redmayne a moja milovaná Alicia Vikander v hlavných úlohách posúvajú celý film ešte vyššie. Tvoria krásny pár až do momentu, kedy si Einar začne uvedomovať, že sa vo svojom tele necíti prirodzene. Spočiatku svoje preoblečenie za ženu maskuje nevinným experimentom, ktorý mu však zmení život od základov. Krásny emotívny film prináša pohľad do zákulisia prvej zmeny pohlavia a nikoho nenechá chladným.
Feast of Love (Chuť lásky)
Chuť lásky je jedným z mojich najobľúbenejších filmov vôbec, ktoré môžem pozerať dokolečka a vždy ma zmasakrujú. :D Približuje osudy niekoľkých obyvateľov malého mestečka, ktorí sú nejako prepojení a spolu prežívajú aj radosti, aj smútky. Film je skrátka a proste o živote. O tom, ako vás zrazí na kolená, o tom, ako vám pomôže vstať. Je to sled udalostí, ktoré neovplyvníte, ale formujú vás a to je na tom to pekné. (Na ČSFD má film asi 60%, ale nedajte sa tým odradiť, podľa mňa si zaslúži omnoho viac. ;))

Fotečky som si požičala z Pinu a The New York Times. :)

S.

Komentáre

  1. Dánske dievča a Pevné puto sú pre mňa top smutné filmy :( A Pianistu si chcem pozrieť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mně rozlpáče hodně filmů :) zápisník jedné lásky vždy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky jsem v tomto ohledu tak trošku cíťa, ale užívám si to! Díky za inspiraci:-)
    Rozka's my name

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky