Pozitíva, ktoré mi priniesla pandémia

Na tento článok som sa chystala od jari, od prvého mesiaca, ktorý som strávila zavretá doma. Práve čas v izolácii ma naučil, že aj napriek neustále prichádzajúcim zlým správam sa človek nesmie poddať ich tlaku. Je totiž veľmi ľahké spadnúť do temného žalára depresie a naopak veľmi ťažké vydriapať sa z neho zase von. Vedela som, že karanténa a vôbec celý rok 2020 budú náročné a budú veľmi silno vplývať na moju úzkostlivú povahu či myseľ overthinkera. Preto som už na jar sama so sebou uzavrela dohodu, že sa budem všemožne snažiť neprepadať panike, smútku, utápaniu sa v čiernych myšlienkach. Že budem musieť zaktivizovať a mierne oprášiť svoju pevnú vôľu (ktorá sa v minulosti zatiaľ vždy ukázala byť nápomocnou), aby som sa tento rok nezbláznila. 

Z tohto dôvodu vám dnes prinášam článok nie o všetkom negatívnom, čo som v roku 2020 zažila (a že toho bolo dosť, no verím, že toho bolo dosť u väčšiny z nás, preto na tanier nechcem nikomu pridávať viac, než už má naložené), ale o tom pozitívnom. Lebo verím, že také slová sa nám čítajú lepšie a majú schopnosť inšpirovať, ak náhodou upadáme na duchu. Čo v dnešných časoch nie je nič nezvyčajné.

1. V ROKU 2020 SOM PREKONALA SVOJ DOTERAJŠÍ REKORD V POČTE PREČÍTANÝCH KNÍH. 
Vďaka jarnej karanténe som sa s nevídanou vervou vrhla na svoju knihovničku. Takmer každú voľnú chvíľu som trávila s knihou v ruke a pociťovala som taký čitateľský zápal ako už dlho nie. Práve vďaka domácej izolácii som sa vyšplhala na číslo 56, ktoré som nedosiahla nikdy predtým. Posledných 10 rokov si poctivo zapisujem všetko, čo prečítam, a zdá sa mi, že môjmu tohtoročnému rekordu som sa najviac priblížila číslom 35. Čo sa však teší najviac - čitateľský zápal ma stále neopúšťa. Určite tomu napomáha môj Insta knižný profil Knihomoli.sk, môj osobný Instagram, Goodreads, Ježiško aj fakultná knižnica. :) 

2. NAŠLA SOM POKOJ V PESTOVANÍ RASTLÍN.
Nikdy som si nemyslela, že budem nejako veľmi prežívať pestovanie rastlín, ale karanténa ma donútila oceňovať maličkosti. Ako napríklad to, že z cuketového semiačka vyklíči lístok. Alebo to, ako sa ten lístok zo dňa na deň zväčšuje. Na jar som tiež popresádzala väčšinu našich kvetov, hnojila ich a poprašovala vodou. Skrátka som sa im venovala v takom množstve, ako snáď nikdy predtým. A čuduj sa svete, aj na rastlinách nádherne vidieť, keď je im dopriata láska a starostlivosť. Nehovoriac o tom, že som v tom našla neopísateľnú duševnú harmóniu. 

3. UŽILA SOM SI ČAS S BLÍZKYMI. 
Keďže som jarnú karanténu trávila s rodičmi, dohnala som si trošku zameškaný čas inak venovaný Brnu a škole. Na druhej strane som bola odtrhnutá od frajera, ktorý zostal v Čechách, no teraz sa karta obrátila a som odtrhnutá od našich. Je to možno trochu dvojsečná zbraň, ale musím povedať, že jeden i druhý scenár som sa snažila brať z tej kladnej stránky a nezamýšľať sa nad tou zápornou. 

4. ZAČALA SOM SA UČIŤ PO TALIANSKY. 
Voľného času doma bolo zrazu oveľa viac ako zvyčajne, preto som ho chcela vyplniť aj niečím iným ako čítaním kníh. A tak som si stiahla Duolingo a začala sa učiť po taliansky. Veľmi dlho som chcela ako samouk nahliadnuť do sveta nového jazyka a taliančina ma oslovila tým, že som nikdy predtým nerozmýšľala o tom, že sa ju budem učiť. :D Teraz som kvôli škole mierne zamrzla, ale prisahám, že sa k tomu čoskoro vrátim. Plus by som do budúcna určite chcela zabŕdnuť do nemčiny a francúzštiny, nakoľko jazyky sú moja láska (čo dáva zmysel, keď jeden študuje prekladateľstvo :D). 

5. NAŠA KATEDRA NÁM VZHĽADOM K MIMORIADNEJ SITUÁCII VO SVETE PONÚKLA DVA TERMÍNY ŠTÁTNIC.
A ja som sa rozhodla prihlásiť až na ten septembrový. Dôvodom bol hlavne môj strach, že sa zo Slovenska nedostanem do Čiech, keďže boli zavreté hranice. Ale priznám sa, že som v tom videla aj príležitosť spraviť v kľude jarné semestrálne skúšky, pokojne odovzdať bakalárku a mať viac času na štátnicové štúdium. Obávala som sa, že budem mať koniec koncov vďaka tomuto rozhodnutiu pokazené leto, keďže som sa musela učiť, ale nakoniec to bolo fajn, pretože som aspoň mala denný program. 

6. LETO SOM STRÁVILA PRI BAZÉNE. 
Tento rok žiadna dovolenka (hoci som si predstavovala, ako v júni zoštátnicujem a za odmenu uvidím konečne more), tak som sa aspoň snažila čo najviac času tráviť na záhrade. Na milovanom slnku pri bazéne s maminou. A skriptami, ale opakujem, nebolo to vôbec také zlé. :)

7. MOJA IZBA DOSTALA PORIADNY FACE-LIFTING.
Vo veľkom som upratovala, triedila, organizovala, vyhadzovala. Týkalo sa to nielen oblečenia, ale aj kozmetiky, dekorácií, lakov na nechty, rastlín, spomienok a kníh, o čom som vám písala v tomto článku. Bol to nesmierne obohacujúci pocit. Zbavovať sa starého, nepotrebného, a uvítať doma priestor (na čokoľvek). 

8. ZIMNÉ TOPÁNKY KÚPENÉ TENTO ROK ASPOŇ VYDRŽIA DLHŠIE.
K tomuto vlastne ani nemám čo dodať. :D

9. IZOLÁCIA MA DONÚTILA ZAČAŤ VARIŤ. 
Nikdy som k vareniu nemala kladný vzťah, nikdy ma to nebavilo. Ale koncom tohto roka som sa dostala do štádia, kedy som už bola otrávená neustálym točením tých istých nevarených jedál dokola. A tak som si povedala dosť. Môcť si cez deň dopriať teplé jedlo je privilégium, ktoré som schopná zrealizovať (za čo som nesmierne vďačná, lebo to vôbec nie je samozrejmosť). Tento rok som poprvýkrát úplne sama varila šošovicový prívarok, francúzske zemiaky a rezne so zemiakovým šalátom na Štedrý deň. Nie je to zrovna kvantová fyzika, ale pre mňa, čo som nikdy nevarila, je to obrovský úspech. No musím povedať, že ma trochu postrčilo to, že nevarím len pre seba. :)

10. AJ NAPRIEK DIVNÝM OKOLNOSTIAM SOM MALA PEKNÉ VIANOCE. 
Viete, je to naozaj tak, že aké si to spravíte, také to máte. Tento rok som prvý raz Vianoce trávila s frajerom v Brne. Na sviatky som domov necestovala a nateraz to ani neplánujem, čo bolo divné a také jemne smutné. Úprimne som sa obávala, že budem na Štedrý deň fakt v mizernej nálade, ale zaprisahala som sa, že si to spravíme pekné a urobím všetko pre to, aby som v rámci možností roku 2020 nebola z Vianoc sklamaná. Ráno som sa zobudila na to, že frajer varil kapustnicu. Raňajkovala som misku pomarančov a sledovala pri tom Pelíšky. Odškrtla som si niekoľko vecí zo školského zoznamu, hoci som si naordinovala aspoň jeden deň bez týchto vzruchov, ale som rada, že to mám hotové. Pozrela som si Despicable Me, jeden z mojich naj animákov, a dala si poobedňajší nap. Večer som robila rezne a večerala pri S tebou mě baví svět. Frajerovi sa jeho darčeky nefalšovane páčili a ja som dostala štós nových kníh. Rozbalila som si darčeky od našich, čo mi poslali poštou. Na dobrú noc som nám spravila cozy horúci alkoholický drink ako z vianočných trhov. Vianoce boli zvláštne, bezprecedentné, ale v rámci možností pekné. Naozaj som sa snažila. :) 

Čo vy a vaše kladné stránky tohto roka? Naučili ste sa niečo nové? Zamilovali ste sa do niečoho nového? Spravme si to pekné. :)

S.

Komentáre

  1. Ja som asi najviac rada a vdacna za home office, hlavne teraz v zime. V niektore dni sa mi sice stale nechce ani vstavat z postele a sadnut si za pocitac a pracovat, ale odkedy pracujem z domu, nemavam kazdy druhy tyzden zachvat placu kvoli tomu, ze sa citim neschopna. Doma je doma a moct si obcas dat pauzu od prace pri vareni obeda, je pre mna na nezaplatenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som sa naučila spomaliť. Takmer tri mesiace sme nechodili do práce (respektíve chodili len veľmi veľmi máličko), a tak som sa nemala kam ponáhľať — pokojne som vstávala, prácu si plánovala podľa energie a chuti, a netlačil ma žiaden deadline. Tiež som sa uistila v tom, čomu sa chcem v živote venovať, a mala som možnosť rásť aj v tejto oblasti. No hlavne som si uvedomila, že veci ako voľnosť cestovania, možnosť byť s rodinou a blízkymi či moderné technológie nemôžem brať ako samozrejmosť — a som vďačná za každý videohovor, každú správu, i to, že predsa len sa mi podarilo prísť na Vianoce domov 🥰🥰

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "ARE YOU STORING FOOD CORRECTLY?"

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásný článek :) Já se ještě ani nestačila pořádně zamyslet nad tím, co mi pandemie přinesla. Na jaře jsem hlavně díky ní zvládla napsat teoretickou část diplomky, ale jinak mě vlastně teď ani nic nenapadá. Celkově byl pro mě tento rok přelomový v mnoha ohledech, a tak možná na mě pandemie ani tak moc nedoléhala :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc krásný článek :) Upřímně mi pandemie přinesla to, že jsem začala více číst, více času trávit s nejbližšími, více jsem začala vařit a péct. Hlavně, ale co si myslím, že mi přinesla pandemie, že jsem si ve svém životě přerovnala priority.

    Epilepsyylife

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je super, že dokážeme najít i pár pozitivních věcí - snad ale bude rok 2021 v mnoha ohledech lepší! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky