Čo sledovať na Netflixe #5 - dokumenty

V poslednej dobe som videla niekoľko kvalitných netflixovských dokumentov, ktoré na mňa spravili dosť veľký dojem. Či už preto, lebo ich téma bola spojená s nejakým globálnym problémom, alebo sa týkala zaujímavých ľudí, ktorí sa preslávili zaujímavými činmi (pričom niekedy neslávne). Už v niektorom z predošlých článkov som vám spomínala, že mám pre vás nejaké tipy na dokumenty a v sekcii s komentármi ste vyjadrili značnú radosť z tohto nápadu, preto verím, že sa vám dnešný post bude páčiť a takto na leto aj hodiť. :)

TRABANTEM AŽ NA KONEC SVĚTA

Road movie s česko-slovensko-poľskou posádkou v žltých rachotinkách určite chytí za srdce každého. Zachytáva cestu sympatickej skupinky dobrodruhov po Južnej Amerike, pričom s nimi divák prežíva všetky radosti a strasti, ktoré ich čakajú na hraniciach, vo vozidlách aj v prírode. Sledujete úžasné scenérie a veľa sa smejete. Pri tom všetkom spolu s cestovateľmi cítite tú elektrizujúcu slobodu a máte sto chutí podobné šialenstvo zažiť s nimi. Ak by sa vám tento dokumentárny film zapáčil, v tejto sérii nájdete aj ďalšie diely z iných kútov sveta. 


SEASPIRACY

Seaspiracy je nový dokument z roku 2021, ktorý sa venuje pálčivej téme nadmerného komerčného rybolovu v našich moriach a oceánoch a jeho dopadu na celú planétu. Film bol natočený na základe entuziazmu režiséra, ktorý sa začal zaujímať o podmorský svet, ale napokon prišiel k veľmi znepokojujúcim záverom. V dnešnom kapitalistickom svete sa všetci ženú za ziskom a stav prírody je vedľajší. Odzrkadľuje sa to na nerovnováhe vodných biosfér, ktoré postupne môžu viesť k vyhynutiu nespočetného množstva morských živočíchov, čo sa v konečnom dôsledku dotkne aj nás ľudí. Veľmi silná snímka, ale rozhodne je nutné, aby ju videlo čo najviac z nás.


JEFFREY EPSTEIN: FILTHY RICH

Miniséria o americkom prominentnom finančníkovi, ktorý si pestoval blízke vzťahy s pohlavárskou elitou USA, bolo čosi absolútne neuveriteľné. Prečo? Preto, lebo po rokoch vyšlo najavo, že Epstein zneužil desiatky tínedžeriek, niektoré dokonca opakovane. Pozýval ich na luxusné výlety, platil im školy a naoko im pomáhal (pretože si vyberal najmä dievčatá z chudobných zázemí, ktoré si vďaka nemu chceli zlepšiť svoju finančnú situáciu). Mnohé dievčatá dokonca zapriahol do rozsiahlej dohadzovačskej siete, kde si mohli zarobiť viac. Škandál sa prevalil pred pár rokmi, obete prehovorili a začal sa súd, pričom Epstein bol vzatý do vyšetrovacej väzby. Prachatý násilník však nezniesol čeliť zodpovednosti a v cele si vzal život. 


OUR PLANET 

Úžasná miniséria o súčasnom stave prírody je súčasťou veľkého projektu Davida Attenborougha. Ten sa vo svojom úctyhodnom veku rozhodol ohliadnuť do minulosti na vlastné začiatky mladého prírodovedca a porovnať ich so súčasnosťou. Jeho spomienky sú vo veľkom smutnom kontraste s aktuálnym stavom našej planéty. V tejto minisérii je každá epizóda venovaná jednému ekosystému - život v lesoch, moriach, stepiach... V každej jednej  časti sú vyobrazené alarmujúce zábery a rozpovedané zarážajúce fakty o ničení súčasných ekosystémov. Attenborough však vždy divákovi poskytne slamku, ktorej sa ako topiaci sa môže chytiť, pretože ponúka riešenia, čo my ako spoločnosť môžeme spraviť, aby sme zvrátili blížiacu sa ekokatastrofu. Poviem vám úprimne, pri viacerých dieloch som plakala, lebo niektoré pasáže boli extrémne painful to watch. Ale treba to vidieť a hovoriť o tom, lebo len takto sa veci dajú do chodu k lepšiemu. 


JACK WHITEHALL: TRAVELS WITH MY FATHER

Neskutočne vtipná cestovateľská séria britského stand-up komika Jacka Whitehalla a jeho staručkého otca je comedy gold. Jack je mladý a pojašený, jeho otec je typický anglický konzervatívny gentleman a práve z týchto rozdielov medzi nimi v cudzích kultúrach často vznikajú veľmi úsmevné momenty. Z tejto dvojice mi prišiel omnoho vtipnejší starý pán, lebo absolútne milujem suchý britský humor a odvrkovanie elegánov v rokoch, takže ak sa takéto čosi páči aj vám, rozhodne si prídete na svoje. Zároveň však uvidíte zábery z krásnych miest po celom svete, čo určite zaujme viacerých. :) 


MERU

Krásny a neskutočne zaujímavý dokumentárny film o horolezcoch snažiacich sa ako prví na svete pokoriť horu Meru v Himalájach síce nie je naoko pre každého, ale poviem vám, že má potenciál zaujať široké publikum. Film je neskutočne napínavý, všetko extrémne prežívate s horolezcami. Veľmi im držíte palce, nech dosiahnu vrchol, prežívate s nimi ich bolesti, strach, sklamania a hlavne radosti. Skvelá snímka o plnení si snov, o odvahe, nákazlivom entuziazme, odhodlaní, posúvaní vlastných hraníc a dôkaze, čoho všetkého je človek schopný. 


Aké dokumenty sledujete vy?

S. 

Komentáre

  1. Na Seaspiracy a Our Planet si chystám už dlouho, ale ještě jsem se nedokopala. Viděla jsem The Social Dilemma, které ale bylo podle mě vyloženě jen zastrašováním. Abych pravdu řekla, nějak si nejsem jistá, jestli na mě působí obecně dokumenty od Netflixu kvalitně; většinou mi přijdou až moc "nahrané" a vzdělávací hodnota je občas nulová. Dneska jsem ale viděla tip na The Milk System o globálních dopadech mléčného průmyslu na svět, takže tomu dám určitě šanci. Jinak ale dávám radši přednost dokumentům třeba od ČT.

    E | Ve znamení býka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za tipy! Netflix mám pustený skoro stále, no väčšinou ho využívam len na seriály a klasické filmy. Avšak o Seaspiracy som už niečo počula a možno sa na to pozriem :)

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super tipy! Milujem dokumenty o trabantoch. Akurát dnes mám ísť aj na prezentáciu s Marekom, Slovákom čo s nimi cestoval na motorke. Malo by to byť o jeho ceste na pionieroch po Afrike a tak sa neskutočne teším. Som však aj rada, že som u teba narazila na Travels with my father. Vyzerá to supersky ďakujem :)!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Our Planet je asi najlepší dokument, aký som kedy videla. Niektoré scény sú jednoducho prekrásne; i keď i ja som si pri ňom neraz poplakala. Príroda je neuveriteľne nádherná a je bolestivé vidieť, čo s ňou robíme pre vlastný zisk 💔

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Kde kupovať etické oblečenie / časť 05 — plavky

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvělé tipy, na dokumenty jsem vždy ráda koukala a takové tipy se hodí. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky