Čo ma nebaví na Instagrame

Ako už napovedá názov článku, dnes sa budeme baviť o negatívach, ktoré prináša snáď najpopulárnejšia sociálna sieť na svete - Instagram. Vopred však upozorňujem, že tento článok bude ladený veľmi subjektívne a ak máte vy práve opačné názory, všetko je to v poriadku. V sekcii komentárov pokojne môžeme rozbehnúť debatu, budem len a len rada. :) No chcela by som vyjadriť svoje vlastné pohľady na danú vec, pretože si myslím, že o tomto naozaj treba diskutovať. Všetkým je nám známe, že to, čo sa deje na Instagrame, je na obrovskom množstve profilov iba skreslená realita, ktorej je veľmi nebezpečné veriť. A práve skreslená realita je jedným z mnohých aspektov, ktoré mi na Instagrame nesmierne prekážajú a chcem k nim povedať čosi viac. Rovnako ako o ďalších mínusoch, o ktorých sa dozviete v pokračovaní článku. 

  1. Dokonalé životy dokonalých ľudí = skreslená realita
  Ako som už spomínala v úvode, jednou z najväčších frašiek, ktoré rozohral Instagram, je rozhodne skrelená realita. Určite ste už aj vy natrafili na také profily, kde je každá jedna fotka nastajlovaná akoby podľa pravítka. Zároveň sa tiež opakuje rovnaká kompozícia a rekvizity, napríklad obrovská zmrzlina, bohatý raňajkový stôl, kytica kvetov, šampáňo a pod. Autori tiež neustále postujú fotky z iných miest, takže to na diváka pôsobí, akoby sa daný človek budil každý deň v inom štáte a nerobil nič iné, iba cestoval, jedol a nosil krásne veci. Lenže moji milí, takto nefunguje nikto. Aj tvorcovia tohto obsahu sa určite vo svojich životoch potýkajú s niečím zložitým, smutným či depresívnym, len sa z nejakého dôvodu rozhodli to nezdieľať a svoje profily používajú skôr na reklamné účely. Toto viem pochopiť, nakoľko žijeme v Insta dobe, kde aj influencer znamená aké-také povolanie a ak chceš tie prašule, musíš tvoriť to, čo publikum zaujíma. A práve tento ,,luxusný život" priťahuje pohľady, lebo je to niečo wow, niečo, čo si väčšina z nás tak celkom nemôže dovoliť. Tak sledujeme tých, čo môžu. Zavše by som z našich končín spomenula napríklad Barboru Ondráčkovú alias Fashion In My Soul, ktorá aj na svojom blogu robí presne tento content. Dlhé roky som ju sledovala s padnutou sánkou, ale pár mesiacov nazad mi došlo, že ma vlastne nebaví sledovať obsah, ktorý mi vôbec, ale vôbec nič do života nedá.

  2. Súťaže, súťaže, súťaže
  Po druhé, nemám rada a hlavne nesledujem profily, ktoré neustále ponúkajú nejakú súťaž, aby tým naberali nových followerov. Príde mi to trochu pokrytecké, lebo je kopec ľudí, čo daného tvorcu začnú sledovať iba kvôli potenciálnej výhre, nie kvôli tomu, že by sa im úprimne páčilo, čo v tom profile vidia. Takýto účet má napríklad slovenská krásavica Zuzanka Plačková. :D Tá keď chytí slinu, postuje naozaj veľa súťaží od tabletiek až po auto. Dobre široký záber, že?

  3. Požierač času
  Nie je žiadnym tajomstvom, že Instagram je velikánsky požierač voľného času. S týmto bojujem aj ja sama, lebo niekedy ma tak pohltí, že pri ňom vydržím hodiny a aplikáciu zapínam aj niekoľkokrát do dňa. Musím ale povedať, že hoci je to fakt škodlivé, Instagram mi tak či tak poskytol (a stále poskytuje) bezodnú studnicu inšpirácie a ukazuje mi veci, ktoré by som inde asi nevidela. Je však už len na nás, akú pevnú vôľu máme a koľko si dovolíme pri Instáči sedieť. Tu sa mi veľmi páči funkcia v samotnej appke, ktorá vám ukazuje, koľko hodín ste v daný deň mali zapnutý Instagram a môžete si podľa toho do budúcna stanoviť ciele. ;)

  4. Prílišná aktivita 
  Neviem, ako vy, ale mne v poslednom čase začalo vadiť, keď nejaký influencer vyvíja príliš veľkú snahu, aby bol jeho obsah niekoľkokrát do dňa aktuálny. Hovorím napríklad o 10 storyčkách denne alebo 2-3 nových fotkách vo feede. Koho iného tu spomenúť, ako superstar Kim K? Na jednej strane dokážem porozumieť tomu, že má niekto možno veľa kampaní a spoluprác, ktoré musí v krátkom čase spracovať a publikovať (ak je to jeho hlavný zdroj príjmov), ale na mňa ako diváka to pôsobí, že príliš tlačí na pílu a možno je tým prispievaním na sociálnu sieť mierne posadnutý. Osobne si radšej na svojich obľúbených tvorcov počkám dva-tri aj sedem dní, kým prídu s novou fotkou a postnú tak jednu storku za deň. To mi úplne stačí a nepotrebujem mať feed zahltený iba príspevkami jednej osoby. No viem, že jestvujú aj ľudia, ktorých toto práve baví a sú radi, keď vidia, že autor je neustále prítomný.

  5. Pózy na špičkách
  Tento bod je skôr také subjektívne pozorovanie, ktoré som sem zahrnula pre pobavenie, nie, že by mi to úplne klalo oči. :D Ale zdá sa mi celkom smiešny tento novodobý Insta fenomén, že sa ženy fotia na špičkách, aby ich nohy vyzerali dlhšie a pevnejšie. Je síce pravda, že vo svojej podstate je to geniálna myšlienka, lebo to naozaj postave svedčí, ale... Nedokážem sa odosobniť od toho, že ma to vždy rozosmeje a pokazí mi to dojem z inak celkom peknej fotky. :D Túto som našla u Ivany Surovcovej, ale dala som jej srdiečko, lebo ma aj napriek špičkatým fotkám baví. :)

  6. Nadmerná pozitivita
  Šiesty bod je z môjho pohľadu asi najväčší kameň úrazu. Registrujem (alebo registrovala som) kopec profilov, kde autori v každom príspevku takým či onakým spôsobom propagovali nadmernú pozitivitu. Nevzdávaj sa svojich snov, ale makaj na nich a všetko dosiahneš. Medituj a priťahuj do svojho života len to dobré. Usmievaj sa a svet sa bude usmievať na teba. Nádych, výdych, nehibernuj a vzchop sa... Aby ste ma nechápali zle, nemyslím si, že v samej podstate veci je toto zlé. Práve naopak, je to výborné a niekedy naozaj človek potrebuje takéto povzbudenie, kľudne aj od cudzej osoby, aby sa nakopol. Lenže v minulosti som sledovala také účty, kde bolo toto súčasťou každého jedného príspevku a postupne ma to začalo štvať. Začala som sa kvôli tomu cítiť psychicky zle, že ostatní sú takí silní a odhodlaní a pozitívne naladení a potom som tu ja, čo mám niekedy fakt otrasný deň aj bez pádneho dôvodu a pokazí mi to celý nasledujúci týždeň. Prečo to mne nejde, byť taká optimistka s pevným nasadením? Čo robím zle, že iní tak žiaria šťastím aj bez očividného snaženia sa a mne to nejde, aj keď sa veľmi snažím? Lenže som si potom uvedomila, že je totálna kravina, aby som sa ja cítila zle, lebo niekto iný sa má dobre. A hlavne som prijala fakt, že toto som proste ja. Mám dobré aj zlé dni a musím sa naučiť prijať aj to nepríjemné, inak nebudem vedieť patrične oceniť to pekné. Samozrejme netvrdím, že ľudia s pozitívnym mindsetom to oceniť nevedia, ale sú skrátka inak nastavení, veci vnímajú inak, ako ja, človek citový a melancholický. A to je fajn, každý nech si nájde to, čo vyhovuje jemu, netreba nič siliť. Preto som upravila zoznam tých, koho na Instagrame sledujem, aby som bola (s)pokojná so svojou dennou Insta dávkou poztivity (kuk napríklad k Petra.Tušom). :)

  7. Oplzlosti a spamy
  Posledný bod dnešného článku nie je vôbec najmenej dôležitý. Práveže skôr naopak. Pripisujem k nemu pomyselných milión výkričníkov, pretože to pokladám za nebezpečné. V dnešnej dobe sú sociálne siete výborným prostriedkom na rozosielanie veľmi nevhodného foto či videomateriálu. Mám na mysli obnažené rôzne časti ľudského tela, skrátka nevyžiadané správy, ktoré úplne v pohode môže otvoriť aj 12-ročné dieťa. Som fakt rada, že keď som ja mala toľko rokov, takéto veci ešte neexistovali, ale keby som takú správu dostala v takom veku dnes, neviem, čo by som si o tom myslela. Najviac ma zarazilo, že keď som túto tému otvorila pri jednej rodinnej návšteve, vysvitlo, že dcéra ujovej priateľky s tým už skúsenosť má, rovnako ako môj brat, ktorý mal v čase, keď dostal takúto fotku do správy, asi 11 rokov. A doslova každý, s kým som sa na túto tému bavila potom, povedal, že aj on už dostal takýto nevyžiadaný materiál. No skrátka odporné.
  Ďalšou vecou sú potom klasické spamy. Mňa veľmi často zvyknú v nejakých príspevkoch označiť pofidérne ruské stránky po tom, čo napríklad použijem nejaký ruský hešteg. V takom prípade príspevky okamžite nahlasujem, ani to už nečítam. Ale štve ma to, lebo predsa nie som  za to platená a mám lepšie veci na práci. :D

Toto bolo mojich 7 vecí, ktoré ma na Instagrame vytáčajú. Budem rada, keď v komentároch pripojíte tie svoje. ;)

S.

Komentáre

  1. Mám to úplně stejně! Taky ještě nemám ráda když někdo přidává až moc třeba kecací stories, to hned přeskakuji a pak ty maminky které jen díky dětem chtějí nasbírat co nejvíc sledujících :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jako s většinou souhlasím. Mně osobně ten luxus zase tolik nevadí, je to hezké na pohled. Líbí se mi úpravy a tak, ale úplně totálně vyphotoshopované fotky naprosto nesnáším. Vadí mi, když se někteří influenceři povyšují, a sdílejí profil někoho jiného s tím, že by neměli mít tolik followerů, protože jejich obsah není tak "kvalitní" aka, měli by raději sledovat daného influencera. Vadí mi, když někdo přidává fotky jen jako placené kampaně... jasně, že jim ty peníze přeju, ale prostě pokud něčí feed vypadá stejně jako feed aplikace Tribe, která zprostředkovává placené spolupráce, dávám unfollow, protože Tribe si otevřu kdykoliv :D Taky mi vadí ta nadměrná pozitivita a to třeba i u spoluprácí. Jako často se stane, že se mi produkt ze spolupráce hodně líbí, ale ať mi nikdo netvrdí, že půl roku mu všechno, co dostal jako pr, vyhovuje a všechno zbožňuje :D ach jo. Omlouvám se za rant. Jo a o oplzlostech ani nemluvím. Viděla jsem holky, co přišly o profil, protože je někdo nahlásil jako spam, ale oplzlosti mi do zpráv chodí, jakoby se nechumelilo. Instagram by měl přehodnotit své priority :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já Instagram nemám už od prosince minulého roku. Měla jsem chvíli před maturitním plesem a trávila sjem na Instagramu tolik času, že to už ani nebylo zdravý. Nehledě na to, že mě to brzdilo od dalších činností, které by tehdy byly mnohem prospěšnější. Občas si říkám, že by to zase byla sranda, mít ho znova... Ale co, takhle bez něj se mi asi žije líp a nemám zbytečný starosti :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Docela s tebou souhlasím. Já pravidelně odsledovávám účty, který začnou být moc otravný, moc nereálný a nemůžou mi nic předat.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zkreslená realita je opravdu to nejhorší, co může být. Nikdo neukáže svůj reálný život se všemi úskalími a to může být pro mnoho lidí, hlavně pak dětí matoucí. Souhlasím s tebou ve všem :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mňa Insta nebaví už dlhšie, radšej sa budem plnohodnotne venovať blogu :D zatiaľ tam účet síce mám ale premýšľam nad tým že sa ho zbavím.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dřív mě podobné věci na Instagramu také štvali, ale poměrně hodně jsem protřídila lidi, co sleduju a zároveň jsem na IG začala trávit mnohem méně času - od té doby mě Ig vlastně začal znovu bavit, ale úplně moc ho neřeším :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Já Instagram moc nesleduju. Sem tam tam nějakou fotku vložím, dám nějaké srdíčka na fotky a potom to zavírám. Jediné, co mi tam dost vadí jsou soutěže, ve kterých musíš sledovat dalších X lidí, aby ses vůbec mohla zúčastnit.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  9. V něčem souhlasím a něco spíš už ignoruju:)) jakmile se mi něco u někoho nelíbí, tak ho prostě přestanu sledovat a mám tam jen ty lidi, kteří mě inspirují a neštvou:) Tak si to stále udržuju jako milé inspirativní místo:))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Instagram je vie byť dar aj kliatba. Ale podľa mňa je to všetko o tom, aký si ho spravíme my sami. Ja som tiež roky dozadu sledovala všetky možné influencerky, hodiny prechádzala ich feed a mala takmer slzy na krajíčku, že prečo ja nemôžem byť taká krásna, bohatá a takto si cestovať po svete. Ale potom prišiel zlom, kedy som si uvedomila, akú veľkú chybu robím. Všetkých takýchto ľudí som unfollow-la. A sledujem len toho, koho naozaj chcem. Veľké percento tvoria moji kamoši – vďaka instagramu viem, kde sú, čo robia, ako sa majú. A je to super, lebo napríklad s bývalými spolužiakmi zo strednej sa veľmi často nestretávame, keďže každý študuje niekde inde, ale takto sme aspoň v kontakte, keďže často reagujeme na fotky a storky, píšeme si a aspoň nestrácame kontakt. A potom sledujem ľudí, ktorí ma naozaj inšpirujú, ktorí ma motivujú a niečo mi dávajú do života. Nesledujem ľudí, ktorí majú milióny sledovateľov, ľudí, ktorí sú populárni, či nejaké instamodelky – ale tiež netvrdím, že je zlé sledovať takýchto ľudí. Niekoho Kardashianky inšpirujú – možno niekoho, kto sa chce venovať modelingu alebo návrhárstvu. Všetko je to o seba-regulácii – ak ma nezaujímajú profily ľudí, ktorí iba zbierajú sledovateľov, vytvárajú dojem, že iba cestujú po svete a majú super život, tak ich ani nevyhľadávam. Instagram vie byť aj úžasné miesto.
    Veľmi zaujímavý článok ❤
    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "BERENICADESIGNS • NEW IN"

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky